Macska rázza a fejét, vakarja a fülét – Mi ennek az oka?

macska-rázza-a-fejét-vakarja-a-fülét

Ha a macska rázza a fejét és vakarja a fülét, az sok esetben arra utal, hogy valamilyen élősködő (pl. fülrüh) van a fülében. Olvass tovább, ha tudni szeretnéd, hogy mi a teendő ebben a helyzetben!
Az egyik cicánknak sajnos már volt ilyen problémája. Azt vettük észre, hogy egyre gyakrabban rázza a fejét és vakarja a fülét, aminek egyébként kellemetlen volt a szaga is. Néha oldalra fordította a fejét is, látszott, hogy valami irritálta.
Az otthoni kezelés

Ezt követően vettünk neki az állatpatikában különféle fülcseppeket és fülspray-t, de ezekkel csupán a szagot sikerült megszüntetni. A macska viszont továbbra is rázta a fejét és vakarta a fülét.

Az állatorvosnál

Ezt követően a cicát elvittük az állatorvoshoz, aki egy hosszú pálcika segítségével mintát vett a füle belső részéből. A vattán kis fekete „darabkák” voltak láthatók. A doktor azt mondta, hogy fülrühe van a cicának.

Ezután kapott rá gyógyszert és még otthon is néhányszor csöpögtetnünk kellett a fülébe egy olyan cseppet, amelyet az állatorvostól kaptunk.

Néhány nap elteltével megszűnt a probléma és a cica teljesen rendbe jött.
Mit tegyél, ha a macska rázza a fejét és vakarja a fülét?

Ilyen esetben érdemes elvinned a cicát az orvoshoz, hiszen ha tényleg a fülrüh (vagy más élősködő) okozza a problémát, akkor kezdeti stádiumban egy viszonylag könnyen megoldható problémáról van szó.

Ha akarod, akkor persze megpróbálkozhatsz az állatpatikában kapható fülcseppek vagy spray-k használatával is, de sajnos a tapasztalataink alapján ezeknek a használata nem elegendő. 🙁

 


Macska rázza a fejét, vakarja a fülét – Kezelés (Forrás: youtube.com – iCatCare)