Miért alszanak sokat a macskák?

miért-alszanak-sokat-a-macskák

Ha vannak cicáid, akkor már biztosan felmerült Benned az a kérdés, hogy vajon miért alszanak sokat a macskák. Olvasd el az erről írott cikkünket!A macskák szokásai miatt

Teljesen normális, hogy a cicák naponta akár 12-16 is órát alszanak. A kiscicák ezt tanulják meg a fajtársaiktól, és híven követik az ő mintáikat. Plusz ha a macskák ráérnek ennyit aludni, akkor miért ne aludnának? 🙂 A cicáknak szerencsére korántsincs annyi dolguk, mint az embereknek.

A kényelem és az élvezet miatt

Ne tagadjuk le azt sem, hogy a sok alvás, szunyókálás és fetrengés bizony nagyon élvezetes tud lenni. A macskák pedig mesterei önmaguk kényeztetésének. Ők aztán biztosan nem fogják megtagadni önmaguktól a kényeztetést. És hát inkább tanulnunk kellene tőlük, az irigykedést meg el kellene felejtenünk. 😉
Ivartalanítás miatt

A macskák aktivitási szintje sokat csökken az ivartalanítást követően. Ez egy természetes dolog, viszont arra azért vigyázni kell, hogy a cicák ne hízzanak el a fokozott pihenés és evés eredményeként. Az ivartalanítást követően inkább a kevésbé kalóriadús ételeket érdemes előnyben részesíteni.

Éjszakai aktivitás miatt

A cicák elsősorban szürkületkor, illetve hajnalban aktívak. Természetesen a háziasított cicák már többé-kevésbé alkalmazkodtak az ember ritmusához, de azért minden állatban ott élnek még az ősi ösztönök. Úgyhogy sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a macskák természetes bioritmusa eltér az emberétől.

Egészségügyi gondok miatt

Az emberekhez hasonlóan a macskák is kimerültebbek lehetnek olyankor, amikor valamilyen betegséggel vagy sérüléssel kell megküzdeniük. Ilyen esetekben természetesen érdemes minél hamarabb felkeresni az állatorvost! Nem szabad hagyni, hogy segítség nélkül szenvedjen a macska.
Élethelyzet miatt

Nem meglepő, hogy az élethelyzet is hatással lehet a cicák alvási szokásaira. A kiscicák, illetve az öregebb állatok többet alszanak, mint a felnőttek. Emellett kimerültebbek lehetnek a vemhes és a szoptatós cicák is.

Az sem mindegy, hogy kinti, benti, vagy vegyesen élő cicákról van szó. A kijárós macskák ugyanis fáradtabbak lehetnek a kalandozás, a vadászat, a harc és az időjárási szélsőségek miatt.

A vadászatra való energiagyűjtés miatt

A macskák olyan ragadozó állatok, akik eredetileg vadászat segítségével szerezték meg az ennivalójukat, amihez bizony rengeteg energiára volt szükségük. Pont ezért volt fontos, hogy olyan sokat pihenjenek azelőtt, hogy a zsákmány elejtésére indulnának.

A húsevők amúgy is többet alszanak, mint a növényevők. A macskák elsősorban szürkületkor és hajnalban vadásznak, mert a többi ragadozó inkább napközben, valamint késő éjjel vadászik.

Önmaguk lehűtése miatt

A macskák meleg éghajlatról származnak, úgyhogy pontosan tudják, hogyan hűtsék le magukat. Az egy helyben való fekvés legalább nem termel hőt, az állatnak pedig nem lesz még jobban melege. Úgyhogy már csak ezért is nagyon jó ötlet a mozdulatlan pihengetés…

Valójában nem is alszanak

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a cicák sokszor nem is igazán alszanak, hanem csak szunyókálnak és zárt szemekkel pihennek. Mivel a macskák nem egybefüggően „teljesítik” a napi alvásadagjukat, ezért nekik hosszabbra nyúlik az alvási ciklusuk. (Hiszen nem mindegy, hogy valaki egyben alszik 12 órát, vagy hogy többször is megszakítja közben a folyamatot. Az utóbbi eset nyilván fárasztóbb.)
Unalom miatt

A cicák számára is fontos az, hogy legyen mit csinálniuk. Ha egy macska nem tudja lefoglalni magát, illetve ha nagyon ingerszegény a környezete, az bizony problémákat okozhat. Pont ezért lényeges, hogy eleget foglalkozz a macskáddal. Játssz vele, simogasd meg, vegyél neki új játékokat vagy egy szép cicabútort.

Mentális problémák miatt

A macskák alacsony stressztűréssel rendelkeznek. Az érzékenységük miatt egy olyan dolog is simán zavarhatja őket, amit az emberek észre sem vesznek. A cicák például rosszul viselhetik, ha például új társat kapnak, ha elhanyagolják őket, vagy ha átrendezésre kerül a környezetük. Ilyen esetekben a cicák elhúzódhatnak és inkább szunyókálhatnak, illetve egyéb más viselkedési zavarokat produkálhatnak. Ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy a macskák lelki nyugalma újra helyreálljon.

Az időjárás miatt

Ha nagyon meleg, hideg vagy esős az idő, akkor az a macskák aktivitási szintjére is hatással van. Ilyen esetekben a cicák a szokásosnál többet alhatnak, és ez teljesen normális. 🙂 Gondolj csak arra, hogy emberként mi is sokszor bekuckózunk, ha kint éppen tombol a rossz idő.
Összefoglalva – Miért alszanak sokat a macskák?

Rengeteg oka van annak, hogy miért alszanak olyan hosszan a macskák. Ha a cicád vélhetően testileg és lelkileg is jól van, akkor nem kell aggódnod a sok alvás miatt. Viszont ha úgy látod, hogy a macskáddal valami nincsen rendben, akkor keríts sort egy állatorvosi látogatásra, illetve gondoskodj arról, hogy a cicád lelkileg is egészséges legyen!