Macskafű gondozása – Tippek és trükkök

macskafű-gondozása

A macskafű gondozása nem feltétlenül olyan egyszerű, ezért olvasd el a cikkben lévő tanácsokat, ha azt szeretnéd, hogy szép legyen a növényed!Ha macskafüvet akarsz termeszteni a cicádnak, akkor alapjában véve 3 megoldás közül választhatsz:

1 – Veszel az állatszaküzletekben készen egy kihajtott (vagy éppen növögető) cserepes növényt
2 – Veszel az állatszaküzletben (vagy máshonnan) magokat és ezeket bent a lakásodban elülteted egy cserépbe
3 – Veszel az állatszaküzletben (vagy máshonnan) magokat és ezeket elülteted kint a kertedben

Nekem sajnos az a tapasztalatom, hogy az üzletekben frissen vásárolható, cserepes macskafű még gondos törődés mellett sem él sokáig. 🙁 A teljes kifejlődése után hamar romlani kezd az állapota, ezért talán érdemes inklább olyan változatban megvenned, ahol a fűszálak még nem nőttek túl nagyra.

Úgyhogy véleményem szerint érdemes inkább magadtól macskafüvet termesztened, ha boldoggá szeretnéd tenni a cicádat.

Mindazonáltal persze léteznek olyan trükkök, amelyeknek köszönhetően egyszerűbb lehet a macskafű gondozása. A cikkben végigmegyek azon, hogy mit kell tenned akkor, ha készen akarsz macskafüvet venni (1-es pont), ha a lakásodban szeretnél cserépben magokat elültetni (2-es pont), illetve ha a kertedben akarsz magokat elültetni (3-as pont).
1) Macskafű gondozása – ha készen vettél cserepes macskafüvet

Elhelyezés

A tavaszi, őszi és téli napfény nem árt a macskafűnek, és persze növényként szüksége is van rá. Én úgy láttam, hogy a boltban vett macskafű valamivel tovább él abban az esetben, ha nyáron árnyékosabb vagy félárnyékos helyre kerül. Nem tesz jót neki a közvetlen, erős nyári napsütés (de azért persze érje valamennyi fény…).

Öntözés

Tapasztalataim szerint a macskafüvet inkább alulról éri meg öntözni. A cserép alá kell helyezni egy kis tálkát, amelybe minden nap vagy minden másnap engedni lehet egy kis vizet. Nem érdemes elmulasztani az öntözést, mert a macskafű sajnos hamar kiszárad. Viszont túlzásba sem szabad esni, mert akkor meg a penészedés jelent majd gondot.

Vágás

Ha a macskafű túl magasra nő, akkor a tetejét levághatod egy olló segítségével. (Kicsit olyan ez, mint a fűnyírás…) Olyan méretűre vágd le a füvet, hogy a cicáid könnyen kitépkedhessék és lerághassák a fűszálakat.

Élősködők elleni védelem

Időről időre nézd meg, hogy a macskafűben esetleg nem fedezel-e fel valamilyen élősködőt (mondjuk egy-egy bogarat). A rovarokat ugyanis vonzza, ha a lakáson belül találnak egy élő növényt.
Újraültetés

Ha esetleg vannak pluszban macskafű-magjaid, akkor érdemes időről időre gondoskodnod az utánpótlásról a magok földbe való elhelyezésével és locsolásával. (Bár ebben az esetben lehet, hogy érdemes inkább átültetned a macskafüvet, mivel a boltban elég kicsi cserépben árulják, és nem biztos, hogy még pluszban beleférnek az új magok is.)

2) Macskafű gondozása beltéren – ha magokat, cserepet és földet is vettél

Macskafű magokat az állatszaküzletekben lehet venni – vagy egyéb esetekben zab-, árpa-, rozs- vagy búzafűmagból tudsz füvet varázsolni a cicádnak. Ezenkívül be kell még szerezned egy kis virágföldet illetve egy legalább közepes méretű cserepet is, amelybe elültetheted a magokat a lakásodon belül. Beltéren bármelyik évszakban tudsz macskafüvet termeszteni.

1 – Először is ültesd el a magokat a földbe. Nem kell őket mélyre temetned, elég lesz fél centiméternyi mélység. Ha sorokban ülteted el a magot, akkor azért hagyj egy kis hézagot a sorok között.

2 -Tartsd a macskafüves cserép földjét nedvesen. Részben takard le a cserepet és tedd egy meleg és sötét helyre. A magok 1-2 héten belül fognak kihajtani. Nézd meg minden nap, hogy kidugták-e már a fejüket a fűszálak.

3 – A növekedés időszakában a macskafűnek fényre lesz szüksége, ezért tedd az ablak közelébe.

4 – Picit keményítsd meg (nyomkodd le) a talajt a macskafű körül. Rendszeresen öntözd a növényt, de vigyázz arra is, hogy azért ne kapjon túl sok vizet.

5 – Ha a macskafű már teljesen kifejlődött, akkor néha visszavághatod egy kicsit.

Időnként vess el új magokat, hogy biztosítsd az utánpótlást.

6 – Ne felejtsd el rendszeresen – de módjával – öntözni a növényt. Tartsd olyan helyen, ahol valamennyire éri a fény, de a melegebb időben azért ne tűzzön rá a nap.
3) Macskafű gondozása kültéren – ha magokat vettél

Ha az udvarodon szeretnél macskafüvet termeszteni, akkor tulajdonképpen szinte ugyanazt kell csinálnod, mint amit az előző pontban olvashatsz – az alábbi különbségekkel:

1 – Miután kihajtott a fű, időnként ellenőrizd, hogy nincsenek-e rajta élősködők. Ha vannak, a gondoskodj a távolságtartásukról – de úgy, hogy ez a cica számára is biztonságos legyen, például nehogy megegye a rovarölős macskafüvet!

2 – Ha gondolod, akkor mulcsot is telepíthetsz a macskafű köré, amivel megakadályozhatod a gyomok felbukkanását. Ennek köszönhetően a macskafű is gyorsabban tud nőni.

3 – A macskafüvet leginkább tavasszal érdemes elültetned azt követően, hogy már elmúltak a téli fagyok.
Összefoglalva…

A macskafű gondozása alapjában véve nem nehéz, de azért valamennyi odafigyelést igényel, ha azt szeretnéd, hogy sokáig szép maradjon a növény. A cicád biztosan hálás lesz azért, ha kap egy kis macskafüvet, hiszen a lakásban élő macskák nem igazán jutnak hozzá semmilyen zöldhöz, pedig erre szükségük lenne az emésztésük optimalizálása érdekében (is). Plusz az sem jó, ha a cica a macskafű helyett inkább a szobanövényeket veszi célba, mert közülük sokan mérgezők.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy bár a macskafű gondozása egy kicsit macerás lehet, de azért megéri vele szenvedni, mert a benti cicák általában nagyon hálásak azért, ha kapnak egy kis zöldet. 🙂

 


Macskafű gondozása – Így eszi egy cica a kinőtt macskafüvet. 🙂 (Forrás: youtube.com – Spacekatzle)