Meddig alszik a macska az altatás után?

meddig-alszik-a-macska-az-altatás-után

Az aggódó gazdik gyakran néznek utána annak, hogy meddig alszik a macska az altatás után. Olvass tovább a bővebb információért!
Nem annyira egyszerű megmondani, hogy körülbelül meddig alszik a macska az altatás után. Ez ugyanis függ a műtét milyenségétől és hosszától, az altatószer típusától és beadásának módjától, a cica életkorától, tömegétől és nemétől is – valamint sok más dologtól.

Az operáció után a doki sok esetben néhány órára bent tartja a rendelőben a cicát megfigyelés céljából. Az elhozatalkor okvetlenül meg kell kérdezni, hogy körülbelül meddig alszik még a cica. Általában véve néhány órába telik, amíg az orvostól való hazaérkezést követően fokozatosan felébred a macska.

A teljes ébredésig ügyelni kell arra, hogy a cica egy meleg, és nyugodt helyen feküdjön. Ha nem muszáj, akkor nem szabad mozgatni. Az állat fekhelye legyen puha, de egyben adjon tartást a testének. Fontos, hogy a macska légútja egyenes és akadálytalan legyen (tehát hogy ne hajoljon meg), illetve hogy semmi ne takarja el a cica száját és orrát.

A légzés ilyenkor még lassú szokott lenni. A pislogás újbóli megkezdéséig gondoskodni kell a szemek nedvesen tartásától szemcseppel vagy az állatorvostól kapott pasztával.
Előfordulhat, hogy a macska az ébredési folyamat során remegni és nyáladzani kezd. Nincs kizárva a hányás, illetve a bevizelés sem. Ezért olyan takarót kell a cica alá tenni, amiért nem kár. Az ébredési folyamat során egyre intenzívebbé válik a macska mozgása.

A cica előbb-utóbb dülöngélve, kúszva-mászva elindul. Ilyenkor próbálni kell megóvni attól, hogy felugorjon valahová és megüsse magát. (Ha többet szeretnél tudni a macska altatás utáni viselkedéséről, akkor olvasd el ezt a cikket!)
Meddig alszik a macska az altatás után?

Ökölszabályként az mondható el, hogy az állat már néhány órával a hazaszállítását követően felébred. De rengeteg múlik a műtét, az altatás és a macska egyedi jellemzőin is.

A cica sok esetben az operációt követően néhány órára ottmarad a rendelőben. Amikor elhozod az orvostól, akkor kérdezd meg, hogy körülbelül mikor fog felébredni.

Érdeklődj arról is, hogy milyen számon hívhatod a doktort, ha esetleg valamilyen bajt tapasztalsz. Amennyiben az állatorvosod nem lesz elérhető, keresd ki az ügyelet, vagy a legközelebbi állatkórház telefonszámát!

 


Meddig alszik a macska az altatás után? Ez a cica éppen ébredezik. (Forrás: youtube.com – Holgeir Nedrejord)