Meddig harap a macska?

meddig-harap-a-macska-cica-száj

Biztosan szeretnéd tudni, hogy meddig harap a macska, ha egy olyan cica gazdája vagy, aki gyakran akkor használja fogait, amikor nem kellene. De mégis meddig fog ez így maradni..?
Meddig harap a macska?

Nos a rossz hír az, hogy a cicádból teljesen soha sem fog kiveszni a harapási ösztön, hiszen a macskák ragadozók, és a fogaik jelentik számukra az egyik legfontosabb eszközt a támadáshoz, a védekezéshez, valamint a zsákmány elejtéséhez és megrágásához. (Sőt, a gyakori harapás a kiscicáknál a fogzás vagy a fogváltás tünete is lehet.)

A jó hír viszont az, hogy részben (vagy remélhetőleg teljesen) le tudod szoktatni a cicádat arról, hogy megharapjon Téged. Ideális esetben ehhez néhány hétre vagy hónapra lesz szükséged.

Mit kell tenned, ha azt szeretnéd, hogy a cicád kevesebbet harapjon meg Téged..?
1 – Ha a macska megharap, akkor kelj fel, és tüntetőleg vonulj el.

Ha a cicád sorozatosan azt látja, hogy megvonod tőle a figyelmet olyankor, amikor megharap Téged, akkor egy idő után rá fog jönni arra, hogy számára ez bizony nem jó üzlet. Hiszen előfordulhat, hogy a harapással arra próbált meg Téged rávenni, hogy többet foglalkozz vele – igaz, nem a legkonstruktívabb eszközt választotta a célja eléréséhez.

Sokan kérdezik, hogy ilyenkor nem lenne-e jobb, ha valamivel megbüntetnék a macskát. Nos nem, ugyanis a macska a harapással sokszor a figyelemre utazik – és bizony a negatív figyelem is figyelem! Viszont ha simán csak elsétálsz a harapás után, akkor a cica azt tanulja meg, hogy ezzel nem éri el a célját.

Fizikai erőszakkal (pl. ráütéssel) pedig tényleg nem éri meg büntetned a cicát, mert vannak olyan példányok, amelyek ennek hatására még agresszívebbé válnak és még inkább hajlamosabbak lesznek a harapásra. Más cicák pedig túl félősek lehetnek a fizikai büntetés hatására.
2 – Ha játszani akarsz a cicával, akkor soha nem a kezedet vagy a lábadat használd hozzá!

Nagyon fontos, hogy rendszeresen játssz a cicáddal, de ehhez lehetőleg macskáknak készült játékokat használj, ne pedig a saját kezedet vagy lábadat! Ennek hiányában a cica azt fogja hinni, hogy a teljesen oké, ha a Te testrészeiddel játszik – és meg is harapja őket, hiszen a játék közben ez teljesen normális.

Kérlek, azt is vedd figyelembe, hogy fontos a játék segítségével rendszeresen levezetni a cicában lévő agressziót és feszültséget. Ha a macska lefárasztotta magát, akkor ráadásul kisebb eséllyel fog Téged megharapni. Úgyhogy szerezz be a kedvencednek néhány olyan játékot, amelyet a kedvére harapdálhat. A mókázás és a simogatás során pedig kerüld a cica kényesebb testrészeit (pl. a hasát és a nyaka alsó részét).

3 – Próbáld a cicád életében lévő „stresszt” csökkenteni!

Minél harmonikusabb a cicád élete, valószínűleg annál kevésbé érzi majd szükségét annak, hogy mindent összeharapdáljon. Egy cicának bizony olyan dolgok is stresszt okozhatnak, amire emberi aggyal lehet, hogy nem is gondolnál.

Például nagyon irritáló lehet egy cica számára a nem eléggé tiszta alom, a folyamatos hangoskodás, a nem megfelelő étkezés, a víz hiánya vagy a napi rutinból való kizökkenés. Próbáld meg tehát minél kiegyensúlyozottabbá (de nem unalmassá!) tenni a macskád életét!
Meddig harap a macska..? – Összefoglalva

A kiscicák, illetve a fiatalabb macskák általában többet harapnak, mint a felnőtt és az idősebb társaik. Az állatokból teljesen soha nem tűnik el a harapási ösztön, de a cicákat meg lehet tanítani arra, hogy okosan használják az erejüket. 🙂

Ha még örökbefogadás előtt állsz, akkor érdemes lehet egyszerre több cicát is magadhoz venned, mert így a macskák az egymással való játék során könnyebben megtanulják, hogy a harapdálás bizony fájdalmas lehet, és remélhetőleg ennek hatására csökkentik a harapás intenzitását.

 


Meddig harap a macska? – Forrás: youtube.com (Your Hunting Buddy)