Macska nyálat hány – Mi ennek az oka és mit tehetsz?

macska-nyálat-hány

Ijesztő lehet, ha a macska nyálat hány… Tudd meg a cikk segítségével, hogy mi lehet ennek az oka, illetve hogy mit tehetsz ebben az esetben.Tényleg aggasztó azt látni, hogy a cica szájából az öklendezést követően átlátszó, buborékos, és talán kicsit habos folyadék jön ki. Viszont sajnos nem mindig olyan egyszerű megmondani, hogy mi az oka ennek a jelenségnek, hiszen rengeteg indoka lehet annak, hogy a macska nyálat hány. (Vagyis nem is csupán nyálat, hanem gyomorsavat és / vagy folyadékot is.)

Azt mondhatjuk, hogy heti egyszeri átlátszó hányás még normálisnak számíthat, ha a macskának nincsen egyéb tünete. Viszont az ennél gyakoribb hányás esetén már mindenképpen fel kell keresni az állatorvost! (Már csak azért is, hogy el lehessen kerülni a kiszáradást és nyelőcső-problémákat.)

Az átlátszó hányás okai között vannak kevésbé aggasztók és komolyabbak is. Kezdjük a kevésbé nagy gondokkal…
1. lehetséges ok, ami miatt a macska nyálat hány: szőrcsomók

Mivel a cicák a mosdás során rengeteg szőrt nyelnek le, ezért időről időre szőrgombócok alakulnak ki az emésztőrendszerükben. A szervezetük pedig igyekszik ettől valamilyen úton (hányás vagy székelés segítségével) megszabadulni. A szőrcsomó hányás útján való felköhögése és kihányása viszont nem minden esetben jön össze, hiszen olyan is előfordul, hogy a macska csupán nyálat hány, a szőrgombóc pedig végül a szervezetében marad.

Átlátszó macska hányás esetén a kritikus napot követően érdemes kúraszerűen szőrcsomó-oldó tápot vagy pasztát adni a macskának. Nem árt gyakrabban megfésülni a cicust annak érdekében, hogy meg lehessen előzni az újabb szőrlabdák kialakulását. Biztosítani kell azt is, hogy a macska rendszeresen füvet ehessen, mert ez megkönnyíti számára azt, hogy kihányhassa a benne lévő szőrcsomókat (ez egyébként egy normális folyamat a macskák esetében).

2. lehetséges ok, ami miatt a macska nyálat hány: valami félresikerült az étkezés során

A cicák esetében is előfordulhat, hogy például túl sokat esznek, vagy hogy valami olyat fogyasztanak el, ami nem esik jól a szervezetüknek. De akár a táp váltása vagy mennyiségének megváltoztatása is okozhatja azt, hogy a macska nyálat hány. Nem tesz jót a macskának az sem, ha mondjuk kihagy egy étkezést, vagy a szokásosnál előbb vagy később kap enni.

Átlátszó macska hányás esetén érdemes egy darabig óvatosabban, lassabban, kisebb adagokban etetni a cicát. Nyugodt környezetet kell biztosítani az állatnak a megfelelő módon történő evés érdekében. Nem szabad a szezont a fazonnal keverni az etetés során, hanem inkább az egyszerűségre kell törekedni. Lehetőleg kímélő tápokat kell választani.
3. lehetséges ok, ami miatt a macska nyálat hány: belső élősködők

Sajnos olyan is előfordulhat, hogy a cica szervezetében belső élősködők (pl. férgek) élnek (amiktől a macska hányás útján igyekszik megszabadulni). Ez a probléma leginkább a kijárós macskákat veszélyezteti, hiszen a vadászat során elejtett zsákmányállat elfogyasztásával sajnos a belső élősködők is átvándorolhatnak a macska szervezetébe.

Pont ezért érdemes tehát néhány nappal az átlátszó macska hányás után sort keríteni a féregtelenítésre egy állatszaküzletekben vagy állatboltokban kapható tabletta beadásával. A kezelést néhány hét múlva egy alkalommal újra meg kell ismételni. A cicák esetében tanácsos kb. 3 havonta gondoskodni a féregtelenítésről.

