Meddig bírja a macska víz nélkül?

meddig-bírja-a-macska-víz-nélkül

Fontos tudnod, hogy meddig bírja a macska víz nélkül, hiszen a cica akár el is pusztulhat, ha nem jut időben innivalóhoz. Olvass tovább!Meddig bírja a macska víz nélkül?

Egy macska 3, vagy esetleg 4 napot képes túlélni innivaló nélkül. Viszont már ennél kevesebb idő is elég lehet ahhoz, hogy a cica maradandó károsodást szenvedjen, ezért soha ne hagyd a macskádat innivaló nélkül! Ha pedig a kedvenced nem hajlandó (vagy nem tud) inni, akkor minél előbb vidd el az állatorvoshoz!

Mitől függ, hogy mennyi ideig bírja a macska víz nélkül?

Természetesen sok tényező befolyásolja, hogy a cica meddig képes életben maradni ivás nélkül. Például minél melegebb az idő, annál fontosabb szerepet játszik a folyadékbevitel. Az sem mindegy, hogy a cica milyen egészségügyi állapotban van, illetve hogy mennyit mozog. Számít, hogy mikor és mennyit ivott utoljára.

Bizonyos macskafajták jobban bírják a szomjazást, míg mások rosszabbul. Az sem mindegy, hogy a cica általában véve mennyire ellenálló, illetve hogy milyen körülmények közepette kénytelen átvészelni a szomjazást (szabadtéren van vagy esetleg bezárták valahová). Ezenkívül számít még a cica kora is, hiszen például a kismacskák és az öregebb cicusok sérülékenyebbek és érzékenyebbek.
Egyéb tudnivalók a vízfogyasztással kapcsolatban

A víz fontosabb a cicák számára, mint a táplálék. Viszont tudnod kell azt is, hogy a macskák sok esetben a táplálékukból (is) képesek nedvességhez jutni. Ha a cicád nem iszik eleget, akkor érdemes inkább nedves eledelt adnod neki.

(Vagy ha ez sem megy, akkor esetleg jöhet valamilyen szósz, jutalomfalatka vagy szaft is.) További tippeket ebben a cikkben találsz arra vonatkozóan, ha nem iszik (eleget) a cicád.

A macskák egyébként arányaiban nem isznak annyit, mint az emberek. Ez többek között azért is van így, mert a cicák ősei eredetileg meleg, sivatagos éghajlatról származnak.
Mi lehet a következménye annak, ha nem iszik a macska?

Több negatív követkeménye is lehet annak, ha huzamosabb ideig nem iszik egy cicus. Egyrészt ott van a már emlegetett kiszáradás, ami akár halált is okozhat. Emellett a veséknek és a húgyutaknak is nagyon rosszat tesz a vízhiány. A szívritmus és a lélegzés szintén megváltozik, ha a macska nem iszik eleget. Emellett a cica inaktívabbá válhat a vízhiány miatt, illetve szédülés és letargia jelentkezhet nála.

Összefoglalva…Meddig bírja a macska víz nélkül?

Egy cica ideális esetben 3 vagy esetleg 4 napig bírja ivás nélkül, de sok tényezőtől függ, hogy ténylegesen meddig marad életben folyadék nélkül. Ha egy macska huzamosabb ideig nem jut vízhez, akkor akár maradandó károsodása is lehet, vagy meg is halhat tőle, úgyhogy mindig ügyelj arra, hogy a cicus elegendő vízhez jusson!