Meddig kell junior tápot adni a cicának?

meddig-kell-Junior-tápot-adni-a-cicának

Egy kismacska gazdájaként fontos tudnod, hogy meddig kell junior tápot adni a cicának. Olvass tovább, hogy választ kaphass a kérdésedre!A termékek csomagolásán a legtöbbször egységesen a 12 hónapos (vagyis az egy éves) kor van megjelölve felső korhatárként.

A gyártók általában 6-8 hetes kortól kezdve ajánlják a junior termékeik fogyasztását, de inkább a 8 hetes, vagyis a 2 hónapos kor a jellemző. Egyes termékeken az 1 hónapos kort is lehet látni, de erről a következő bekezdésben írok bővebben.

Érdemes különbséget tenned a babycat és a junior minősítésű tápok között. (Például a Royal Canin esetében.) Míg az előbbiek az 1-4 hónapos cicáknak készültek, addig az utóbbiak inkább a 4-12 hónapos macskáknak ideálisak.

Egy kismacskának először inkább nedves, kicsire darabolt eledelt, májkrémet, sonkát és hasonlókat érdemes adnod, az enyhén bevizezett, kicsi szemű szárazeledellel pedig csak később szabad próbálkoznod. Nem ildomos semmit sem erőltetned, ha a cicád nem akarja.
Jó, de akkor meddig kell junior tápot adni a cicának..?

Igazából véve soha nem muszáj teljesen beszüntetned a macskád esetében baby vagy a junior táp fogyasztását. Alkalmanként még felnőtt korában is adhatsz neki ilyesmit. (Sőt, egy fogatlan vagy idős macska esetében még jól is jöhet, ha kisebbek a falatkák.)

Viszont rendszeresen ne adj baby vagy junior tápot a már felnőtt macskádnak, mert más az eledel összetétele, mint amire egy felnőtt állatnak szüksége van. (Egy cica egyébként általában kb. 1,5 éves korára válik teljesen kifejletté.)
Meddig kell junior tápot adni a cicának? – Összefoglalva…

A gyártók útmutatása alapján 12 hónapos, vagyis egy éves korukig érdemes a cicákat junior táppal etetned. Bár ezzel szemben azt is érdemes észben tartanod, hogy egy macska általában csak kb. 1,5 éves korára nő fel teljesen.

Azonban alkalmanként az 1-1,5 éves kor elérése után is lehet baby vagy junior tápot adnod a macskának – sőt, az idős és / vagy fogproblémákkal küzdő egyedeknél még jobb választást is jelenthet a kisebb falatkákból álló junior táp.

Rendszeresen viszont nem érdemes baby vagy junior táppal etetned a felnőtt cicádat, hiszen neki már más igényei vannak, mint a kiscicáknak.