Macska rázza a lábát – De miért?

macska-rázza-a-lábát

Ha a macska rázza a lábát, akkor felmerül az emberben a kérdés, hogy vajon miért csinálja ezt… A cikkünkben ennek a jelenségnek járunk utána.Macska rázza a lábát – Mert vizes lett a tappancsa.

A macskák nem túlzottan szeretik, ha vizes lesz a testük. Éppen ezért számukra nagyon idegesítő tud lenni, ha belelépnek a vízbe és emiatt nedves lesz a tappancsuk és a szőrük. Például ilyenkor figyelhető meg az a jelenség, hogy a macska rázza a lábát.

Macska rázza a lábát – Mert valami ráragadt vagy beleakadt a szőrébe, illetve a tappancsába.

A cicák azt sem szeretik, ha valami ráragad a lábukra. (Például az egyik macskám mindig rálép a post-it cédulák ragadós részére, aztán pedig addig rázza a lábát, amíg a papír le nem jön róla.)

Macska rázza a lábát – Mert belefúródott valami a tappancsába vagy a bőrébe.

Emellett az is zavart okozhat, ha macska lábába vagy talppárnájába belefúródik valami, illetve ha a tappancsának ujjai közé beékelődik egy kövecske. Pont ezért érdemes ellenőrizni a macska tappancsát, ha az állat rövid időn belül nem hagyja abba a lábrázást.

Tanácsos azt is átgondolni, hogy a cicát esetleg nem csípte-e meg valamilyen rovar, mert ez akár allergiás reakciót is kiválthat nála, ami állatorvosi segítséget igényelhet. Aggodalomra adhat okot az is, ha mondjuk egy üvegszilánk fúródik a cica lábába.
Macska rázza a lábát – Mert álmodik.

Azt is megfigyeltem már, hogy a cicák álmodás közben gyakran rázzák a lábukat. Sőt, van olyan is, hogy morognak, illetve hogy vicsorognak az alvás során. 🙂 Szerencsére nem jelent problémát, ha a macska álmodás közben mozog, tehát ilyenkor nem kell megijedni.

Macska rázza a lábát – Mert egyéb problémája van.

A fentieken túl valamilyen más gond is állhat annak a hátterében, ha a macska rázza a lábát. Amennyiben rövid időn belül nem derül ki, hogy mi a probléma, illetve ha a cica nem hagyja abba a lába rázását, akkor érdemes lehet elvinni az orvoshoz. Lehet, hogy megütötte valahol a lábát, esetleg megharapták a tappancsát a harcok során (ami akár el is tud fertőződni egy gyulladás vagy egy tályog formájában).

Elképzelhető, hogy repedés vagy törés áll a láb rázásának hátterében. Egy szabad szemmel nem látható, beékelődött idegen test vagy fullánk is nagy problémákat okozhat. Amennyiben a cica nem csupán a lábát rázza, hanem az egész teste rázkódik, akkor pedig sürgősen el kell vinni az állatorvoshoz, mert valamilyen rohama lehet, vagy esetleg mérgezés vagy egyéb rosszullét állhat a gond hátterében.
Összefoglalva – Ha a macska rázza a lábát…

Nagyon sokféle oka lehet annak, ha a macska rázza a lábát. Remélhetőleg csak az áll a jelenség mögött, hogy a cica lába vizes lett, vagy hogy rátapadt valami a tappancsára. Az már viszont aggodalomra adhat okot, ha belefúródott valami a macska lábába.

Ha nem múlnak a panaszok, akkor pedig csípésre, repedésre, törésre, gyulladásra, tályogra vagy valamilyen fertőzésre kell gyanakodni. Amennyiben a macskának más panaszai is vannak, akkor sürgősen el kell vinni az állatorvoshoz!

 


Macska rázza a lábát alvás közben. 🙂 (Forrás: youtube.com – Aris Nizar Omar Rashid)