Macska tályog kezelése otthon

macska-tályog-kezelése-otthon

A macska tályog kezelése otthon is lehetséges enyhébb esetekben. Az alábbi módszerekkel tudsz segíteni a cicádnak…
Mikor jöhet szóba a macska tályog kezelése házilag?

-Ha kisebb méretű a gennyet tartalmazó duzzanat.
-Ha a macska közérzete jó, nem lázas és nem bágyadt. Rendesen eszik, iszik, mosakszik és almozik.
-A tályog nem kényes helyen (pl. a szem közelében) található.

Súlyosabb esetekben viszont elkerülhetetlen az állatorvosi kezelés!

Mit tegyél, ha tályog van a macskádon?

Ha a helyzet nem vészes, akkor nem feltétlenül muszáj orvoshoz vinned a kedvencedet.

Legyél rá felkészülve, hogy a bőr alatt lévő tályog jó eséllyel növekedni és/vagy keményedni fog, majd egy idő után valószínűleg MAGÁTÓL ki fog szakadni.

macska-tályog-kezelése-otthon-2

Nem szükséges kiszúrnod vagy kinyomnod a tályogot, mert ez amúgy is nagyon fájdalmas lenne a macska számára. Ha nem muszáj, akkor ne piszkáld az állatot, és ne fogd meg ott, ahol a gennyes duzzanat található, mert a fájdalom miatt akár meg is haraphat vagy meg is karmolhat.

A cica valószínűleg nyalogatni és piszkálni fogja azt a helyet, ahol a tályog van. Ennek hatására a megérett tályog magától ki fog szakadni és fokozatosan kiürül majd belőle a genny.
Macska tályog kezelése otthon a kifakadás után

A felfakadás után hagyd, hogy a cica kitisztogassa magának a sebet. Nem árt, ha hagysz neki egy kis vizet, amivel leöblítheti a nyelvéről a genny kellemetlen ízét.

Jó, ha ezután naponta néhányszor Betadine-t teszel a sebre a fertőtlenítés érdekében.
A macska tályog kezelése házilag ezt követően lényegében már csak annyiból áll, hogy figyeled a seb változásait. (Akár fényképeket is készíthetsz annak érdekében, hogy össze tudd hasonlítani az előtte-utána állapotokat.)

Ha a macska továbbra is jól van, és nem gyengélkedik, valamint a sebe is napról napra szebb lesz, akkor a tályogra hamarosan már csupán egy kis varasodás fog emlékeztetni. Ezt követően a var is le fog esni néhány héten belül, és egy apró forradás marad majd a kifakadás helyén.

macska-tályog-kezelése-házilag

Ha a macska mégse jön helyre…

Viszont ha a dolgok nem mennek rendben, akkor muszáj leszel a cicával minél hamarabb(!) elmenni az állatorvoshoz. Ő várhatóan feltárja majd a tályogot, és kitisztítja a sebet érzéstelenítés mellett. Bizonyára felír majd valamilyen gyulladáscsökkentőt és/vagy antibiotikumot a cicának.

A kezelés összege nem vészes, hiszen rutineljárásról van szó. Ha esetleg anyagilag nem állsz túl jól, akkor megpróbálhatsz részletfizetési lehetőséget kérni az orvostól.

Ha tényleg baj van, akkor nem érdemes félvállról venned a tályogot, hiszen akár el is pusztulhat a macska egy elfertőzödött seb miatt. 🙁
Macska tályog kezelése otthon

Mivel a cicákon a harapások és szúrt sebek miatt gyakran keletkezik tályog, ezért nem kell azonnal kétségbe esned, ha egy gennyel teli duzzanatot találsz a kedvenced bőre alatt.

Enyhébb esetekben a macska tályog kezelése házilag is kivitelezhető, súlyosabb esetekben viszont elengedhetetlen az állatorvosi segítség, ha el akarod kerülni a komplikációkat (rosszabb esetben akár az elpusztulást is).

Jobbulást kívánok a cicádnak!
 


Tályog macska esetében – (Forrás: youtube.com – Krista Magnifico)