Macska szeme csipás – Mit kell tenned?

macska-szeme-csipás

Ha a macska szeme csipás és a probléma nem akar magától megoldódni, akkor a cicádnak a segítségedre lesz szüksége. De mégis mit kell tenned ebben a helyzetben..?
Hangsúlyozni szeretném, hogy az otthoni módszerekkel csak enyhébb esetben tudod elérni a célodat. Ha a cicádnak súlyosabb a problémája, akkor minél előbb vidd el az állatorvoshoz!

Macska szeme csipás – Kamillázás

A kamillázás a cicáknak is jót tehet. Vásárolj a drogériában vagy a bioboltban szárított kamillát, és rakd a virágfejeket meleg vízbe, hogy kioldódjanak a bennük lévő hatóanyagok!

Fontos, hogy megvárd, amíg a víz teljesen kihűl! Lehet, hogy a Te kezedet már nem égeti a kamillás víz, de ne feledd, hogy a szem jóval érzékenyebb! Épp ezért fontos, hogy eleget várj. A kamillás víznek már szinte hidegnek kell lennie, amikor egy vatta segítségével lekezeled a cica szemét.

macska-szeme-csipás-

Naponta legalább kétszer-háromszor használd a kamillás vizet, ha a macska szeme csipás. Az állat nem lesz túl lelkes ettől, de valószínűleg egy kicsit javulni fog az állapota.

Előnyös, ha minden egyes nap friss kamillás főzetet készítesz. (Néhány nap után amúgy is ki kell dobnod a vizet.) Használj minden egyes alkalommal új vattát a szemek ápolásához.
Ha a macska szeme folyik – Vitaminok

Nem árt, ha felturbózod a kedvenced immunrendszerét egy kis vitaminpaszta segítségével. A terméket az állatpatikákban tudod megvásárolni, nem vészes az ára.

A tapasztalataim szerint a cicák sajnos önmagában nem eszik meg a pasztát, úgyhogy a krémet vagy a tablettát bele kell keverned az ételbe. Aztán a csipás macska vagy megeszi a kaját, vagy nem… Sajnos kétesélyes a dolog. Olyan is előfordul, hogy az állatok körbeeszik azt a részt, amelyikben érzik a paszta ízét.

macska-szeme-folyik

Állatorvosi látogatás

Ha a macska szeme csipás továbbra is, akkor elkerülhetetlenné válik az állatorvosi látogatás. Nálunk a doki a Virgan nevű szemgélt szokta felírni enyhébb esetekben. Ha súlyosabb a baj, akkor pedig az antibiotikus hatású Tobrex szemcsepp neve szerepel a vényen.

Mind a kettő terméket emberi patikából lehet beszerezni. A vásárlás csak orvosi vénnyel lehetséges.
Sajnos számítanod kell rá, hogy a gyógyszertárnak külön meg kell rendelnie a Virgan szemgélt. (A Tobrex szemcseppből általában van nekik raktáron.)

Persze könnyen lehet, hogy a Te állatorvosod nem pont ezeket a termékeket fogja felírni a csipás macskának. Ha másféle egészségügyi probléma is fennáll, akkor természetesen többféle gyógyszer alkalmazására is szükség lesz.
Összefoglalás

Ha a macska szeme csipás, akkor egyes esetekben az otthoni kezelés is elégséges lehet a gyógyuláshoz. Ha „csupán” annyi a gond, hogy folyik a macska szeme, és nincs szó kötőhártya-gyulladásról vagy valami súlyosabbról, akkor tegyél próbát az otthoni kezeléssel. Viszont ha a probléma továbbra is fennáll, akkor késlekedés nélkül keresd fel az állatorvost!

 


Csipás macska – Csak TELJESEN kihűlt kamillával kezeld a szemét! – (Forrás: youtube.com – AnimalWised)