A macska szobatisztaságra szoktatása – avagy veszélyben a virágcserepek

macska-szobatisztaságra-szoktatása-1

A macska szobatisztaságra szoktatása sajnos nem minden esetben könnyű. Jól tudják ezt azok, akik lakásban tartanak cicát, illetve azok is, akik csak időnként engedik be a kedvencüket és amúgy kint szokták tartani.

A virágcserepek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, mert a cicák előszeretettel végzik el bennük a dolgukat. Az alábbiakban 3 olyan módszert fogok felsorolni, amivel meg lehet óvni a virágcserepeket.A macska szobatisztaságra szoktatása #1 – Kavicsokkal, kövekkel

Talán az a legtermészetesebb és legesztétikusabb megoldás a macska szobatisztaságra szoktatása érdekében, ha kisebb-nagyobb köveket rakunk a virágcserép földes részébe. Lehetőleg jól nyomkodjuk bele őket a talajba, mert így a cica nem tudja őket kikaparni a helyükről. Így egyszerűbbnek bizonyul majd a macska szobatisztaságra nevelése.

macska szobatisztaságra szoktatása

Mellesleg ez a megoldás még akár esztétikus is lehet, hiszen rengeteg helyen kaphatóak szép, színes kavicsok és kövek. De akár otthoni körülmények között is kifesthetünk néhányat, ha van hozzá kedvünk.

Előnyösebb, ha inkább nagyobb és nehezebb köveket választunk, mert ezeket csak körülményesen lehet elmozdítani a helyükről. A kisebb kavicsokat egyszerűen kikaparja a macska, ám a padlón való csattogásuk azonnal hallható lesz és így gyorsan közbeavatkozhatunk.A macska szobatisztaságra szoktatása #2 – Citrusfélékkel

A cicák utálják a citrusfélék szagát. Ha valamilyen ok folytán mégis megszaglásznak egy narancsot, citromot, grapefruitot, mandarint vagy bármi mást, akkor általában fintorognak egy nagyot és azonnal elmenekülnek.

Így hát a macska szobatisztaságra szoktatása érdekében akár valamelyik citrusféle karikáját is berakhatjuk a virágcserépbe.

Vannak, akik ezt inkább narancs- vagy citrushéjjal oldják meg, de ez szerintem kevésbé esztétikus. (Persze ettől függetlenül lehet, hogy másnak nagyon bejön a dolog.)

Időnként ki kell cserélni a karikákat és/vagy a héjakat, mert néhány nap elteltével kiszáradnak és már nem olyan intenzív az illatuk.

A macska szobatisztaságra szoktatása #3 – Alufóliával

Akár az alufólia segítségével is megakadályozhatjuk, hogy a cica a cserépbe piszkítson. Az alábbi módszerrel egyszerűbb lesz a macska szobatisztaságra nevelése.

macska-szobatisztaságra-szoktatása-5

Próbáljuk meg az alufóliával minél jobban körbetekerni a növény legalját. Lehetőleg teljesen takarjuk le a földes részt, mert így valószínűleg eredményesebb lesz a macska szobatisztaságra szoktatása.

Ezt követően a cica nehezebben fér majd hozzá a virágcseréphez. Ha mégis kaparászni kezd, akkor azt azonnal meg fogjuk hallani az alufólia zörgése miatt.

Ez a megoldás elsősorban akkor előnyös, ha sokat vagyunk otthon, különben senki sem fog a cicára szólni, ha az akadály ellenére mégis nekilát gödröt ásni a földben.

A macska szobatisztaságra nevelése nem mindig olyan könnyű a fiatal kedvencek esetében. Kisebb és/vagy játékosabb állatok tanításánál NE használjuk az alufóliás megoldást, mert a kölykök akár még meg is rágcsálhatják a kikapart alufóliát és megehetik a darabkáit.

Nem túl kellemes arra sem hazajönni, hogy a cica apró miszlikekbe tépte szét az alufóliát… Amiből aztán a lakáson belül szinte mindenhová jutott.

macska-szobatisztaságra-szoktatása-6

A macska szobatisztaságra szoktatása – a 3 módszer együtt

Ha valamilyen ok folytán külön nem válnak be a fentebb említett trükkök, akkor akár kombinálni is lehet őket egymással.

A cicák természetükből fakadón lusták, ezért általában egy idő után felhagynak a próbálkozással és keresnek egy másik helyet a dolguk elvégzésére – mondjuk az almukat.

A tapasztalataim szerint előbb-utóbb sikeres lesz a macska szobatisztaságra nevelése. (Persze előfordul, hogy hosszabb időbe telik a dolgok megtanulása.)Esetleg be lehet még vetni a macskariasztó spray-t is, de a visszajelzések szerint ez a módszer nem mindig hatásos, ha a macska szobatisztaságra szoktatása jelenti a célt. (Inkább a jobb minőségű termékeket kell előnyben részesíteni.)

Ne legyünk elkeseredve akkor sem, ha eleinte nehezen megy az átszoktatás, mert a cicák túlnyomó többsége idővel megtanítható arra, hogy ne a virágcserépbe végezze el a dolgát.
 


Nemcsak a macska szobatisztaságra szoktatása előtt lehetnek veszélyben a növények 🙂 (Forrás: youtube.com – TheCarterguy)