Miért bújik el a macska?

miért-bújik-el-a-macska

A gazdik számára idegesítő lehet, hogy a cica nem áll mindig a rendelkezésükre, hanem inkább visszavonul. De miért bújik el a macska…?Miért bújik el a macska? – Mert biztonságra vágyik.

A cicáknak alapból is szükségük van arra, hogy legyen a territóriumukon belül legalább egy olyan hely, ahová elbújhatnak és ahol biztonságban érezhetik magukat.

Pont ezért érdemes a macskáknak néhány kuckót, macskaházat vagy odút venni. A cicák ide azonnal visszahúzódhatnak, ha azt érzik, hogy egy kis pihenésre vagy feltöltődésre van szükségük.

Nem mindig kell tehát megijedni abban az esetben, ha cica elbújik, hiszen ez egy természetes igény a részéről.
Miért bújik el a macska? – Mert beteg vagy sérült.

Sajnos vannak olyan esetek is, amikor a cica azért húzódik vissza, mert testileg nem érzi jól magát. Ilyenkor érdemes utánajárni annak, hogy a macskának milyen testi tünetei és / vagy sérülései vannak.

Szükség esetén minél hamarabb el kell vinni az állatorvoshoz. A probléma megoldódása után pedig valószínűleg minden visszaáll majd a régi kerékvágásba, és a macska nem lesz már annyira elhúzódó.

Miért bújik el a macska? – Mert valamilyen stressz érte.

Egy cica amiatt is elrejtőzhet a kis csigaházába, hogy valamilyen megrázkódtatás érte. Például mert új cica érkezett a házhoz. Vagy mert építkezés kezdődött nagy felfordulással. Vagy mert esetleg a cica gazdája idegesen jött haza, és rosszul szólt hozzá. Vagy mert a macska megijedt egy másik idegen cicától. Vagy bármi más…
Fontos tudni, hogy egy macskának olyasmi is megrázkódtatást jelenthet, amit mi emberként szinte semmiségnek tartunk. Pont ezért érdemes kedvesnek és támogatónak lenni a cicával szemben, ha a stressz miatt egyre gyakrabban bújik el.

Miért bújik el a macska? – Mert meghalni készül.

Sajnos olyan is előfordulhat, hogy a cica azért kezd bújdosni, mert érzi, hogy nemsokára véget fog érni az élete. Ilyenkor sok macska inkább elvonul és magányosan fejezi be a földi pályafutását. 🙁

Azt persze hozzá kell tenni, hogy az esetek túlnyomó többségében nem azért bújik el a macska, mert már a saját végét érzi, ezért gazdiként nem kell rögtön bepánikolni. 🙂
Összefoglalva…

Több oka is lehet annak, hogy bújósabbá válik a cica. Lehet, hogy csak a saját igényeit szeretné kielégíteni, és nincs semmi kóros abban, amit csinál.

Viszont sajnos vannak olyan esetek is, amikor valamilyen testi vagy lelki megrázkódtatás okozza azt, hogy a cica inkább visszavonul. Vannak olyan cicák is, amelyek a haláluk előtt elrejtőznek az emberek elől, de azért a legtöbb esetben nem erről van szó, ha a macska elbújik.