Macska szőrcsomó köhögés ellen mit tehetsz..? – 3 tipp

macska-szőrcsomó-köhögés

A macska szőrcsomó köhögés és öklendezés általában könnyen megszüntethető néhány praktika segítségével. Olvasd el a cikket, hogy segíthess a cicádon!


Macska szőrcsomó köhögés ellen – Friss fű

Ha a macskád kijárós, akkor nagy valószínűséggel talál magának füvet. (Bár valóban furcsa látványt nyújt, amint a cica éppen „legelészik”. A friss fű viszont nem elérhető a lakásban tartott cicák számára, ezért időnként Neked kell gondoskodnod arról, hogy az emésztést (és esetleg a hányást) megkönnyítő növényhez jusson a kedvenced.

Szedj a környéketeken egy kis füvet, de olyan helyet válassz, ahol nincsen beszórva minden gyomirtóval, permettel vagy bármilyen vegyszerrel! Azokat a sarkokat is jobb elkerülnöd, ahol a sétáltatott kutyusok szokták elvégezni a dolgukat.
Nincs szükséged nagy mennyiségű fűre, mert a cicák egyszerre általában csak keveset esznek belőle. A leszedett füvet mosd meg, majd add oda a cicának!  A macska szőrcsomó köhögés ellen remek ez a módszer – feltéve, ha az állat hajlandó megenni az ajándékodat. A tapasztalataim nagyon vegyesek ezzel kapcsolatban. 🙂

Ha nem akarsz a szedéssel bajlódni, akkor vehetsz cserepes füvet vagy magadtól is elültetheted a magokat egy edénybe. Általában egy héten belül kinő a fű megfelelő locsolás esetén. Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy bárhogyan is gondozod a füvet, néhány hét után így is, úgyis kipusztul… 🙁 Addig pedig a macska vagy eszik belőle, vagy nem. Lehet, hogy magától is ki fogja húzogatni a szálakat, de ez azzal fog együttjárni, hogy a cserép körül minden földes lesz. Ha viszont a cica nem tépi ki magától a füvet, akkor Neked kell néhány szálat vágnod neki. Bár a tapasztalataim alapján ez sem jelent garanciát arra, hogy Őfelsége meg is eszi azt, amit elé raksz… 🙂
Macska szőrcsomó köhögés ellen – Speciális eledelek

Ha nem vált be a füves megoldás, akkor vásárolj olyan macskaeledelt, amely speciálisan a szőrcsomók oldására lett kifejlesztve! Fontos, hogy az állatot kúraszerűen kell etetned a táppal, mert máskülönben nem lesz hatása. Ma már rengeteg gyártó kínálatában találhatsz a macska szőrcsomó köhögés megszüntetésére való terméket, amik szerencsére nem mondhatók túlzottan drágának. Ha a cicád esetleg nem eszi meg a szőrcsomós tápot, akkor rendszeresen keverj belőle egy kisebb mennyiséget az állat által szeretett eledelhez.

Macska szőrcsomó köhögés ellen – Paszták és egyéb segédeszközök

A 21. században már vehetsz kifejezetten szőrcsomó-oldásra való pasztákat is az állatpatikákban, a neten, illetve az állatos boltokban. Általában a tubusból egyszerre 4-5 centiméternyi krémet kell kinyomnod, majd nagyon alaposan el kell keverned a cicaeledelben. (Bár sajnos sok macska így sem fogja megenni a mixet…)

macska-szőrcsomó-köhögés-

Érdemes először a macska szőrcsomó köhögés elleni pasztát kinyomnod a tányérba, majd közvetlenül ráhelyezned az aszpikot, különben a krém rögtön rá fog ragadni a kevergetésre szánt eszközre és nagyon nehéz lesz onnan letörölgetni.) Sajnos csak ritkán fordul elő, hogy a cica étellel való mixelés nélkül megeszi a pasztát. Ne lepődj meg, ha az állat gyanakodva méregeti majd a tányérját… 🙂

Összefoglalás

Ezeknek a módszereknek a kúraszerű alkalmazásával egy héten belül meg kell szűnnie a macska szőrcsomó köhögésnek. (A gombócok akár hányás útján is kiürülhetnek a testből, ez normális.) Ha viszont a cicád mégsem jön rendbe, akkor kérlek minél hamarabb vidd el az állatorvoshoz, mert lehet, hogy megfázott vagy másféle egészségügyi gondja támadt!

Macska szőrcsomó köhögés – (Forrás: youtube.com – a littel bit of everything)