Macska téli tartása

macska-téli-tartása-1

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…” – úgyhogy lassan aktuálissá válik az a kérdés, hogy hogyan történjen a kijárós macska téli tartása. Mivel érezhetően hidegebbre fordult az idő, ezért a gazdiként érdemes már most elkezdened a készülődést.

Macska téli tartása: ne hagyd kint sokáig!A cicának természetesen télen is szüksége van egy kis levegőzésre. Ennek ellenére nem érdemes túl sokáig kint hagynod, mert ennek akár megfázás lehet a vége! (Igen, a kis bajkeverők is képesek megfázni szélsőséges esetekben.)

A macska téli tartása során nagyon körültekintőnek kell lenned. Éjjel, lefekvés előtt mindenképpen próbáld meg beengedni a cicát, nehogy éjjelre kint maradjon.

Macska-téli-tartása-2

De ha nem akar bejönni, akkor sem kell kétségbe esned, hiszen a macskák alapjában véve elég szívósak. Valószínűleg nem lesz bajuk a hosszabb, kint töltött időszakok alatt sem.

Viszont a különösen hideg éjszakákon és nappalokon érdemesebb inkább behoznod őket. (Főleg abban az esetben, ha sokáig nem tudsz majd velük foglalkozni, mert mondjuk elmész dolgozni vagy lefekszel aludni.)A kisebb cicákat semmiképpen se hagyd kint a kertben, ha hideg az időjárás! Az ő szervezetük még nem annyira erős, mint a nagyoké.

Macska téli tartása: kell egy kis házikó

Akár Te is készíthetsz egy olyan búvóhelyet, ahol a cicád fel tud melegedni egy kicsit a hűvös időben. (Igen, tudom, hogy ez macerás, de hidd el, hogy ez sokkal jobb, mint hogyha egy parkoló kocsi még meleg motorjába mászna bele…)

Macska-téli-tartása-3

Készen is vehetsz egyet valamelyik állatkereskedésből, de akár Te is készíthetsz egyet egy kartondobozból. Jól béleld ki pléddel kívülről és belülről is, a bejáratát pedig lehetőleg szabd minél kisebbre.

A kinti macska fekhely elkészítése alapesetben egyáltalán nem drága, viszont életeket lehet vele menteni. (Ha vannak a környékeden kóbor cicák, nekik is rakhatsz ki néhány kartondobozos-plédes házikót.)
Kinti macska fekhely állatboltokban és webáruházakban is vásárolható. Jelenleg (2020 közepén) a legolcsóbb változata 4-5 ezer fortintba kerül.

Bár ez az összeg talán soknak tűnhet, de gondolj arra, hogy a macskák hidegtűrése nem végtelen, és anyagilag még mindig jobban jársz egy macska téli fekhely megvásárlásával, mintha utána több alkalommal is állatorvoshoz kellene vinned a megfázásban vagy tüdőgyulladásban szenvedő cicádat.

A macska téli tartása még egyszerűbb lesz, ha a kis cicaházba beraksz egy termotasakot (hőtasakot) vagy melegíthető párnát. Így egy darabig biztosan jobb idő lesz benne.
Macska téli tartása: benti melegedés

A cicák kintről bejőve szeretnének minél hamarabb felmelegedni a lakásban. Ennek érdekében pedig sokszor fel akarnak ülni a fűtőtestre. Igen ám, de erre nem minden esetben van lehetőségük a kis méret miatt.

Macska-téli-tartása-4

A macska téli tartása érdekében tanácsos egy plédet rakni a meleg fűtéscsövek alá vagy a fűtőtest elé. Az úgynevezett macska radiátor fekhely is egyre népszerűbb a gazdik körében.

Macska téli tartása: bőséges eledel és folyadék

A cicák télen rengeteget esznek, hiszen hőszigetelő zsírréteget szeretnének növeszteni. Ennek következtében több ételt kell nekik adnod, hiszen a hidegben jóval több energiára van szükségük a testhőmérsékletük fenntartására.A folyadékpótlásra is gondolnod kell, bár ilyenkor nyilván kevesebbet isznak, mint nyáron. Viszont a kinti vizük könnyen befagyhat, ezért erre figyelj oda!

Macska téli tartása: ha mégis megtörtént a baj

Ha a macskád megfázott, akkor minél hamarabb vidd el állatorvoshoz, hogy kiderülhessen, hogy pontosan mi baja van! Nagy valószínűséggel a lábadozás ideje alatt inkább bent kell majd tartózkodnia, nehogy még rosszabbra forduljon az állapota.

Macska-téli-tartása-5

Ha pedig a cicád télvíz idején tűnt el, akkor indulj minél hamarabb a keresésére! Ha véletlenül bezárták valahová, vagy megsebesült, akkor könnyen megfagyhat a hideg időben.


Macska téli tartása – Egy kis fűtött menedékhely a cicáknak. (Forrás: youtube.com – Forrás: maynardcat)