Macska nem gondozza a kölykeit – Mi a teendő?

Macska nem gondozza a kölykeit

Ha egy macska nem gondozza a kölykeit, akkor még van esély a kicsik megmentésére. Mi a teendő ebben a helyzetben..?Több oka is lehet annak, hogy egy macska nem foglalkozik a kölykeivel. Nálunk konkrétan egyszer történt meg ez az eset, de végül sikerült megoldani a problémát.

Mi történt?

A sztori röviden a következő: megfialt az udvarunkban egy kóbor nőstény macska, akinek 4 kiscicája született. A kölyköket össze-vissza szétszórta a kertben, és nem is igazán gondoskodott róluk. A kicsik folyamatosan sírtak, de ez sem nagyon hatotta meg. Így aztán tanakodhattunk, hogy mit kezdjünk ezzel a helyzettel…

Macska nem gondozza a kölykeit 2

Macska nem gondozza a kölykeit – Mit csináltunk?

Először is összeszedtük a kicsiket, és beletettük őket egy kibélelt, meleg dobozba.  A boksz egy olyan helyre került, ami közel volt az anyamacska tartózkodási helyéhez, de azért nyugalmasnak számított.

Enni- és innivalót is raktunk a boksz közelébe, hogy zavartalanul tudjon táplálkozni az anyuka. Gondoskodtunk róla, hogy lássa, hogy hová raktuk a kölykeit.

A történet pozitív irányba fordult, miután az anyamacska kapott egy nyugis helyet és elegendő ételt. Így már kevésbé volt zaklatott, és rendelkezett egy normális búvóhellyel, ahol gondozhatta a kicsinyeit.

Nem állítom, hogy innentől kezdve mintaanyuka volt, mert még így is sokszor magára hagyta a kiscicákat, de azért életben tartotta őket.
Mi oldotta meg teljesen a helyzetet?

Mivel a macska nem gondozta a kölykeit, ezért azok természetesen sokat sírnak. Miután a kicsik már képesek voltak kijönni a dobozból, azután sem volt ideális a helyzet, hiszen nagy szükségük lett volna az anyamacska folyamatos védelmére. Ráadásul az őszi hideg is vészesen közeledett.

Így azt a megoldást választottuk, hogy bezártuk az anyacicát és a kölyköket étellel, alommal és játékokkal az egyik szobánkba… Ez persze nem valami humánus megoldás, de a célunkat elértük vele. Ennek köszönhetően az anyamacska képes volt teljesen lenyugodni, és utána már normálisan gondoskodott a kölykeiről.

(Persze tudom, hogy nem áll mindenkinek módjában egy szobát biztosítani ilyen helyzetekben, de egy melléképületi helyiség vagy a garázs is jó lehet ilyenkor…)

Utólag jutott eszembe, hogy a zárt szobába való elszállásolás után lehetett volna még a Feliway Friends párologtatót használni, ugyanis ez a termék olyan feromonokat bocsát ki, mint amilyeneket az anyamacska az ellést követően termel az emlőmirigyei területén. Ezek a szaganyagok arról gondoskodnak, hogy a mama és a kölykei között jó legyen a kapcsolat. A Feliway Friends-ről ebben a cikkben írtam bővebben. Állatboltokban és az interneten lehet beszerezni – egy párologtatóból és egy utántöltőből áll. Ha nincs Feliway Friends, akkor a Feliway Classic is jó lehet, bár az inkább „boldogságferomonokat” bocsát ki.

Macska nem gondozza a kölykeit 3

Mi lett a sztori vége?

Ha egy macska nem foglalkozik a kölykeivel, annak súlyos következményei lehetnek. Sajnos nálunk a 4 kiscicából 2 nem élte túl a kalandot, és néhány hetes korukban elpusztultak. A másik 2 macska rendben felcseperedett, de az egyik sokáig betegeskedett a hiányos ellátás miatt.

Mit tegyél tehát, ha a cicád nem gondoskodik a kölykeiről?

Dióhéjban annyi, hogy próbálj meg minél ideálisabb körülményeket biztosítani az anyamacskának a kicsik gondozásához. (Gondolván itt a nyugalomra, a finom ételre, vízre, nyugalomra, meleg és puha dobozra.) A kölyköket rakd egy helyre, de kezdetben inkább ne érj közvetlenül hozzájuk, egy zacskó vagy papírlap segítségével fogd meg őket. Végső esetben megpróbálhatod egy ronggyal a mama szagát is rádörzsölni a kicsikre.)

Ha az anyamacska még így sem foglalkozik a kölykeivel, akkor próbáld meg a családot egy zárt helyiségben elhelyezni, hogy a felnőtt állat rá legyen kényszerítve a gondoskodásra. Használj Feliway Friends vagy esetleg Feliway Classic párologtatót.

Ha pedig ez a forgatókönyv sem válik be, akkor próbálj meg szerezni egy dajkacicát, lépj kapcsolatba egy állatvédelmi szervezettel vagy pedig próbáld meg Te magad felnevelni a kölyköket. Tudom, hogy ez a feladat nem könnyű, de végszükség esetén ez is lehetséges!
 


Macska nem foglalkozik a kölykeivel – Anyamacska nem eteti a kicsinyeit. (Forrás: youtube.com – Foster the Felines)