A macska orra száraz… Ez problémát jelent?

macska-orra-száraz

Sok gazdi szokott arra panaszkodni, hogy időnként a macska orra száraz. De vajon tényleg van ok az aggodalomra, vagy felesleges izgulni emiatt?
Macska orra száraz – A leggyakoribb, ártalmatlan okok

Ha a macska orra száraz, akkor annak többek között az lehet az indoka, hogy a cica nem jutott elegendő folyadékhoz. Előfordulhat az is, hogy a meleg vagy szeles időjárás az oka annak, hogy a macska orra nem nedves. (Vagy éppen az, hogy sokat nyomkodta a gazdájához a nóziját. 😀 ) Mivel a cicák többek között az orrukon keresztül „izzadnak”, ezért az is előfordulhat, hogy a nózijuk ellenőrzésének pillanatában pont nem verejtékeznek.
Macska orra száraz – A veszélyes okok

Sajnos a láz, illetve a betegségek esetén is megeshet, hogy a macska orra száraz marad. Tehát ha a cica másféle baljós tüneteket is mutat (pl. levertség, étvágytalanság, fájdalomérzet, hányás,  köhögés, tüsszögés, hasmenés, láz, intenzívebb szőrhullás sb.), akkor érdemes elvinni az állatorvoshoz, mert valószínűleg beteg lett.

Összefoglalás – A macska orra száraz

Ha a cicának jó a közérzete és nincsen semmilyen gyanús tünete, akkor valószínűleg nem kell aggódni amiatt, ha alkalomadtán a macska orra száraz. Viszont ha állandósul a probléma, illetve ha betegség tüneteit mutatja a cica, akkor minél hamarabb fel kell keresni vele az állatorvost!

Száraz a macska orra – (Forrás: youtube.com – sweetassugarcandy)