Macska túlzott mosakodása

macska-túlzott-mosakodása

A macska túlzott mosakodása bajt jelezhet, ezért jó, ha odafigyelsz a kedvencedre, ha túl sokat szokta magát tisztogatni…Először is szögezzük le, hogy a cicák normál esetben is nagyon sokat szokták magukat tisztogatni, hiszen az ébren töltött idejük akár felét is mosakodással tölthetik. Viszont ha úgy veszed észre, hogy a macskád mostanában a szokásosnál többet mosakszik és (fél)kopasz foltokat, piros kidörzsölődéseket vagy sebeket látsz rajta, akkor lehet, hogy valamilyen testi vagy lelki gondja van a cicádnak.

Testi problémák a macska túlzott mosakodása mögött

Ha a cicád túl sokat tisztálkodik, akkor annak testi szempontból a bolhák vagy az egyéb élősködők jelenléte, az allergia, valamilyen bőrbetegség, sérülés vagy fertőzés lehet az oka. Az is elképzelhető, hogy a macskád a tisztogatott testrészen / testtájékon fájdalmat érez, és azért nyalogatja magát folyamatosan azon a helyen. Ez akkor lehet helytálló, ha a cicád nem az egész testét szokta intenzíven mosdatni.

A bolhásság megszüntetése viszonylag egyszerű az állatboltokban, a webáruházakban és az állatorvosok rendelőiben kapható bolhátlanító cseppeknek köszönhetően. Érdemes gondolnod a többi élősködő (pl. a bélférgek) kiirtására is. Ha viszont ez nem segít, akkor elkerülhetetlenné válik az állatorvos felkeresése. Ő egy alaposabb vizsgálat után megállapítja, hogy pontosan mi okozza a problémákat.
Ha a macskád túl sokat szokta magát nyalogatni, akkor vélhetően a kelleténél több szőrt nyel le, ami szőrlabdák képződéséhez vezethet az emésztőrendszerében. Gondoskodj arról, hogy a cicád elegendő macskafüvet ehessen, illetve hogy kapjon valamilyen szőroldó pasztát is a csomók feloldása érdekében.

Lelki problémák a macska túlzott mosakodása mögött

Ha nem testi gondok okozzák a cicád túlzott mosakodását, akkor lelki téren kell vizsgálódnod. Mivel a macskák nagyon érzékenyek a stresszre, ezért elképzelhető, hogy ez váltja ki náluk a zavaró tünetet. A cicákat igencsak megviselheti egy költözés, egy szoba átrendezése, egy családi konfliktus, egy új háziállat befogadása vagy bármilyen más változás. (Még olyan is, ami emberi fejjel nem tekinthető nagy problémának.)

Az anyjuktól hamar elválasztott cicák is hajlamosabbak lehetnek arra, hogy az ideálisnál többet tisztogassák magukat. Ez a viselkedés akár felnőttkorban is előjöhet. Az öregebb cicáknál pedig akár az esetleges mentális problémák is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a macska túl sokat nyalogassa a szőrét.
A traumatizált múlttal rendelkező állatok szintén túlzásba vihetik a mosakodást a bennük lévő feszültség miatt. A bántalmazás, az orvosi beavatkozások, illetve a balesetek elszenvedése szintén arra kényszerítheti az állatokat, hogy a stresszt az állandó tisztálkodással vezessék le.

A macskák túlzott mosakodással reagálhatnak arra is, ha túl inger- vagy szeretetszegény a környezetük. Úgyhogy már csak ezért is érdemes eleget foglalkoznod a cicáddal! 😉 És az is fontos, hogy úgy törődj a macskáddal, ahogyan az Neki jó, ahogyan azt ő igényli.

Összefoglalva…

A cicák az ébren töltött idejük körülbelül 15-50%-át töltik tisztálkodással, tehát normálisnak tekinthető, hogy sokat foglalkoznak magukkal. Viszont természetesen ebből a szempontból is át lehet esni a ló túloldalára.

A macska túlzott mosakodásának oka a legtöbbször az élősködők jelenléte, az allergia, illetve valamilyen bőrprobléma vagy fájdalom. Emellett akár a stressz, az elhanyagoltság, a bántalmazás vagy egyéb trauma is okozhatja azt, hogy a macska túl sokat mosakszik. Mindegyik esetben foglalkoznod kell a problémával!