A macskatartás veszélyei

macskatartás veszélyei

A macskatartás veszélyei sok embert riasztanak el a cicák örökbefogadásától. Ebben a cikkben azt szeretném megvizsgálni, hogy mennyire reálisak ezek a félelmek…Macskatartás veszélyei #1: Élősködők

A legtöbben azért nem mernek cicát tartani, mert attól tartanak, hogy az állatokban lévő élősködők majd őket is megtámadják.

Körülbelül 20 éve vannak cicáim, de őszintén szólva eddig néhány bolhacsípésnél nem lett nagyobb bajom a macskák miatt.
A megfelelően gondozott állatok nem jelentenek számottevő veszélyt a környezetükre.

Ha valaki fél a bolháktól, akkor tehet a cicájára speciális cseppeket vagy nyakörvet. Ha esetleg kullancs van benne, akkor azt pedig egy csipesz segítségével ki kell szedni. (Bár tapasztalataim szerint inkább csak a hosszabb szőrű macskákba másznak bele a kullancsok.) Kint tartott cicák esetében pedig 3-4 havonta kell sort keríteni a féregtelenítésre egy szájon át beadható tabletta segítségével.

macskatartás veszélyei

Macskatartás veszélyei #2: Betegségek

A macskatartás veszélyeinek a felsorolásakor nem felejthetjük el a betegségek megemlítését sem.

Erre ismételten azt tudom mondani, hogy 20 év alatt semmilyen betegséget nem kaptam el a cicáktól… ugyanis a legtöbb állatbetegség nem veszélyes az emberre.
Ma már egészen magas szintű az állatorvosi ellátás, tehát a cicák egészségügyi problémái könnyen meggyógyíthatóak (vagy legalábbis enyhíthetőek).

Talán egy olyan eset van, amikor tényleg érdemes elővigyázatosnak lenni. A terhesség alatt a cicaalmot csak kesztyűvel szabad kitakarítani, és utána alaposan kezet kell mosni. (De a toxoplazma veszélye miatt sem indokolt a macskát kirakni otthonról!)Macskatartás veszélyei #3: Sérülések

Vannak, akik azért tartanak a cicáktól, mert féltik a saját testi épségüket.

Persze teljesen érthető, hogy az emberek nem akarják, hogy egy macska megharapja vagy megkarmolja őket.
Mivel a cicák többsége nem agresszív, ezért nem valószínű, hogy valakit „csak úgy” bánt egy macska. Önmagától egyetlen cica sem fog komolyan nekimenni az embereknek amiatt, mert éppen rossz napja van.

Az persze előfordulhat, hogy a macska játék közben elkapja valakinek a karját vagy megcsikarja a kezét, de ez jellemzően nem túl nagy erővel történik. Egy egészséges ember képes kiszabadítani a kezét a cica szorításából, ezért senkinek sem kell attól félnie, hogy megeszi a macskája. 🙂

macskatartás veszélyei

Macskatartás veszélyei – Összefoglalás

Én azt tapasztaltam, hogy egy megfelelően felnevelt, ápolt és gondozott cica esetében senkinek sem kell tartania az élősködőktől, a betegségektől és a komolyabb testi sérülésektől.

A macskatartás veszélyei nem számottevőek, ezért aki azon gondolkodik, hogy cicát fogad örökbe, az legyen bátor és lépjen a tettek mezejére! 🙂

Ígérem, hogy testileg nem lesz semmi komolyabb baja attól, hogy egy macskával él együtt… 🙂
Macska a lakásban veszélyek – Forrás: youtube.com (Daniel Burkhard)