Macska tüzelés csillapítása

macska-tüzelés-csillapítása-1-a

A macska tüzelés csillapítása nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat. Olvasd el a cikket, és derítsd ki, hogy mit kell tenned, ha a kedvenced „nagylánnyá” érett.Macska tüzelés csillapítása – milyen jelekre kell figyelned?

A nőstény cicák 6 hónapos koruk körül kezdenek el tüzelni. Ezt onnan veheted észre, hogy nyugtalanok lesznek, sokat nyávognak, a feneküket a magasba emelik és fura hangokat adnak ki. Lehetőleg ki szeretnének menni a szabadba. Folyamatosan keresik annak a lehetőségét, hogy más macskákkal is találkozzanak.

Nagyon apró vérfoltok is feltűnhetnek azokon a helyeken, ahol a cica ülni vagy feküdni szokott. Nem ritka, hogy a nőstények igen szociálisak lesznek, folyamatosan dörgölőznek az emberhez és állandóan simogatást követelnek maguknak.

macska tüzelés csillapítása

Macska tüzelés csillapítása – Zavaró tünetek

A tüzelés általában 3-6 napig tart, és néhány hetente megismétlődik, ha a cica nem lett vemhes.

Gazdiként biztosan Neked is nagyon nehéz végignézni, amint a nőstény macskád folyamatosan szenved, nyávog, fetreng és idegeskedik, ezért kulcsfontosságú a tüzelő macska nyugtatása. Arról nem is beszélve, hogy az állandó „mürcögés”, dörgölőzés és könyörgés valószínűleg már Téged is zavar…Macska tüzelés csillapítása – Mit kell tenned?

A macska tüzelés csillapítása cicáknak való fogamzásgátló tablettával lehetséges, de ennek a szedése hosszabb távon semmiképpen sem ajánlott az általa okozott súlyos, vagy akár végzetes egészségügyi problémák miatt. (SEMMIKÉPPEN SE ADJ A CICÁNAK EMBEREKNEK VALÓ GYÓGYSZERT SEM!)

A macska fogamzásgátlót az állatpatikákból lehet beszerezni, orvosi vény nem szükséges hozzá.

Egy levél kb. 3 ezer forintba kerül belőle, tehát megfizethető az ára. A boltban kérj pontos tájékoztatást arról, hogy hogyan kell beandod a cicának.

macska tüzelés csillapítása

Macska tüzelés csillapítása – Gyakorlati tapasztalataim

Velem is előfordult, hogy cica fogamzásgátlót adtam a kedvencemnek a macska tüzelés csillapítása érdekében.

Sokszor másnapra tényleg megszüntette / csillapította a tüneteket a tabletta, de voltak olyan esetek is, amikor sajnos nem segített ez a módszer. 🙁 Mindazonáltal az egyik ismerősöm esetében a tüzelő macska nyugtatás mindig sikerült a gyógyszer beadásával.  Ki kell próbálnod, hogy Nálatok működik-e ez a dolog…Macska tüzelés csillapítása – Kockázatok

Ha a tüzeléskor adod be a cicának a fogamzásgátlót, akkor az már NEM VÉD A VEMHESSÉG ELLEN! Ennek érdekében rendszeres szedésre van szükség.

Sajnos -mint már fentebb említettem – a macska fogamzásgátló tartós használata nem tesz jót a cica egészségének, hiszen rengeteg hormon jut be a szervezetébe, amely hosszabb távon akár végzetes megbetegedéseket is okozhat.

Tehát a macska tüzelés csillapítására csak ideiglenes megoldás legyen a fogamzásgátló tabletta!

macska tüzelés csillapítása

Macska tüzelés csillapítása – Ivartalanítás

Kérlek, ne akkor vidd el megműttetni a cicádat, amikor éppen tüzel! Az állatorvosom elmondása szerint nem tesz jót a macskának, ha akkor ivartalanítják, amikor pont tüzel. (És az sem jó, ha az állat még nagyon fiatal a műtéthez.)

Próbáld meg vele valahogy kihúzni a lakásban azt a 3-6 napot, amíg szenved, és csak utána vidd el egy megbízható orvoshoz. Előtte ne engedd ki, mert szinte garantált, hogy vemhes lesz.

Lehetőleg kérj minél hamarabb időpontot a dokitól, hiszen a „tüzelős” időszakban hirtelen nagyon sokan viszik el ivartalaníttatni a kedvencüket!Végül pedig fogadj el egy jó tanácsot: NE akkor jelentkezz be a műtétre, amikor éppen „kedvezményes ivartalanítási napok” vannak, mert ilyenkor futószalagon követik egymást a megműtendő állatok.

Tudom, hogy a 12-20 ezer forintos operáció (plusz a varratszedés) nem olcsó, de hosszabb távon még mindig ez a legjobb módszer a macska tüzelés csillapítása érdekében. Anyagilag sokkal jobban jársz vele, mintha rendszeresen cicáknak való fogamzásgátlót vennél.

Remélem, hogy a macskád minél hamarabb jobban lesz, és hogy se Neki, se Neked nem kell szenvedned a fent leírt, kellemetlen tünetek miatt! Kitartás, a tüzelő macska nyugtatása nem könnyű, de nem is kivitelezhetetlen.

macska-tüzelés-csillapítása-5-a

 


Tüzelő macska – Forrás: youtube.com (Cookie & Creme)