Macska röntgen – Hogyan történik egy cica megröntgenezése?

macska-röntgen

Nemrégiben el kellett vinnem az egyik kedvencünket macska röntgenre, ugyanis már egy ideje fájt a lába. De pontosan hogyan zajlik egy ilyen röntgenezés a cicák esetében..?Macska röntgen előtti vizsgálat

Az állatorvos először megvizsgálta a cica lábait. Kinyújtotta, mozgatta és tapogatta őket, illetve a macskát az oldalára fektetve is megcsinálta ezeket a műveleteket.

Ezek alapján azt mondta, hogy ő nem feltétlenül látja indokoltnak a röntgenezést, de én ettől függetlenül szerettem volna sort keríteni rá biztos, ami biztos alapon. (A macska röntgen ára 7.000 Ft volt egy kelet-magyarországi megyeszékhelyen található állatorvosnál 2022 augusztusában.)

Macska röntgen menete

Először is át kellett vinnem a cicát egy külön helyiségbe, ahol feltették arra az asztalra, ahol a röntgengép volt. Volt egy négyzet alakú lap a röntgengép alatt – gondolom ide kellett elhelyezni a cica lábát a röntgenezés érdekében.
A művelet alatt nekem ki kellett mennem a szobából. Az egyik állatorvos bent maradt és a röntgengép alatt tartotta a cicát. A doki ezalatt egy speciális ruhát viselt, ami megvédte őt a sugárzástól. Ezalatt egy másik doki kint állt a szoba ajtaja előtt, és ő nyomta meg a röntgenkép elkészítéséhez szükséges kapcsolókat, amikor a bent lévő orvos jelezte, hogy megfelelő pozícióban fekszik a macska. Összesen két röntgenkép készült a cica lábairól (elöl-és oldalnézetben).

Ezt követően a cicát vissza lehetett rakni a hordozóba. Nem sokkal később elkészültek a röntgenképek, amelyek kivetítésre kerültek egy monitorra.

Macska röntgen kiértékelése

Ezután az orvos megnézte a röntgenképeket, és elmagyarázta, hogy pontosan mi látható rajtuk. Szerencsére a mi esetünkben nem volt törés vagy repedés, úgyhogy csak fájdalom-és gyulladáscsökkentőt kapott a cica, mert vélhetően idősebb kori ízületi panaszról volt szó. A későbbiekben pedig olyan táplálékkiegészítőt kell szednie, ami jó hatással van az ízületeire. (A doki a Joy2Run nevű készítményt ajánlotta.)
Az állatorvos azt mondta, hogy a röntgenezéskor vannak olyan esetek is, amikor egy időre el kell altatni a cicákat, ha a fájdalom vagy a félelem miatt nem hagyják, hogy megröntgenezzék őket. (Természetesen az ideiglenes altatás csak akkor lehetséges, ha ezt az állat egészségügyi állapota megengedi.)

A röntgenképeket nem adták nekem oda, de azt mondták, hogy bizonyos ideig megőrzik őket, tehát ha mégsem lenne jobban a cica, akkor segítségül tudják hívni a korábbi leleteket a további vizsgálatoknál. Vagy külön kérésre az állatorvos a gazdinak is elküldi e-mailben a képeket.

A látogatásért végülis 17.000 Ft-ot fizettem a vizsgálattal, a röntgennel, az injekcióval és a kapott gyógyszerrel együtt. (Mint említettem, ebből 7.000 Ft volt a macska röntgen ára 2022 augusztusában az egyik kelet-magyarországi megyeszékhelyen rendelő állatdokinál). Mindennel együtt körülbelül 15-20 percet töltöttem a macskával az orvosnál.

Remélem, hogy hamarosan a cicánk is jobban lesz!
Összefoglalva…

A macska röntgen szerencsére ma már sok helyen elérhető, ezért érdemes élni ezzel a lehetőséggel, ha probléma jellege ezt indokolja. A vizsgálat ideális esetben nem tart sokáig, illetve az ára sem annyira vészes. És remélhetőleg az állat is együttműködő lesz, mert úgy sokkal könnyebb a röntgenezés…

 


Macska röntgen – Így zajlik a művelet. (Forrás: youtube.com – MyPeanut56)