Macska téli tartása

macska-téli-tartása-1

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…” – úgyhogy lassan aktuálissá válik az a kérdés, hogy hogyan történjen a kijárós macska téli tartása. Mivel érezhetően hidegebbre fordult az idő, ezért a gazdiként érdemes már most elkezdened a készülődést.

Macska téli tartása: ne hagyd kint sokáig!A cicának természetesen télen is szüksége van egy kis levegőzésre. Ennek ellenére nem érdemes túl sokáig kint hagynod, mert ennek akár megfázás is lehet a vége! (Igen, a cicák is képesek megfázni szélsőséges esetekben.)

A macska téli tartása során nagyon körültekintőnek kell lenned. Éjjel, lefekvés előtt mindenképpen próbáld meg beengedni a cicát, nehogy éjjelre kint maradjon.

Macska-téli-tartása-2

De ha nem akar bejönni, akkor sem kell kétségbe esned, hiszen a macskák alapjában véve elég szívósak. Valószínűleg nem lesz bajuk a viszonylag hosszabb, kint töltött időszakok alatt sem.

Viszont a különösen hideg éjszakákon és nappalokon érdemesebb inkább behoznod őket. (Főleg abban az esetben, ha sokáig nem tudsz majd velük foglalkozni, mert mondjuk elmész dolgozni vagy lefekszel aludni.)Az öregebb és a kisebb cicákat semmiképpen se hagyd kint a kertben, ha hideg az időjárás! Az ő szervezetük még nem annyira erős, mint a felnőtteké.

Macska téli tartása: kell egy kis házikó

Akár Te is készíthetsz egy olyan búvóhelyet, ahol a cicád fel tud melegedni egy kicsit a hűvös időben. (Igen, tudom, hogy ez macerás, de hidd el, hogy ez sokkal jobb, mint hogyha egy parkoló kocsi még meleg motorjába mászna bele…)

Macska-téli-tartása-3

Készen is vehetsz egyet valamelyik állatkereskedésből, de akár Te is készíthetsz egyet egy kartondobozból. Jól béleld ki pléddel kívülről és belülről is, a bejáratát pedig lehetőleg szabd minél kisebbre.

A kinti macska fekhely elkészítése alapesetben egyáltalán nem drága, viszont életeket lehet vele menteni. (Ha vannak a környékeden kóbor cicák, nekik is rakhatsz ki néhány kartondobozos-plédes házikót.)
Kinti macska fekhely állatboltokban és webáruházakban is vásárolható. Jelenleg (2020 közepén) a legolcsóbb változata 4-5 ezer fortintba kerül.

Bár ez az összeg talán soknak tűnhet, de gondolj arra, hogy a macskák hidegtűrése nem végtelen, és anyagilag még mindig jobban jársz egy macska téli fekhely megvásárlásával, mintha utána több alkalommal is állatorvoshoz kellene vinned a megfázásban vagy tüdőgyulladásban szenvedő cicádat.

A macska téli tartása még egyszerűbb lesz, ha a kis cicaházba beraksz egy termotasakot (hőtasakot) vagy melegíthető párnát. Így egy darabig biztosan jobb idő lesz benne.
Macska téli tartása: benti melegedés

A cicák kintről bejőve szeretnének minél hamarabb felmelegedni a lakásban. Ennek érdekében pedig sokszor fel akarnak ülni a fűtőtestre. Igen ám, de erre nem minden esetben van lehetőségük a kis méret miatt.

Macska-téli-tartása-4

A macska téli tartása érdekében tanácsos egy plédet rakni a meleg fűtéscsövek alá vagy a fűtőtest elé. Az úgynevezett macska radiátor fekhely is egyre népszerűbb a gazdik körében.

Macska téli tartása: bőséges eledel és folyadék

A cicák télen rengeteget esznek, hiszen hőszigetelő zsírréteget szeretnének növeszteni. Ennek következtében több ételt kell nekik adnod, hiszen a hidegben jóval több energiára van szükségük a testhőmérsékletük fenntartására.A folyadékpótlásra is gondolnod kell, bár ilyenkor nyilván kevesebbet isznak, mint nyáron. Viszont a kinti vizük könnyen befagyhat, ezért erre figyelj oda!

Macska téli tartása: ha mégis megtörtént a baj

Ha a macskád megfázott, akkor minél hamarabb vidd el állatorvoshoz, hogy kiderülhessen, hogy pontosan mi baja van! Nagy valószínűséggel a lábadozás ideje alatt inkább bent kell majd tartózkodnia, nehogy még rosszabbra forduljon az állapota.

Macska-téli-tartása-5

Ha pedig a cicád télvíz idején tűnt el, akkor indulj minél hamarabb a keresésére! Ha véletlenül bezárták valahová, vagy megsebesült, akkor könnyen megfagyhat a hideg időben.

 


Macska téli tartása – Egy kis fűtött menedékhely a cicáknak. (Forrás: youtube.com – Forrás: maynardcat)