4. lehetséges ok, ami miatt a macska nyálat hány: stressz

Az emberekhez hasonlóan a macskáknál is előfordulhat az, hogy a cica az idegesség miatt elhányja magát. Pont ezért fontos mérsékelni a cica életében jelenlévő stresszt. Érdemes észben tartani azt is, hogy egy macska számára az is stresszt jelenthet, ami emberi fejjel nem is annyira nagy szám (például a szoba átrendezése vagy egy új cica örökbefogadása).
5. lehetséges ok, ami miatt a macska nyálat hány: undor

Vannak olyan szagok és ízek, amelyeket utálnak a macskák. Ha megérzik ezeket, akkor általában öklendezni kezdenek, és ennek akár az is lehet a vége, hogy elhányják magukat. Például a poloskák szaga a még a macskákat is öklendezésre készteti. De a cicák nem szeretik például a citrusféléket sem.

 

______________________________

A fent említett kevésbé aggasztó gondokon túl sajnos komolyabb problémákat is jelezhet az, ha a macska nyálat hány. Nézzünk meg ezek közül néhányat.

6. lehetséges ok, ami miatt a macska nyálat hány: valamilyen betegség

Ha a cicának valamilyen anyagcserével vagy kiválasztással kapcsolatos betegsége van, az az állatorvosok szerint szintén hányást eredményezhet. Például a cukorbetegség, a veseprobléma vagy a pajzsmirigy-alulműködés tünete lehet az, ha a macska nyálat hány. De vannak olyan fertőzések is, amik többek között hányással járnak.

Ha tehát a cicád rendszeresen szokott hányni, illetve és / ha azt látod rajta, hogy nincs jól, akkor a lehető leghamarabb vidd el az állatorvoshoz egy alaposabb kivizsgálásra!
7. lehetséges ok, ami miatt a macska nyálat hány: van valamilyen „elakadás” a cica testében

Ha a macska anyagcseréje és emésztése valami miatt nem működik megfelelően, az hányáshoz vezethet. Például komolyabb esetben a szorulás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a macska átlátszót hányjon.

Sajnos olyan is megeshet, hogy valamilyen idegen test lenyelése és elakadása okoz gondot a macskánál. Ha tehát a cicád (vélhetően) lenyelt valamit, amit nem lett volna szabad, akkor mindenképpen szükség lesz az állatorvos segítségére! A lehető leghamarabb vidd el hozzá az állatot!

8. lehetséges ok, ami miatt a macska nyálat hány: mérgezés

Ha azt gyanítod, hogy a cicádat megmérgezték, vagy hogy valamilyen mérget tartalmazó ételt vagy zsákmányállatot evett, akkor SÜRGŐSEN vidd el a macskát az állatorvoshoz! Ez egy egyértelműen életveszélyes helyzet! (Próbáld meg meghánytatni a cicádat, amíg a dokihoz értek vele!)

A hányás mellett mérgezésre utaló tünet lehet még például a remegés, a hasmenés, a nyáladzás, a görcsölés, a vérzés, a kihűlés, a rossz közérzet, a dűlöngélés, a tudatzavar és a gyengeség. Ezzel nem szabad viccelni, hanem rögtön fel kell keresni az orvost, mert kedvező esetben még megmenthető a macska élete!
9. lehetséges ok, ami miatt a macska nyálat hány: egyéb probléma

Számos betegség és probléma tünete lehet még a gyakori hányás, ezért ezzel a gonddal biztosan el kell vinni a macskát az állatorvoshoz! Egy alaposabb kivizsgálás segíthet megmondani, hogy vajon pontosan mi okozza a problémát.

Folyamatosan figyelj oda a hányó macskára, hiszen fontos tisztában lenned azzal, hogy vannak-e más tünetei. A hányás a kiszáradás miatt is aggasztó lehet, tehát ne vedd félvállról a dolgot! Ráadásul az állat nyelőcsövének sem tesz jót a sok hányás.

Összefoglalva… – Ha a macska nyálat hány

Ha a cicád átlátszó folyadékot öklendezik fel, az bizonyos időközönként teljesen normális lehet. Ha viszont a macskád heti egynél több alkalommal szokott hányni, akkor minél hamarabb vidd el az orvoshoz!

Szerencsés esetben csak a stressz, az undor, a helytelen étkezés, a szőrcsomó-elakadás vagy a bélféreg-fertőzés okozza a gondokat. Súlyosabb esetben viszont akár szorulás, idegentest-elakadás, vese-, pajzsmirigy- vagy cukorbetegség, fertőzés, mérgezés vagy valamilyen más probléma lehet az oka annak, hogy a macska nyálat hány.