Meddig nő a macska?

meddig-nő-a-macska

A „meddig nő a macska” című kérdésre nem is olyan könnyű felelni, de ebben a cikkben megpróbálunk rá választ adni!
Meddig nő a macska? – A testmagasság szempontjából

Sokan azt gondolják, hogy a cicák egy éves korukra elérik a maximális méretüket, pedig ez nem teljesen van így. Általában véve kb. 1,5 éves korukra nőnek fel teljesen a hagyományos házimacskák. A nagyobb testű példányok esetében elképzelhető, hogy egy kicsit hosszabbra nyúlik ez az időszak.

Meddig nő a macska? – A „szélesség” szempontjából

Ha az a kérdés, hogy meddig nő a macska, akkor nem csupán a testmagasság, hanem a szélesség szempontjából is körbe kell járnunk ezt a kérdést. Főleg a kandúrok hajlamosak 1,5 éves koruk után még terebélyesebbé válni (pl. szélesebbre nő a pofacsontjuk). Természetesen a hízás és a szőrnövekedés is hozzájárul ahhoz, hogy a cicák nagyobbnak tűnnek.
Meddig nő a macska? – Összefoglalás

A testalkat szempontjából egyaránt léteznek kisebb és nagyobb cicák, és soha nem lehet előre „kiszámolni”, hogy melyik macska mekkora lesz. (Még akkor sem, ha tudjuk, hogy a szülők milyenek voltak.) Fontos tudni, hogy a korai ivartalanítás miatt kisebb testűek maradhatnak  a cicák.

Természetesen a kandúrok általában nagyobbak, mint a nőstények, de itt is komoly különbségek lehetnek az egyes fajták között.

Meddig nő a macska? – Góliát, a hatalmas cica. (Forrás: youtube.com – sebipian)