Macska vemhesség tünetei

Macska vemhesség tünetei 1

A macska vemhesség tünetei egy idő után eléggé szembeötlőek lesznek. Az elején viszont nehéz megállapítani, hogy egy macska tényleg kiscicákat vár-e…Macska vemhesség tünetei #1: Sok alvás

Bár a macskák naponta kb. 10-15 órát alszanak, de a vemhes állatok még ennél is többet szunyókálhatnak. Ha azt veszed észre az ivarérett cicádon, hogy a megszokottnál többet pihen, akkor az a macska vemhesség tünete lehet.
Macska vemhesség tünetei #2: Fáradékonyság

A cicád nem ugrál és szaladozik annyit, mint amennyit szokott..? Nem szereti, ha „gyömöszölöd”, felveszed vagy mozgásra készteted? Akkor elképzelhető, hogy kiscicákat vár.

macska vemhesség tünetei 2

Macska vemhesség tünetei #3: Fokozott étvágy

Érthető, hogy egy vemhes cicának több tápanyagra van szüksége, hiszen a terhessége 58-67 napja alatt 1-8 kiscica növekszik a hasában. Amennyiben a macskád többet eszik az átlagosnál, akkor elképzelhető, hogy hamarosan kölyköknek fog életet adni.

Macska vemhesség tünetei #4: Duzzadó emlők

Ha a cicád hasán egyre inkább láthatóvá válnak az emlőbimbók, akkor az azt jelentheti, hogy vemhes. (Bár az emlők alapjában véve is észrevehetőek egy macska hasán, ez ne tévesszen meg.)
Macska vemhesség tünetei #4: Elmaradt tüzelés

A nőstény cicák befejezik a tüzelést, miután vemhesek lettek. A párzási időszakban a tüzelésre néhány hetente sor kerül, de ha nem látsz erre utaló jeleket, akkor az azt jelentheti, hogy a macskád már kicsiket vár.

Macska vemhesség tünetei #5: Növekvő has

Természetesen az elhízás tünete is lehet, ha elkezd nőni a cicád hasa. De ha a macska látványosan gömbölyödik, akkor esélyes, hogy vemhes lett. Sok cicának egyébként „szabálytalan” alakú a hasa álló helyzetben. Ha furcsa alakban gömbölyödik a cicád, az is egy árulkodó jel lehet arra vonatkozóan, hogy kölyköknek fog életet adni.

macska vemhesség tünetei 3

Persze ha minden nap látod a macskád, akkor nem tűnik fel annyira a hízása. Azt javaslom, hogy hetente egyszer készíts róla fotókat többféle szögből is! Így később összehasonlíthatod a felvételeken látottakat, és megtudhatod, hogy vajon tényleg gyarapszik-e a cicád tömege.

Mennyire egyértelműek a jelek?

Azt kell mondanom, hogy egy darabig sajnos nem lehet egyértelműen megmondani, hogy egy cica vemhes-e vagy sem. Ha mindenáron tudni szeretnéd, hogy kölyköket vár-e a cicád, akkor vidd el ultrahangra az állatorvoshoz! Ha pedig nem tudod eljuttatni a dokihoz, akkor pedig várj néhány hetet, mert egy idő után úgyis látványosak lesznek a macska vemhesség jelei…
 


Így változik egy cica teste a várandósság alatt, avagy egyre inkább láthatóvá válnak a macska vehmesség jelei. (Forrás: youtube.com – Jeany The Cat)