Macska párzási időszak kandúr és nőstény esetében

macska-párzási-időszak

A macska párzási időszak a se a kandúrok, se a nőstények gazdái számára nem könnyű. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mire számíthatsz a macska párzási időszakban.A macska párzási időszak alapjában véve márciustól szeptemberig tart, de a pontos hossza sok tényezőtől függ. Ezalatt a periódus alatt a kandúr és a nőstény macska viselkedése is észrevehetően megváltozik.

Kandúr macska párzási időszak alatt

 

kandúr-macska-párzási-időszak

Az ivaros kandúr macskák a párzási időszak alatt gyakran elkóborolnak a nőstények felkutatása érdekében. A fiúk meglepően nagy távolságot képesek megtenni a céljaik eléréséért.

Útközben több más kandúrral is harcolnak a nőstények kegyeiért. Ennek következtében a kandúrok gyakran csapzott szőrrel, sebekkel (esetleg tályogokkal) jönnek haza a macska párzási időszak után. A harcokat sok esetben nagy hangzavar kíséri.

Előfordulhat, hogy a kandúrok néhány napra eltűnnek, és még enni és inni sem térnek haza. Ennek következtében a fiú macskák gyakran lesoványodnak és legyengülnek a párzási időszak alatt.

A kandúrok a szaporodási időszakban is megjelölik a területük határait a vizeletük spriccelésével. Az illatanyag segítségével azt is jelzik a nőstények számára, hogy készek a párosodásra. Ezért nem szabad csodálkozni, ha a fiúcicák vizelettől büdösen térnek haza.
A kandúr macskák a párzási időszak alatt a szokásosnál agresszívebbek, nyugtalanabbak és idegesebbek. Mindenképpen ki akarnak menni a szabadba annak érdekében, hogy minél több nősténnyel párosodhassanak. Ha a gazda netán mégsem engedi ki őket a kertbe, akkor pedig a macskák gyakran hangos nyávogással, kaparászással és randalírozással próbálják elérni, hogy kiszabadulhassanak.

A kandúr macskák a párzási időszak alatt érzik a nőstény tüzelés alatt kibocsátott illatanyagát, illetve hallják a nőstény esetleges hívását is. A fiúk általában több nősténnyel is párosodnak, hiszen növelni akarják a szaporodásuk esélyét.

A kandúrok elég kitartóak, ha a nőstény megszerzéséről van szó. Képesek sok mindent bevetni azért, hogy elérhessék a céljukat. 🙂

Ugyanakkor a párzási időszak sajnos számos veszélyt tartogat magában. A kandúr macskák ilyenkor vakmerőbbek és harciasabbak. Ráadásul a harcolás és a párzás alatt is számos sérülést és betegséget szedhetnek össze. Az is megeshet, hogy végül nem jönnek haza a hosszú kóborlást követően.
Az emberek számára is zavaró lehet a párzási időszak, hiszen ilyenkor a cicák a szokásosnál hangosabbak, illetve a nyávogásuk hangja is megváltozik. A külsejükön nyomot hagy a rengeteg kóborlás, éhezés, szomjazás és harc. A kellemetlen szagú vizelet szintén nehezen elviselhető.

Éppen ezért érdemes a kandúrokat még fél éves koruk körül ivartalaníttatni, ugyanis körülbelül ekkortól lesznek ivarérettek. Ezzel sok gondtól lehet megkímélni a cicát és a gazdát is. Szerencsére egy fiú macska esetében nem annyira bonyolult az ivartalanítás.

Nőstény macska párzási időszak alatt

 

nőstény-macska-párzási-időszak

A nőstény macska a párzási időszak alatt szintén nyugtalanabb és hangosabb lehet. Mindenképpen arra törekszik, hogy kijuthasson a szabadba és hogy találkozhasson a kandúrokkal. Hangos, különös nyávogással és illatanyag kibocsátásával hívogatja a fiú macskákat.

A nőstény macska a párzási időszak alatt nem folyamatosan, hanem ciklusosan termékeny. Ezalatt a termékeny periódus alatt szokott „tüzelni”, aminek a során apró vérfoltokat hagy maga után.

A cica sokkal aktívabbá, hangosabbá és bújósabbá válik. A nőstény a mozgásával is jelezheti, hogy készen áll a párzásra. Maga a tüzelés általában 4-6 napig tart, majd szünet következik, és ha a cica nem lett vemhes, akkor a tüzelés néhány hét után újra megismétlődik.

A nőstények is elkóborolhatnak egy időre a párzási időszak alatt, de az esetükben nem annyira jelentős ez a tényező, mint a fiúknál. A nőstények általában nem mennek olyan messzire az otthonuktól.
Ha a nőstény a tüzelés ideje alatt kandúrral találkozik, akkor a földön hempergőzve, hívogató hangokat hallatva, farkát és alfelét felmutatva igyekezhet rávenni a hímet arra, hogy párosodjon vele. A lánycicák általában több fiúval is párosodnak és a kiscicáik is több apától származnak.

A nőstény macska párzási időszak alatt egymás után akár több alkalommal is vemhes lehet. Egy lánycica évi kétszer vagy akár háromszor is megszülhet és alkalmanként 1-7 kismacskának adhat életet kb. 65 napos vemhességet követően. Nem nehéz kiszámolni, hogy ez hatalmas szaporulatot jelent – pláne annak a tekintetében, hogy a nőstények életük végéig termékenyek maradnak.

Pont ezért érdemes a lánycicákat 6 hónapos koruk körül (vagy egy kicsit előbb) ivartalaníttatni. Ezzel el lehet kerülni a túlszaporulatot, illetve attól sem kell félni, hogy a nőstény macska végleg elkóborol, megsebesül vagy beteg lesz a párzási időszak alatt.

Arról nem is beszélve, hogy a tüzelés időszaka általában nem csupán a cicának nehéz, hanem a gazdának is. Az ivartalanítás segítségével ezt is el lehet felejteni. A tüzelés alatt viszont nem szabad rögtön az állatorvoshoz rohanni a cicával, mert veszélyesebb, ha az ivartalanításra ilyenkor kerül sor. (Plusz a szoptatós macskákat sem lehet még megműttetni.)
SOS esetben, alkalmanként (!) macska fogamzásgátlót lehet adni a nősténynek, ami szerencsés esetben néhány nap alatt lecsillapítja a tüzelést. Viszont a fogamzásgátlót nem szabad rendszeresen, minden tüzeléskor szedetni a cicával, mert ez komoly, akár végzetes betegségeket is okozhat az idő múlásával. Ráadásul a tüzelés kezdetekor beadott fogamzásgátló már nem véd meg a vemhesség ellen az adott ciklusban. Úgyhogy hosszabb távon mindenképpen érdemesebb az ivartalanítás mellett dönteni, még akkor is, ha ez egy lánycica esetében körülményesebb és költségesebb.

Macska párzási időszak – Összefoglalva…

A macska párzási időszak számos bonyodalmat tartogat magában mind a macskák, mint a gazdák számára. Pont ezért érdemes inkább még fél éves kor körül ivartalaníttatni a kandúrokat és a nőstényeket is. Így meg lehet előzni a felesleges szaporulatot, a betegségek terjedését, a sérülések szerzését és a macska párzási időszak alatti elkóborlást is.

 


Macska párzási időszak – A tarka nőstény párzani szeretne, de a kandúrok sajnos elutasítják. (Forrás: youtube.com – meow meow)