Macskával alvás veszélyei – 3+1 fontos kockázat

macskával-alvás-veszélyei

A macskával alvás veszélyei sajnos nem hagyhatók figyelmen kívül. Olvasd el a cikket, ha tudni szeretnéd, hogy milyen rizikói vannak annak, hogy a cicád befekszik melléd az ágyba.Elöljáróban annyit, hogy a macskával alvás veszélyeiről valóban nem szabad megfeledkezned, de ha teszel néhány óvintézkedést, akkor nem lesz baj abból, hogy a cicád melletted van éjjelente. Most pedig lássuk, hogy mire érdemes ügyelned!

Macskával alvás veszélyei – Élősködők

Ha egy ágyban alszol a kedvenceddel, akkor megeshet, hogy megcsípnek a benne lévő bolhák. Szerencsére ez a legtöbb esetben nem jár nagy következményekkel, csak egy-egy viszkető dudorral, ami néhány nap alatt elmúlik. Az már viszont komoly problémát jelenthet, ha a cicádban esetleg kullancs van, hiszen ha Téged is megcsíp az élősködő, akkor akár Lyme-kórod is lehet.

A macskával alvás veszélyei viszont jelentősen mérsékelhetők azzal, ha időként bolhairtó cseppet teszel a cicád szőrére, illetve ha rendszeresen átvizsgálod, hogy van-e benne kullancs, (és ki is szeded belőle az élősködőt).
Macskával alvás veszélyei – Fertőzések

Sajnos vannak olyan betegségek, amelyek szoros kontaktus esetén képesek az állatról az emberre is átterjedni. A higiénia szempontjából az sem előnyös, ha a cicád koszt visz be a tappancsán az ágyadba, illetve ha összeszőrözi az ágyneműdet.

A macskával alvás veszélyei persze ebben az esetben is mérsékelhetők azzal, hogy rendszeresen megtisztítod a cicádat (mondjuk kifésülöd a szőrébe ragadt szennyeződéseket, valamint igény esetén megmosod a tappancsát). Csak akkor engedd, hogy Veled aludjon az állat, ha nem szenved semmilyen fertőző betegségben! Az is sokat segít, ha gyakran cseréled az ágyneműdet és a pizsamádat. Ne hagyd, hogy a cicád a párnádra másszon, illetve ne aludj ruha nélkül, ha a háziállatod is felmehet az ágyadra. Esetleg teríts le neki egy olyan kisméretű, könnyen tisztítható plédet, amelyre bátran ráülhet.

macskával-alvás-veszélyei-

Macskával alvás veszélyei – Kialvatlanság

Van még egy olyan dolog, amelyet meg kell említenünk a macskával alvás veszélyei között. Ha a cicád Veled egy ágyban alszik, akkor sajnos megeshet, hogy nehezebben tudsz miatta mozgolódni. Az elalvás is bonyolultabb lehet, ha a macska pont rossz pózban helyezkedik el. Előfordulhat, hogy éjjel felébredsz a cica mozgolódása miatt (vagy ne adj’ Isten azért, mert pont megkarmolta a takaró alul kidugott lábadat). Mivel a macskák éjszakai állatok, ezért az sem kizárt, hogy a kedvenced nem feltétlenül akkor akar majd aludni, amikor Te.

A macskával alvás veszélyei (vagy kényelmetlenségei) mérsékelhetők azzal, ha kijelölsz egy helyet a cicának az ágyban. Mondjuk ha leteszel egy frissen mosott, extra puha takarót az ágy végébe, akkor esélyes, hogy a cica rá fog feküdni. Én úgy szoktattam le a macskámat a közvetlenül rajtam való alvásról, hogy azonnal elkezdtem mozgolódni, amint azt éreztem, hogy éppen készül a lábszáramra feküdni. Így pedig kénytelen volt „csupán” mellettem nyugovóra térni.
Macskával alvás veszélyei – Fulladás?!

Sokan attól félnek, hogy alvás közben vagy ők fekszenek rá a cicájukra, vagy a macskájuk fojtja meg őket azzal, hogy az arcukra telepszik. Szerencsére ennek a bekövetkezte egyáltalán nem valószínű. Ha egészséges vagy, akkor felébredsz abban az esetben, ha nem kapsz levegőt. (Bár az se túl esélyes, hogy a macska rátelepedne az arcodra.)

Egy felnőtt macska esetében attól sem kell félned, hogy összenyomod a kedvencedet, hiszen a cica valószínűleg azonnal kapálózni, karmolászni és vinnyogni kezdene, ha netán mégis rágördülnél – ettől pedig jó esetben azonnal felébrednél. Mondjuk kismacska esetében lehet, hogy érdemes elővigyázatosabbnak lenned, hiszen a kölykök még nem olyan erősek, mint a felnőtt fajtársaik. Nekik tanácsos egy külön helyet biztosítanod az ágyadon belül.
Összefoglalás – Macskával alvás veszélyei

Szerencsére a macskával alvás veszélyei áthidalhatók, amennyiben mindenképpen a kedvenceddel szeretnél aludni. Ha elővigyázatos vagy, akkor nincs mitől tartanod, és nagy élményt fog jelenteni a cicával való együttalvás.

Jó éjt Neked és a macskádnak is! 🙂

 

Macskával alvás veszélyei – videó (Forrás: youtube.com – Jennifer Brown)