Mennyit alszik egy macska?

mennyit-alszik-egy-macska

Érthető, hogy a cicatulajdonosok szeretnék tudni, hogy mennyit alszik egy macska. Járj utána Te is ennek a cikk segítségével! 🙂
Sok tényezőtől függ, hogy mennyit alszik egy cica, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy macska napi 12-16 órát szunyókál.

A nemrégiben született kiscicák, illetve az öregebb állatok többet alszanak, mint a teljesen felnőtt társaik. A növekvőfélben lévő kismacskák, a „tinédzserek” és a fiatal felnőttek aktívabbnak számítanak.

Az időjáráson is múlik, hogy az állatok mennyi időt töltenek az ágyban, mert ha nagyon meleg vagy nagyon hideg van, akkor valószínűleg többet pihennek. A beteg vagy sérült állatok is többet alszanak, mint az egészséges társaik. Az ivartalanítás után az állatok inaktívabbá válnak.
Az alvás fajtái – Mennyit alszik egy macska?

Vannak olyan időszakok, amikor a cicák csupán pihengetnek és nem alszanak túl mélyen. Ha ilyenkor megzavarod őket, akkor nem is tűnnek túl meglepettnek, hiszen többé-kevésbé ébren vannak. (Ezt onnan láthatod, hogy például mozgatják a fülüket, ha valamilyen zajt hallanak.)

Viszont ha egy cica mélyen alszik, és ilyenkor zavarod meg, akkor előfordulhat, hogy meglepődve és álmosan riad fel. A mélyalvás fázisában a cicák néha álmodni, morogni és intenzíven mozgolódni is szoktak.

Éjszakai ébredések – Mennyit alszik egy macska?

Ha arról beszélünk, hogy mennyit alszik egy macska, akkor azt is meg kell említenünk, hogy a cicák alapjában véve éjszakai állatok. Ez azt jelenti, hogy sokszor inkább nappal szoktak aludni, bár tény, hogy az ember mellett valamennyire átszoknak a nappali életmódra.

Viszont ha azon gondolkodsz, hogy beszerzel egy cicát, akkor kérlek azt is vedd figyelembe, hogy sajnos lehet, hogy a macska éjjel néhányszor fel fog ébreszteni, hiszen ő eredetileg ilyenkor szokott aktív lenni.

Ennek állítólag az az oka, hogy a ragadozók a kiváló látásuknak köszönhetően  éjszaka sikeresebben tudják elejteni a zsákmányukat, ami sok esetben bizony nem mozog olyan magabiztossággal a sötétben.
Mennyit alszik egy macska? – Összefoglalás

Egy cica az életének nagy részét (napi 12-16 órát) alvással tölti, és ez teljesen normális! Az állat a nappali órák jó részét valószínűleg átaludja.

Viszont ha a cicád egyszercsak elkezd a megszokottnál érezhetően többet vagy kevesebbet aludni, akkor figyelj oda rá, mert ez valamilyen problémát jelezhet.

 


Mennyit alszik egy macska? (Forrás: youtube.com – MB vids)