Macska szeme színe változik – Avagy meddig kék a macska szeme?

macska-szeme-színe-változik

Érdemes tisztában lenned azzal, hogy a macska szeme színe változik néhány héttel a kinyílását követően. Tudj meg többet erről a jelenségről!Meddig kék a macska szeme?

A kiscicák szeme körülbelül 7 és 14 napos koruk között nyílik ki. Ekkor még kissé zavaros és homályos a tekintetük, de egy idő után szépen előbukkannak a kék szemeik.

3 vagy 4 hetes koruk körül azonban fokozatosan elkezd változni a szemük árnyalata, és körülbelül 10 hetes koruk környékén már sárgás, zöldes vagy barnás színben játszik a tekintetük. (Kivéve azoknál a fajtáknál, amiknek eredetileg is kék a szemük. pl. a sziámiknak, a himalájai cicáknak, a ragdolloknak stb.)

Macska szeme színe változik – Mi ennek az oka?

A színváltozást a melanin nevű, sárgásbarna pigment egyre fokozódó termelődése okozza. Ennek az anyagnak a mennyisége dönti el, hogy pontosan milyen árnyalatú a macska szeme.

A kiscicák kezdetben még alig termelnek melanint, ezért kék színben pompázik a szemük. (A kékes árnyalat a sárgásbarna melanin-pigment hiányának köszönhető.)
A cicák szeme a kinyílás után még nincsen teljesen kifejlődve, 3-4 hetes koruk körül azonban fokozódni kezd a melanin-termelésük, ennek hatására pedig egyre sárgább, zöldebb vagy barnább lesz a szemük.

A folyamat 10 hetes koruk körül fejeződik be. Ekkorra éri el a szemük a végleges árnyalatát.

Meddig kék a macska szeme?

Bár nagyon cuki, hogy az újszülött kismacskáknak kék a szemük, de az esetek túlnyomó többségében ez nem tart örökké, hiszen a kölyköknek 3 hetes koruk körül kezd el módosulni  a szemszínük. A macska szeme színe változik egészen kb. 10 hetes koráig, ezt követően pedig kialakul a végleges árnyalata.

 

Meddig marad kék a macska szeme? Videó az 5. héttől kezdődően – (Forrás: youtube.com – Scottish Fold Motcha)