Mi az oka annak, hogy állandóan éhes egy macska?

éhes-macska-1-a

Egy állandóan éhes macska bizony eléggé meg tudja keseríteni a gazdája életét, aki sokszor nem is érti, hogy a nemrégiben megetetett kedvence minek könyörög folyamatosan újabb és újabb adag ételért. Ebben a cikkben 7 olyan okot fogok felsorolni, ami miatt állandóan éhes lehet egy macska. (Egyaránt szó lesz arról az esetről, amikor egy cica meg is eszi az kikunyerált ételt, illetve arról, amikor a macska éhes, de nem eszik.)
  • Miért éhes a macska #1: Nem megfelelő eledel

A cicaeledelek között vannak jobb és rosszabb minőségűek is. Ha állandóan éhes a macska, akkor gondolkodj el azon, hogy tényleg megfelelő ételt kap-e!

Az még sajnos nem jelent semmire biztosítékot, ha márkás eledelt veszel. Hasonlítsd össze az egyes tápok analitikai jellemzőit, mert ez az, ami igazán beszédes… (Meg fogsz lepődni, hogy miből mennyi van bennük!)

Egyes tápokban valójában nagyon kevés hús van. Sőt, sok macskaeledelben alig van valamilyen értékes tápanyag, tehát nem csoda, hogy a cica nem lakik jól velük…

éhes macska

Az is fontos, hogy időről időre váltogasd, hogy milyen ételt kap a macska, mert csak így biztosíthatod, hogy minden szükséges tápanyag bejusson a szervezetébe. Vegyesen adj neki nedves, száraz és másféle tápot is.

Nálam olyan is előfordult már, hogy azért volt állandóan éhes a macska, mert éppen nem olyan tápot adtam neki, mint amilyet ő szeretett volna. Bár elfogyasztotta azt is, amit elé raktam, de továbbra is kuncsorgott a finomabb falatokért.
Az meg már szinte természetes, hogy a cica nem szívesen eszi meg a nem teljesen friss eledelt, úgyhogy ilyen esetekben is arra lehet számítani, hogy könyörögni fog egy újabb adag, frissen kibontott alutasakosért.

Az is gyakori hiba, hogy valaki kutyaeledelt tesz az éhes macska elé. De mivel a cicáknak szükségük a taurinra, ezért nem szabad őket kutyaeledellel etetni.
  • Miért éhes a macska #2: Igazából szomjas

Azt is megfigyeltem már, hogy a hízelgő cicák bizony nem mindig ételt akarnak…

Az is megesik, hogy szomjasak, csak nyilván ugyanolyan jeleket adnak ilyenkor, mint amikor az éhségüket jelzik a gazdájuknak.

Nem jelent semmit az sem, ha az itatós tálkájuk éppen tele van, mert lehet, hogy inkább teljesen friss vizet akarnak inni. Ha pedig az sem kell nekik, akkor önthető a tálkájukba egy kis macskatej.

éhes macska

  • Miért éhes a macska #3: Foglalkozásra vágyik

A cicák gyakran csak pótcselekvésként akarnak enni, pedig igazából arra vágynának, hogy a gazdájuk többet foglalkozzon velük.

Különösen gyakori lehet ez a minta abban az esetben, ha valaki úgy „rázza le” az vele játszani akaró macskát, hogy inkább ad neki egy kis eledelt.

Így a cicában az rögzül, hogy ha foglalkozásra vágyik, akkor az a megoldás, hogy helyette eszik valamit.

Sajnos(?) nem lehet megspórolni a macskával való törődést akkor sem, ha elfoglaltak vagyunk, mert ennek az lesz a vége, hogy állandóan enni fog a kedvencünk. 🙁

Ha pedig a későbbiekben játszani akar a cicánk, akkor már nem fog játékot kezdeményezni, hanem automatikusan megy az etetőtáljához.
Miért éhes a macska #4: Bélférgesség

A macskák esetében gyakran fordul elő a bélférgesség, ezért nem árt, ha negyedévente egyszer adsz a kedvencednek féreghajtó tablettát. Ezt az állatpatikában lehet megvásárolni, szerencsére nem kerül sokba, csupán néhány száz forintot kell szánnod a megvásárlására.

A cicád tömegétől függően 0,5-1,5 tablettát kell beadnod az állatnak, majd 2 hét elteltével meg kell ismételned a kezelést.

Ha állandóan éhes a macska, akkor könnyen lehet, hogy a kezelés megoldja a problémát. Sajnos sok cica azért eszik folyamatosan, mert valójában a benne élő bélférgek elvonják a szervezetétől a tápanyagok egy részét…

éhes-macska-4-a

Miért éhes a macska #5: Hidegebb évszak közeledik

Ha közeledik az ősz vagy a tél, akkor teljesen természetes, hogy az átlagosnál gyakrabban éhes a macska. Ilyenkor próbál felkészülni a hidegre, és elraktározza a testében a zsírt.

Én már azt is megfigyeltem, hogy a nagyobb hidegfrontok közeledése is ilyen hatással van a cicákra. Úgyhogy nézd meg az időjárásjelentést, ha folyamatosan enni akar a kedvenced, mert lehet, hogy vészesen közeledik a hideg. 😀
Miért éhes a macska #6: A fáradtság miatt eszik

Az én egyik macskám általában akkor könyörög ételért, amikor már nagyon fáradt. Lefekvés előtt rengeteget nyávog a tálkája előtt – pedig biztos, hogy nem éhes, hiszen előtte már többször is kapott enni.

Szerintem ilyenkor a fáradtság miatti energiahiányt akarja étellel pótolni. Persze későn már nem adok neki semmit, ha tudom, hogy amúgy jóllakott.

éhes macska

Miért éhes a macska #7: Egyéb egészségügyi problémája van

Persze az is megeshet, hogy valamilyen betegség miatt éhes a macska szinte folyamatosan.

Ha a probléma nem szűnik meg a féreghajtást követően sem, akkor érdemes elvinned a cicát az állatorvoshoz egy alaposabb kivizsgálásra.

Macska éhes, és eszik is

Ha a cicád állandóan éhesnek tűnik, és meg is eszi azt az ételt, amit a könyörgése hatására elé teszel, akkor ennek nagyon hamar elhízás lehet a vége, ami sok kockázattal jár együtt. A kedvenced könnyebben lehet például cukorbeteg, illetve az immunrendszere is legyengülhet, valamint fájhatnak az ízületei. Éppen ezért ne hagyd, hogy a cicád elhízzon!
Macska éhes, de nem eszik

Mint már fentebb említettem, ha a háziállatod rendszeresen ételt kunyerál, de végül nem eszik semmit, akkor ennek többek között az unalom, a stressz, a fáradtság, a más állatoktól való félelem, a bélférgesség, a rossz helyen való etetés, a figyelemhiány vagy az étel nem szeretése lehet az oka. Ha a macska éhes, de nem eszik, akkor a háttérbe megbúvó okokat kell felderítened, nem „csupán” a tüneteket kezelned. Érdemes felkeresned az állatorvost is, hogy kizárhassátok az egyéb egészségügyi problémákat.

*

Remélem, hogy a cikk segítségével megoldódik a gondod, és a cicád nem fog állandóan ételért könyörögni! A probléma megoldása általában nem egyetlen nap alatt történik, de hidd el, hogy ha türelmes vagy, akkor át tudod alakítani a cicád szokásait! Remélhetőleg így már nem lesz állandóan éhes a macska…

Állandóan éhes cicák – Forrás: youtube.com (Saad Rabia)

A képek forrása a pixabay.com.