Macska párzás – Érdekességek és titkok

macska-párzás

A macska párzás még mindig kevésbé ismert területnek számít a cicatulajdonosok körében. A cikkből megtudhatod, hogy valójában hogyan zajlik a macska párzás…A macska párzásra általában a március és szeptember közötti időszakban kerül sor. A nőstények már akár 4-5 hónapos koruktól kezdve ivarérettek lehetnek, és termékenyek maradhatnak egészen életük végéig. A kandúrok egy kicsit később, 6-9 hónapos korukban válhatnak ivaréretté és egész életük során megőrizhetik a macska párzás iránt mutatott érdeklődésüket.

A nőstények csupán ciklikusan termékenyek. Egy éven belül egy, két, vagy akár három alkalommal is fialhatnak körülbelül 65 napos vemhességet követően. A nagy kérdés viszont az, hogy pontosan hogyan zajlik a macska párzás a nőstények és a kandúrok között…

Macska párzás – Mi történik az előkészületek során?

A macska párzási időszak során a nőstény a tüzelésekor olyan illatanyagot bocsát ki, ami csalogatja a kandúrokat. (Plusz az apró vérfoltok is árulkodhatnak arról, hogy elkezdődött a tüzelés.) A lánycicák ilyenkor gyakran furcsa nyávogással, fetrengéssel és dörgölőzéssek hívják fel magukra a fiúk figyelmét. A nőstény macskák bújósabbá, hangosabbá és nyugtalanabbá válnak, valamint gyakrabban szeretnének kimenni a szabadba annak érdekében, hogy találkozzanak a kandúrokkal.
Eközben a fiúcicák gyakran hosszabb időre is elcsatangolnak otthonról a nőstények megkeresése érdekében. A kandúrok enni és inni sem igazán térnek haza a macska párzás miatt. Szagnyomokkal és vizeletmintákkal jelölik meg a területüket, illetve sokkal nyugtalanabbak, hangosabbak és agresszívebbek lesznek a szokásosnál. Arra törekszenek, hogy harc segítségével kiüssék a nyeregből a versenytársaikat. A párosodás előtt a kandúr általában alaposan átvizsgálja a területét.

Ha a kandúr és a nőstény találkozott egymással…

Ha a cicák végre felkutatták egymást, akkor a kandúrok gyakran verekedésekbe bonyolódnak a macska párzási jog elnyerése érdekében. Az erősebb hímé lesz a nőstény (ha a nőstény is nyitott erre és nem kergeti el a nyertest).

Az „udvarlás” során a kandúr macska követi, nyalogatja és szaglássza a nőstényt. A két cica igyekszik felmérni egymás viselkedését. Néha egy kis pofozkodás, kergetőzés is előfordulhat közöttük a macska párzás előtt.

A nőstény gyakran a földön való hengergőzéssel, fura hangokkal és testpozíciókkal adja a kandúr tudtára, ha kész a párosodásra. Előbb-utóbb felveszi a párzási pozíciót. A nőstény macska hason ülve / feküdve lelapul a földre, a hátsó felét az ég felé fordítja, a farkát pedig kissé oldalra húzza.
A kandúr macska ilyenkor a nőstény fölé mászik, a fogaival megragadja a lányt a nyaka hátsó felénél. A nyakfogás általában nem túl erős, a fogak normál esetben nem hatolnak a bőr alá.

Ezt követően a hím a macska párzás során ivarszervével a nősténybe hatol és előre-hátra történő mozgást követően belejuttatja az örökítőanyagát. Mivel a kandúrok tüskés ivarszervvel rendelkeznek, ezért a macska párzás fájdalmas lehet a nőstény számára. A kutatók azzal magyarázzák a tüskésséget, hogy ez képes még jobban elősegíteni a nőstényben ovulációt, illetve ez valamennyire el tudja távolítani a többi kandúr örökítőanyagát a nőstény testéből.

A macska párzás általában nem tart sokáig (kb. 10 másodperc és 5 perc közötti időtartamra kell gondolni). Mivel a cicák éjszakai állatok, ezért a párzásra általában az esti vagy éjszakai órákban kerítenek sort. Esetenként a cicák hangosak és balhésak lehetnek az „akció” közben.

A macska párzás után a nőstények megtisztítják magukat és ezalatt nem engednek a közelükbe más kandúrokat. Viszont ezt követően a lányok más fiúcicákkal is párosodhatnak, és egy almon belül több apától is születhetnek kölykeik. A kandúrok sem csupán egy nősténnyel párosodnak a párzási időszakon belül. A cicák párosodhatnak akár a saját rokonaikkal is, bár ez természetesen nem előnyös a szaporodás szempontjából.
A macska párzás nem minden esetben valódi, hiszen olyan esetek is előfordulnak, amikor a macskák csak imitálják a dolgokat. Ennek a célja általában az, hogy teszteljék a nőstény fogékonyságát, vagy hogy hozzászoktassák a nőstényt a párosodás érzéséhez. Természetesen olyan esetek is előfordulnak, amikor egyszerűen csak sikertelen a behatolás.

Összefoglalva – Macska párzás…

A macska párzás általában a tavaszi, nyári vagy kora őszi időszakban történik. A cicák ilyenkor nyugtalanabbak és hangosabbak lehetnek. A kandúrok közötti harcokat, illetve az udvarlást és ismerkedést követően megtörténik az „akció”. A nőstény a tüzelésekor, a termékeny időszakában hajlandó a párzásra, amely a lánycica földre lapulása közben történik.

A kandúr macska hátulról megragadja a fenekét közben felemelő lány nyakát, majd a kandúr az ivarszerve behatolását követően a nőstény testébe juttatja az örökítőanyagát. A macskák általában több társukkal is párosodnak, a nőstényeknek pedig sok esetben több apától születnek kölykeik a macska párzást követő 65. nap környékén.

Mivel a párzás hatására előbb-utóbb hatalmas kiscicaszaporulat jöhet létre, ezért érdemes a macskákat fél éves koruk körül (vagy a nőstényeket ennél egy kicsit előbb) ivartalaníttatni. Ez nem csupán a kóbor cicák számának csökkenését eredményezheti, hanem meghosszabbíthatja a macskák élettartamát és segíthet elkerülni bizonyos cicabetegségek kialakulását.

 


Macska párzás – Forrás: youtube.com (Tozkara Tozkara)