Macska tartása panelben – Vajon jó ötlet..?

macska tartása panelben

A macska tartása panelben igenis lehetséges, ha odafigyelsz néhány dologra! Erről fogok írni a cikkemben… Én jelenleg is egy panelházban élek, és van 2 macskám, úgyhogy pontosan tudom, hogy miről beszélek! 🙂Macska tartása panelben és a kert hiánya

Sokan azért nem akarnak emeletes házban cicát tartani, mert úgy gondolják, hogy a macska úgyis csak szenvedne a négy fal között.

Nos, ez nem feltétlenül igaz. Persze a lakás tényleg nem a legideálisabb hely egy cicának, de a semminél biztosan jobb.
Az én két cicám közül az egyik nagyon jól elvan az 54 négyzetméteres lakásban. Ha elviszem a szüleimhez, akkor is szinte könyörögni kell neki, hogy menjen már ki néhány órára az udvarra. (Aztán meg baromi nehezen lehet megfogni, mert annyira élvezi a kertet.)

Ezzel szemben a másik macskám tényleg nem igazán szeret társasházban élni. Ő egy kandúr, úgyhogy legszívesebben egész nap járna-kelne és kalandozna. Látom rajta, hogy sokszor nyűgös a szabadság hiánya miatt, de időnként őt is kiviszem a szüleim kertjébe. Sajnos a pórázra még nem sikerült rászoktatnom, pedig lehet, hogy időnként sétáltatnom kellene… 😀

macska tartása panelben

Macska tartása panelben és a bútorok szétszedése

Akik benti cicaként tartják a kedvencüket, azok gyakran panaszkodnak arra, hogy a bútoraik bánják a cicák karmolászását

Mindazonáltal a helyzet akkor sem változik meg, ha a macskát időnként kiengedik, hiszen az állatok így is szokták karmolászni a szövetből készült dolgokat.

A macska tartása panelben egyszerűbb lehet abban a helyzetben, ha a cica kap egy vagy több kaparófát, amelynek a segítségével élesítheti a körmét. Így (remélhetőleg) nem a fotelon és a szőnyegen gyakorol majd….Macska tartása panelben és a szobatisztaság

Manapság már lehet venni olyan, fedeles almokat, amelyek szénszűrővel vannak ellátva, és szinte egyáltalán nem engedik ki a kellemetlen szagokat.

A fedett alomban a cica nem túrja ki annyira az almot sem, úgyhogy nem kell állandóan felsöpörni körülötte.

Én személy szerint a szilikonos almot ajánlom, mert ez kevésbé büdösödik. A macska tartása panelben sokkal egyszerűbb lesz, ha a melegebb hónapokban az almot kirakjuk az erkélyre, HA nem áll fenn annak a veszélye, hogy a macska leesik onnan.

macska tartása panelben

Macska tartása panelben és az erkélyek

Minden cicatulajdonos fél attól, hogy a kedvence egy óvatlan pillanatban kiesik az ablakon vagy az erkélyről.

Ma már szerencsére lehet venni macskabiztos szúnyoghálót, illetve olyan speciális macskahálót, amellyel meg lehet akadályozni a cica leesését.

Az ablakok kinyitásával nagyon vigyázni kell, mert a cicák igen kíváncsiak és simán leesnek, ha nem figyelünk oda rájuk. A bukóra nyitott ablak is veszélyes, mert a macska azon is képes kimászni. (Vagy egyes esetekben beszorul a két szárny közé és megfullad…)Macska tartása panelben és a zajok

Sajnos az se titok, hogy a cicák zajosak tudnak lenni, ha akarnak… úgyhogy a macska tartása panelben nem válik mindig a szomszédok örömére.

Szerencsére egy felnőtt macska azért már nem ugrál, szaladgál és nyávog olyan sokat, úgyhogy akkor is lehetséges a tartása, ha a szomszédok igen zajérzékenyek.

Egy cica amúgy biztosan halkabb, mint egy kutya, hiszen a nyávogása alapesetben nem hallatszik fel a következő emeletre.

macska tartása panelben

Macska tartása panelben – jó ötlet vagy sem?

Szerintem ha valaki nagyon szeretne cicát tartani, akkor fogadjon egyet örökbe akkor is, ha éppen egy panelházban él!

A macskának még mindig jobb élete lesz egy kis lakásban, mint a menhelyen vagy az utcán.

Viszont javasolni szeretnék valamit azoknak, akiket a macska tartása panelben foglalkoztat: Lehetőleg inkább nőstényt fogadjanak örökbe, mert a tapasztalataim szerint az ivartalanított lánycicák jobban bírják a bezártságot. Az sem baj, ha a cica már fél évesnél idősebb (vagy felnőtt), mert ekkora már nyugodtabb és kisebb a mozgásigénye.Sok szerencsét kívánok minden örökbefogadónak! 🙂

macska tartása panelben

 


Macska panelban – Forrás: youtube.com (Riley Ry)