Mennyibe kerül a macska oltása?

mennyibe-kerül-a-macska-oltása

A gazdik gyakran érdeklődnek arról, hogy mennyibe kerül a macska oltása. Megnéztem néhány állatorvosi rendelő weboldalán, hogy mire lehet számítani…A cicáknak nagyon sokféle vakcinát lehet beadatni. A cikkben alapjában véve a kis kombinált, a nagy kombinált, illetve a veszettség elleni vakcinákról lesz szó. Lentebb beszélünk még külön a leukózis elleni szuriról (ami alapból a nagy kombinált oltás része), illetve a bőrgombásodás és a fertőző hashártyagyulladás (FIP) elleni vakcináról is.

Mennyibe kerül a macska oltása? – Kis kombinált oltás esetén

A kis kombinált oltás akkor jelent megfelelő választást, ha a cica kizárólag bent a lakásban tölti az idejét és nem is érintkezik olyan állatokkal, akik kint is szoktak lenni.

FONTOS: A gazdinak kell választania a kis és a nagy kombinált oltás közül, nem kell mind a kettőt beadatni a macskának!

A kis kombinált oltás a parvó-, a herpesz- és a cilicivírus ellen nyújt védelmet, és 2021 áprilisában átlagosan 7.500-8.000 Ft-ba kerül Budapesten.

A kis kombinált oltást fiatalabb korban kétszer kell beadatni 3-4 hetes eltéréssel, tehát két alkalommal kell érte kifizetni a fentebb említett összeget. A 4-6 évnél idősebb cicák esetében már elég lehet évente egyszer beadatni a kombinált oltást.
Vagy…

Mennyibe kerül a macska oltása? – Nagy kombinált oltás esetén

A nagy kombinált oltás azért előnyösebb a kis kombináltnál, mert nem csupán a parvó-, a herpesz- és a calicivírus ellen nyújt védelmet, hanem a leukózis ellen is. (Amúgy a leukózis ellen külön magában is lehet oltást kérni.)

FONTOS: A gazdinak kell választania a kis és a nagy kombinált oltás közül, nem kell mind a kettőt beadatni a macskának!

Olyan cicáknak van rá szükségük, akik ki szoktak járni a szabadba, vagy akik érintkezni szoktak kijárós macskákkal.

A nagy kombinált oltás ára átlagosan 10.500-11.000 Ft Budapesten. (2021 áprilisi adat.)

Ezt az oltást fiatalabb korban kétszer kell beadatni 3-4 hetes eltéréssel, ezért kétszer kell érte kifizetni a díjat. 4-6 évnél idősebb cica esetében elegendő lehet csupán évente egyszer beadatni a nagy kombinált oltást.
Mennyibe kerül a macska oltása? – Veszettség oltás esetén

A cicáknak nem kötelező a veszettség elleni oltás beadatása, de kijárós macskák esetében mindenképpen érdemes erre is sort keríteni. (Persze a benti macskák is megkaphatják a vakcinát.)

Körülbelül 8.000 Ft-ba kerül Budapesten a veszettség elleni oltás cicák esetében. (2021 áprilisi adat)

Ellentmondó információkat találtam arról, hogy milyen időközönként érdemes ismételni az oltást, de a legtöbb állatorvosi oldal szerint évente kell újból beadatni a veszettség elleni vakcinát.

Mennyibe kerül a macska oltása? – Egyéb oltások esetén

A fent említetteken kívül még másféle vakcinákat is igényelhetsz az állatorvostól.

Ha nem akarod beadatni a nagy kombinált oltást, akkor külön csak leukózis elleni oltást is kérhetsz, aminek az ára 7.000-8.000 Ft körül mozog 2021 áprilisában.

Létezik már fertőző hashártyagyulladás ellen beadható oltás is, de ennek a hatékonysága vitatott. Árat sajnos sehol nem találtam, volt, ahol azt írták, hogy hiánycikknek számít ez a termék. Néhány héttel a beadatását követően ismétlésre lehet sort keríteni, utána pedig évente kell megújítani az oltást.

Egyes állatorvosoknál igényelhető bőrgombásodás (microsporiasis) elleni oltás is, amelynek kb. 9.500 Ft az ára. Elsősorban azoknak a cicáknak érdemes beadatni, akik hajlamosak a bőrgombásodásra.
Mennyibe kerül a macska oltása? – Összefoglalás

A cicáknak alapjában véve kis vagy nagy kombinált oltást, illetve veszettség elleni vakcinát szoktak beadatni a gazdik. A kombinált oltás ára (2021 áprilisában) 7.500 és 11.000 Ft között mozgott, de ezt fiatalabb állat esetében kétszer kell kifizetni 3-4 hetes eltéréssel, utána pedig évente kell ismételni az oltásokat. (Középkorú vagy idősebb állat esetén elegendő évente egyszer beadatni a kombinált oltást és nincs szükség ismétlésre 3-4 hét elteltével.)

A veszettség elleni oltás ára egyszer kb. 8.000 Ft, de ezt valószínűleg csak évente egy alkalommal kell beadatni.

Ha a nagy kombinált oltást kéri a gazdi, akkor abban elméletileg már benne van a leukózis elleni védelem is. A kis kombinált oltás után viszont érdemes lehet külön sort keríteni a leukózis elleni vakcina beadatására is, amelynek az ára 7-8 ezer forint.

A gombásodásra hajlamos cicáknak jól jöhet a microsporiasis elleni oltás kb. 9.500 Ft-ért.

Illetve el lehet gondolkodni a fertőző hashártyagyulladás elleni vakcina beadatásán is, de ennek a hatékonysága nem bizonyított. Az árral kapcsolatban nem található információ az interneten. A vakcina első beadatása után ismétlésre lehet szükség, utána pedig évente egyszer kell megújítani az oltást.

Érdemes még belekalkulálni azt is, hogy az állatorvos az oltási könyvért is pénzt kérhet, aminek az ára változó, de a legtöbbször 500-600 Ft-ot kell érte kifizetniük a gazdiknak.

Az oltásokkal kapcsolatban minden esetben ki kell kérni az állatorvos véleményét is! (Illetve ha a cica panzióba megy, akkor rá kell kérdezni az ottani elvárásokra is.) A cikkben leírt információk elolvasása nem helyettesíti az állatorvossal való konzultálást.

 


Mennyibe kerül a macska oltása? Főleg, ha ilyen furán sok oltást kap egyszerre a cica :O (Forrás: youtube.com – vajeeu)