Macska öregedés jelei – Innen veheted észre, hogy korosodik a cicád

macska-öregedés-jelei

A macska öregedés jelei hasonlatosak az emberéhez. Ezekre a dolgokra kell tehát számítanod, ha a cicád korosodni kezdett…A macska öregedés jelei testileg

Az idő múlásával a cica egyre inaktívabbá, lassabbá és fáradékonyabbá válik. Sokkal többet alszik, inkább csak üldögél, pihenget és már nem olyan szívesen játszik. A mozgással járó tevékenységeket (pl. a magas helyekre való felugrást) is kerülheti. Az aktivitás csökkenése és az emésztés lelassulása miatt az idősödő macskáknál gyakran túlsúly tapasztalható.

Viszont vannak olyan cicák is, amelyek pont hogy inkább lefogynak és feltűnően vékonyabbá válnak. A macska öregedés jeleihez tartozik még a fogak kihullása, az érzékek romlása és a szőr megfogyatkozása, fénytelenné válása. A tekintet zavarosabbnak tűnhet.

Egy-egy ősz szőrszál is megjelenhet a macska borzas, kissé ápolatlannak tűnő bundájában, de az állatok nem szoktak teljesen megőszülni. Egy öregedő cica esetében gyakrabban kellhet betegségekkel és sérülésekkel számolni. Érdemes évente, de inkább félévente elvinni a cicát az állatorvoshoz.
Macska öregedés jelei lelkileg

Lelki szempontból változó, hogyan hat az öregedés a macskákra. Vannak olyan cicák, amelyek nyűgösebbek lesznek, mások pedig pont hogy inkább lenyugszanak. Ugyanez igaz az emberhez való hozzáállásukra is, hiszen egyes korosabb macskák azt akarják, hogy inkább hagyják őket békén, mások pedig igazi ölbecicává válnak.

A macska öregedés jelei közé tartozhat még a romló kedélyállapot és az elesettség – aminek akár valamilyen betegség is állhat a hátterében.

Macska öregedés jelei a viselkedés szempontjából

A korosodó macskák általában már kevesebbet mászkálnak el otthonról. A kandúrok nem tűnnek el napokra a párzási időszak alatt, illetve megeshet, hogy az öregedő nőstények már nem szaporodnak – bár a fogamzóképességük életük végéig megmarad!

A macska öregedés jelei közé tartozhat az is, hogy a cica egyre nehezebben bírja a változásokat. Inkább már a jól megszokott, kényelmes dolgokat kedveli, de ez persze nem azt jelenti, hogy ne örülne néha valami apró újdonságnak. 🙂 A korosabb cicák már nehezebben tolerálják az időjárás viszontagságait, úgyhogy rossz időben szívesebben vannak bent.

Az idősebb macskák már nem föltétlenül díjazzák, ha kapnak egy új cicatársat. Fontos még kiemelni azt is, hogy a macska öregedés jelei közé tartozhat az idézőjeles „ügyetlenség” is, hiszen például nem biztos, hogy a cica már képes milliméterre pontosan eltalálni, hogy hová ugrik.
>

Összefoglalva

Egy öreg cica már másféle gondoskodást igényel, mint egy fiatal. Szerencsére nagyon sok olyan eledelt, segédeszközt, játékot és gyógyszert lehet kapni, amivel enyhíteni vagy ellensúlyozni lehet a macska öregedés jeleit.

Időskorban már fontos rendszeresen felkeresni az állatorvost a cicával akkor is, ha a macskának nincsen komolyabb panasza. Így a macska jó testi-lelki állapotban élvezheti ki a hátralévő időt. 🙂

 


Macska öregedés jelei – Ez egy 23 éves cica. (Forrás: youtube.com – AddictedToCrap)