Macska szülés után – Mire számíthatsz?

macska-szülés-után

Előfordulhat, hogy a macska szülés után máshogyan viselkedik, mint ahogyan egyéb esetekben szokott. Olvass tovább és tudd meg, hogy mire számíthatsz!Macska szülés után – A testi jelek

Az ellést követően az anyamacska hasa láthatóan kisebb lesz, oldalt pedig időnként egy kicsit be is „horpad”. Elképzelhető, hogy csapzottá válik az állat szőre, vagy esetleges nyákos és véres marad, de a cica ezt egy idő után le fogja magáról nyalogatni. Az emlők körül is nedvesebb lehet a szőr a kismacskáknak köszönhetően. A mellbimbókon látszik, hogy használatban vannak, hiszen az átlagosnál nagyobbá és élénkebb színűvé válnak.

Egyes cicák szívesen falatoznak és isznak az ellés után, míg mások inkább várnak ezzel egy keveset. De persze azért érdemes valamivel megkínálni az anyamacskát. 😊 Főleg akkor, ha elbújt és esetleg csak napokkal a szülést követően jött haza. Általánosságban véve az mondható, hogy a macska szülés után az első nap viszontagságait követően az átlagosnál többet fog enni és inni.

A cica vélhetően fáradt lesz, és esetleg fájdalmaktól is szenvedhet. Így nem érdemes túlzottan emelgetni vagy „nyúzni”, inkább kíméletesen kell vele bánni. Ha nem muszáj, akkor nem szabad mozgatni.

Ha még nincs kialakítva egy meleg, nyugodt fekhely a családnak, akkor érdemes rá minél előbb sort keríteni. Így a macska szülés után megnyugodhat a kölykeivel együtt.
Macska szülés után – A viselkedés

Változó, hogy a macska szülés után hogyan viselkedik. Vannak olyan állatok, amelyek teljesen elvonulnak a kölykeikkel – sőt az is előfordul, hogy csak napokkal később hozzák elő a kicsinyeiket. Más anyamacskák bújósabbá és kedvesebbé válnak, és igénylik a foglalkozást. De emellett megeshet az is, hogy az anyuka fél az emberektől, és agresszívvé válik, ha valaki megpróbál a kölykei közelébe menni. Lehet, hogy az anya a háztartásban élő többi macskát sem engedi oda egy ideig a kicsinyeihez.

Akárhogy is viselkedjen a cicád, tartsd tiszteletben az akaratát! Akkor se ess kétségbe, ha a macska szülés után egyelőre még nem engedi, hogy a kölykökkel foglalkozz, mert később vélhetően változni fog a helyzet.

Viszont sajnos adódhat olyan helyzet, amikor közbe kell lépned. Előfordulhat, hogy az anyamacska nem nagyon foglalkozik a kicsinyeivel. Az előbbi linkre kattintva tudhatod meg, hogy mit kell tenned ebben a helyzetben.
Egyéb tudnivalók

A macska szülés után várhatóan 10-12 hétig fogja szoptatni a kölykeit, amelyeket 12 hetes korukban lehet csak elajándékozni. Arra kell számítani, hogy az anyamacska körülbelül egy hét alatt regenerálódik a szülést követően. Sajnos az újbóli teherbeesésre akár már akkor is sor kerülhet, amikor a cica még szoptat, úgyhogy érdemes ezzel vigyázni. (Bár amikor én időpontot akartam kérni az ivartalanításra még a szoptatás alatt, akkor az orvos elutasított, és azt mondta, hogy nem végzi el a műtétet, amíg amúgy is szopnak a kiscicák. Addig ugyanis kicsi az újbóli vemhesség veszélye, meg szoptatós és /vagy még tejet termelő macskát amúgy sem szívesen műt meg.)

Összességében véve azt mondhatjuk, hogy a macska szülés után viszonylag hamar regenerálódik. Másrészt viszont kérlek hívd fel az orvosodat, ha valami furcsát vagy baljósat észlelsz a cicánál az ellést követően!

 


Macska szülés után – Forrás: youtube.com – ALS mixvideo670blog)