Meddig bírja a macska étel nélkül?

meddig-bírja-a-macska-étel-nélkül

Egy cica gazdájaként fontos tudnod, hogy meddig bírja a macska étel nélkül. Olvasd el a cikket!
Meddig bírja a macska étel nélkül?

Még az elején fontos leszögezni, hogy NEM SZABAD A MACSKÁDAT NAPOKRA VAGY HETEKRE ELEDEL NÉLKÜL HAGYNOD, mivel ez maradandó egészségügyi károsodást, vagy akár halált is okozhat az esetében! Az az ideális, ha a macskád napi több (legalább 2-3) alkalommal kap enni.

Ha a cicád vélhetően valamilyen betegség vagy sérülés miatt nem eszik, akkor minél hamarabb vidd el az állatorvoshoz! Egy napnyi koplalás még belefér, de ha a macskád másnap sem kezd el enni, akkor irány vele még aznap a doki!

Egy felnőtt macska étel hiányában körülbelül 2-3 nap után kezd el igazán rosszul lenni. A cica teste egy idő után elkezdi hasznosítani a zsírtartalékait, ami természetesen valamennyi energiaforrást biztosít számára.
Viszont a macskáknak húsevőkként elsősorban inkább fehérjére lenne szükségük az energia előállításához. Ez az anomália pedig megterhelő a májukra nézve.

Az éhezés miatt egy idő után lelassul a macskák emésztése és az agyuk működése is. Víz hiányában károkat szenvedhet a veséjük. A szívük ereje tart ki a legtovább, annak a leállása után pedig elpusztulnak.

Szélsőséges esetekben a macskák akár 1-2 hétig is kibírhatják evés nélkül (ha van vizük), de ez már maradandó egészségügyi károsodást okoz az esetükben. 🙁
Min múlik, hogy meddig bírja a macska étel nélkül?

Több tényezőtől is függ, hogy egy cica meddig képes életben maradni eledel nélkül.  Sokat számít, hogy a macska mennyi idős, hogy milyen egészségügyi állapotban van, hogy mikor evett utoljára, illetve hogy mennyit mozog és hogy milyenek az időjárási körülmények. Az is lényeges, hogy a cica esetleg beszorult-e valahová vagy kint ragadt-e a szabadban, illetve hogy hozzájut-e valamennyi vízhez, hiszen a folyadék hiányában néhány nap után úgyis elpusztul. 🙁

A kismacskák, illetve az öregebb és a betegebb példányok nehezebben bírják az éhezést. A sokat mozgó cicák több energiát használnak fel, ami hátrányukra válhat abban az esetben, ha nem áll a rendelkezésükre elég táplálék. A hideg téli időben a macskáknak több tápanyagra van szükségük, mint a nyári melegben.

A kint ragadt cicák ideális esetben képesek maguknak eledelt szerezni a vadászat segítségével. Nagyobb a baj viszont abban az esetben, ha mondjuk a macska be van zárva valahová, hiszen így valószínűleg nem jut hozzá se eledelhez, se folyadékhoz.
Összefoglalva…

A macska 2-3 napig bírja étel nélkül, ha a rendelkezésére áll valamennyi víz – ennek a hiányában viszont még ennél is rövidebb idő alatt elpusztulhat. Extrém esetben a cicák akár 1-2 hetet is túlélhetnek étel nélkül, ez azonban már maradandó károsodással jár az esetükben.

Az éhezés akár a cica halálához is vezethet, így ne hagyd a macskádat étel és ital nélkül! Ha a (vélhetően sérült vagy beteg) kedvenced egy teljes napig nem eszik, és másnapra sem javul az állapota, akkor sürgősen vidd el az állatorvoshoz!