Mennyi idő alatt forr össze a macska csontja?

mennyi-idő-alatt-forr-össze-a-macska-csontja

Tisztában kell lenned azzal, hogy mennyi idő alatt forr össze a macska csontja, ha a kedvenced törést szenvedett. Olvasd el a cikket!Mennyi idő alatt forr össze a macska csontja?

Egy egészséges állat esetében körülbelül 6-8 hétre van szükség ahhoz, hogy újra összeforrjanak a csontok. Mivel a kiscicáknál gyorsabb a folyamat, ezért elképzelhető, hogy az esetükben már 2-4 hét alatt megtörténik a gyógyulás. Az idősebb és / vagy a betegebb állatok esetében pedig akár 12 hetet is igénybe vehet az, hogy újra összeforrjanak a csontok.

Az sem mindegy, hogy pontosan hol történik a csonttörés, hiszen egyes csontok gyorsabban gyógyulnak, mások pedig nehezebben. Az is számít, hogy milyen típusú a törés, hiszen például egy szilánkos, egy többszörös vagy egy nyílt törés hosszabb idő alatt jön helyre. Sokat nyom a latban az is, hogy mennyire sérültek meg a környező szövetek, illetve hogy szükség van-e valamilyen műtéti beavatkozásra és / vagy drótozásra a csont helyrerakása érdekében.

Nehezítheti a helyzetet, ha valamilyen egyéb sérülés vagy fertőzés lép fel a cicusnál a csonttörésen túl. Minél később derül sor egy esetleges törésre, annál rosszabb a helyzet. Sok múlik azon is, hogy mennyire aktív a cica, hiszen minél többet pihenteti a törött csontot, annál hamarabb végbe mehet a gyógyulás.
Hogyan gyorsíthatod meg a macskád gyógyulását?

– Ha azt gyanítod, hogy a macskádnak eltört valamelyik csontja, akkor mindenképpen vidd el az állatorvoshoz! Ez egy komoly sérülés lehet, ne vedd félvállról a dolgot! Az állatorvos a vizsgálat után valószínűleg röntgenképet fog készíteni az adott testtájékról.

– Először is próbáld meg elérni, hogy a macskád ne terhelje (annyira) a sérült testtájékát. Ezt nem könnyű feladat egy cica esetében, de azért tehetsz bizonyos óvintézkedéseket. Például pakold el a macskabútorokat, hogy ne ugráljon fel rájuk a kedvenced. Jó, ha a játékok számát is lecsökkented, hogy ne mozogjon annyit a cicus. Az enni- és az innivalót rakd az állat közelébe, illetve az almozást is könnyítsd meg számára. Lehetőleg tartsd bent a lakásban a macskádat néhány hétig és ne engedd, hogy kimenjen.

– Ha az állatorvos úgy rendeli, akkor tartsd rögzítve a csontot, hogy szebben forrhasson össze. Persze nem biztos, hogy ennek a cica örülni fog, de a gyógyulása érdekében szükség lehet erre.

– Etesd tápanyagokban gazdag táppal a macskádat. Különösen ügyelj a magas kalcium-bevitelre a csont regenerálódása érdekében. A kismacskák esetében még fontosabb ez a tápanyag.

– Figyeld a macskád állapotát, és ha bármi gyanúsat észlelsz, akkor minél hamarabb vidd vissza az állatorvoshoz! Ne hagyd ki a kötelező kontrollokat sem!
Összefoglalva – Mennyi idő alatt forr össze a macska csontja?

A felnőtt, egészséges állatok esetében kb. 6-8 hétbe telik a gyógyulás. A kismacskák általában gyorsabban regenerálódnak, nekik elég lehet egy 2-4 hetes periódus is. A beteg és a korosabb állatok esetében pedig akár 12 hétre is szükség lehet a csont teljes összeforrásához.

A fenti számok viszont csak körülbelüli útmutatóként szolgálnak, hiszen sokat számítanak a csonttörés egyéb körülményei is. Egy viszont biztos: ha azt gyanítod, hogy a cicádnak eltört az egyik csontja, akkor sürgősen vidd el az állatorvoshoz!