Macska új házhoz szoktatása

macska új házhoz szoktatása

Egy macska új házhoz szoktatása általában nem olyan nehéz feladat. Ha éppen most készülsz költözni, akkor olvasd el ezeket a tippeket, hogy megkönnyíthesd a cicád életét!Macska új házhoz szoktatása – és a régi lakásból való kipakolás

Készülj fel rá, hogy a cicád biztosan meg lesz rettenve, ha elkezded kipakolni a dolgaidat a régi lakásodból.

Annyit tegyél meg a macska érdekében, hogy az ő holmijait csak utoljára pakolod be!
Minél tovább legyenek jelen az életében a felfordulás közepette is azok a tárgyak, amik hozzá tartoznak. Maradjon a szokásos helyén a fekhelye, a tálkája és a játéka.

Ezeket a tárgyakat rakd bele egyetlen, feliratozott kartondobozba, mert így biztosan nem keverednek el. Így az új helyre megérkezve azonnal előveheted a cica cuccait.

macska új házhoz szoktatása

Macska új házhoz szoktatása – a kezdetek

Először semmiképpen se engedd ki a cicát az udvarra, inkább maradjon bent a házban, mert itt nagyobb biztonságban van!

Lehetőleg zárd be az egyik szobába addig, amíg a rakodók be nem hordják a bútorokat. Erre azért van szükség, mert félő, hogy a cica megijedne a pakolás közben. Az is balesetveszélyes lehet, ha a cica bemegy valakinek a lába alá a nehéz tárgyak mozgatása közben, tehát a pakolás alatt a macska inkább maradjon egy zárt helyen.

A macska új házhoz szoktatása egyszerűbb lesz, ha ott vagy a cica mellett, és igyekszel megnyugtatni őt a jelenléteddel. Simogasd, bátorítsd és mutasd meg neki a fekvőhelyét, a táljait és a játékait! Így legalább lesz néhány biztos pont az életében.Macska új házhoz szoktatása – az udvar megmutatása

Mielőtt kiengeded a cicát, nézz utána, hogy az udvaron vannak-e mérgező növények, ingatag tárgyak, kiálló drótdarabok, illetve veszélyes vezetékek.

A macska új házhoz szoktatása előtt azt is nézd meg, hogy az állat hol tud kimászni az utcára vagy átmenni a szomszédba! Jó, ha feltérképezed azt is, hogy melyik háznál van kutya.
Ha a cica már megszokta a benti környezetet, akkor pedig mutasd meg neki a macskabaráttá tett kertet is!

Először ne engedd, hogy egyedül bóklásson az udvaron, hanem inkább felügyelj rá! A macska új helyhez szoktatása során tudatosan hívd fel a cica figyelmét a veszélyekre (pl. a kerítésen keresztül mutasd meg neki, hogy bizonyos helyeken kutya van). Előnyös, ha a macska azt is észreveszi, hogy az úttesten jönni szoktak a kocsik.
Ha a macska új házhoz szoktatása jól megy, akkor szépen lassan egyre hosszabb időre hagyhatod magára a cicádat. Időről időre azért nézz rá, és ne hagyd, hogy messze menjen az otthonodtól!

Talán nem rossz, ha teszel rá egy (nem büdös!!) nyakörvet és ráírod a címedet, illetve a telefonszámodat. (Vagy esetleg chipet is rakathatsz a cicába, bár ez még nem annyira tipikus dolog.) Mutatkozz be az új szomszédoknak is, és mondd el nekik, hogy van egy cicád. Így tudni fogják, hogy a „talált cicát” nem az állatmenhelyre kell vinni, hanem az új szomszédhoz…

macska új házhoz szoktatása 3

Macska új házhoz szoktatása – Összefoglalás

Egy macska új házhoz szoktatása általában rövid alatt letudható, ha a cicának tetszik a hely… Úgyhogy az állat várhatóan néhány hét elteltével már magabiztosan mozog majd az új királyságában.

Azonban legyél körültekintő, és az első időkben segítsd a beilleszkedését, hogy ne legyen olyan traumatikus számára a régi helye elhagyása és az új megszokása. 

Sok sikert kívánok a macska új házhoz szoktatásához!

 


Költözés macskával – (Forrás: youtube.com – Button and Taco)