Macska lakásban egyedül

macska lakásban egyedül

Jól elvan a macska lakásban egyedül, vagy kell miatta aggódnod? Alább megosztom a tapasztalataimat ezzel kapcsolatban…Macska lakásban egyedül – Milyen a cica természete?

Sok múlik azon, hogy a macskádnak milyen a természete. Vannak olyan cicusok, amelyek magukban is jól elvannak, míg mások nagyon rosszul viselik az egyedüllétet.

Ez természetesen attól is függ, hogy az állat mihez szokott hozzá az eddigi élete során. Ha a macska lakásban egyedül élt egész életében, akkor neki valószínűleg ez a természetes. Persze nincsen kizárva, hogy jobban örülne egy társnak, de öregebb korában már nem biztos, hogy jó, ha ha hozol mellé egy másik cicát.

Persze azt azért ne feledd el, hogy a macskák alapjában véve társas lények. Szükségük van a törődésre és a foglalkozásra. Ha macska lakásban egyedül van egész nap, és nincsen társa, akkor mindenképpen foglalkozz vele, ha hazaérsz! Mert ha nem teszed, akkor a cica rosszalkodással fogja elérni, hogy törődj vele egy kicsit…

macska lakásban egyedül

Macska lakásban egyedül – mit csinál egész nap?

A felnőtt cicák átszunyókálják a nap nagy részét, az ébren töltött idő alatt pedig esznek, nézelődnek, játszanak, vadásznak vagy almoznak.

Ha a macska lakásban egyedül van, akkor megeshet, hogy játék híján szétrág vagy széttép valami olyasmit, amit nagyon nem kellene… (Inkább rejtsd el előle a vezetékeket és a papírlapokat!)
Ennek tükrében azt tanácsolom, hogy vegyél a cicának minél több rágható, pofozható és téphető játékot!

Ha a macska a lakásban egyedül tartózkodik, akkor vedd el tőle azokat a tárgyakat, amelyeket ne adj’ Isten lenyelhet! A madzagos dolgokat is jobb, ha elpakolod, mert ezekkel is megfojthatja magát.Macska lakásban egyedül – mivel szórakoztasd?

A játékokon túl azzal is megörvendeztetheted a cicádat, hogy készítesz neki az ablakban egy nézelődős helyet. Így figyelheti egy kicsit a forgalmat, a szálló madarakat és az ablakra telepedő bogarakat…

Viszont azt nem ajánlom, hogy nyitva hagyd az ablakot, mert így a macska kizuhanhat… a cicák sajnos képesek feltolni a redőnyt és a szúnyoghálót is szét tudják karmolni, ha van rá elég idejük. A bukóra kinyitott ablak szintén nem megoldás, mert ebbe meg beleszorulhat a macska. (Komolyan.)

Még jobb, ha a cicának van egy olyan helye, ahol akár napozhat is egy keveset. Ha éppen nincsen kint forróság, akkor húzd el a függönyt, hogy a cica tudjon egy kicsit sütkérezni.
Az is nagyon jó megoldás lehet, ha veszel a cicának olyan bútorokat, amelyekben kedvére játszhat, bújócskázhat és ugrálhat. (Bár a tapasztalataim alapján nem mindegyik macska szereti ezeket a cicabútorokat.)

Ha a macska lakásban egyedül van, akkor akár egy olyan Youtube-videót is bekapcsolhatsz neki, ami kifejezetten a cicáknak készült. (Igen, már ilyen is van. 🙂 ) Én még nem próbáltam ki a dolgot a saját macskáimon, de elképzelhető, hogy tetszene nekik a dolog… Bár érdemes inkább egy leselejtezett mobilt eléjük rakni, mert a képernyn látható madarakat, bogarakat és halakat látva biztosan szívesen karmolásszák majd a kijelzőt.
Ennek egy kevésbé látványos alternatívája, ha a gépen csupán egy olyan hangfájlt indítasz el, ami speciálisan a macskáknak készült, és a természet hangjait utánozza.

És ha már a természetnél tartunk: csinálhatsz a cicának egy olyan kiskertet az erkélyen, ahol kedvére heverészhet és „legelhet”, ha éppen úgy hozz a kedve. Viszont legyél elővigyázatos, mert sok növény mérgező a macskák számára…

A macska lakásban egyedül értékelheti azt is, ha veszel neki egy apró, folyamatosan működő ivószökőkutat. Sok cica imád ugyanis a vízzel játszani, és csak akkor iszik, ha folyó vizet lát. 🙂

macska lakásban egyedül

Macska lakásban egyedül – kánikulában

A nyári forróság idején sem szabad megfeledkezned a kedvencedről. A macskák is kaphatnak hőgutát, ezért legyél nagyon elővigyázatos!

Már lehet kapni előre beprogramozható klímákat és ventilátorokat is, amelyeknek a segítségével enyhíteni tudod egy kicsit a meleget. Így a macska napközben sem lesz rosszul.

Az itatós tálkájába rakhatsz egy kis jeget. (Gyakran cseráld ki a benne lévő a vizet!) A cica ételét pedig berakhatod a hűtőbe a hidegen való tálalás érdekében.
Én még egy olyan trükköt alkalmaztam, hogy egy 2 literes PET-palackot teletöltöttem vízzel, majd beraktam a fagyasztóba. Néhány óra alatt megfagyott a víz, ezt követően pedig a palackot a macska fekvőhelyének a közelébe helyeztem. Így a cica tudott egy kicsit hűsölni.

Ha a macska lakásban egyedül van,  akkor azt a módszert is kipróbálhatod, hogy a palackot odarakod az éppen működő ventilátor elé vagy mögé, ami így sokkal hidegebb levegőt fúj majd szét a szobában.Macska lakásban egyedül – télen

Mivel a fűtés drága, ezért Te is biztosan lentebb veszed, mielőtt elmész otthonról.

Viszont ne hagyd, hogy a macska egész nap fázzon a lakásban! Az egyik szobát viszonylag jól fűtsd be, hiszen az egész nap szunyókáló és üldögélő macska hamar rosszul érzi majd magát a hidegben.

A kicsi lakásban a macska nem tud eleget mozogni ahhoz, hogy igazán felmelegedjen, ezért az egyik szoba mindig legyen kellemesen meleg.

macska lakásban egyedül

Macska lakásban egyedül – Összefoglalás

A macska lakásban egyedül való tartása igenis lehetséges, de ilyenkor a részedről fokozott odafigyelésre van szükség! Mivel a cica társas állat, ezért sokat kell vele foglalkoznod, és arról is gondoskodnod kell, hogy napközben legyen mit csinálnia.

Venned kell neki játékokat, kaparófákat és macskabútorokat is, hogy az állat ne unatkozzon. Télen és nyáron pedig ügyelned kell arra, hogy a cicának ne legyen túl melege, vagy hogy éppen ne fázzon.Ezeknek a tanácsoknak a megfogadásával nyugodtan tarthatsz a lakásban egyedül cicát!


Macska egyedül hagyása – Avagy mit csinál a macska otthon, amikor egyedül van..? (Forrás: youtube.com – Traveler’s Garden – Der Garten der Reisenden)