Miért dagasztanak a macskák?

Miért dagaszt a macska?

Régóta rejtély, hogy miért dagasztanak a macskák… Olvasd el ezt a cikket, ha tudni szeretnéd, hogy mi áll ennek a viselkedésnek a hátterében! 1 – Miért dagasztanak a macskák? -Kellemes emlékek felidézése

A kiscicák nyomdosó modulatokkal préselik ki az anyjuk emlőjéből a tejet. Természetesen az anyamacska melegsége és a táplálkozás pozitív élményként marad meg az állatokban. Sokak szerint a dagasztás során ezt a kellemes emléket „idézik fel” a cicák, hiszen ugyanolyan mozdulatokkal nyomogatják a gazdájukat, mint amilyenekkel régen az anyjuk emlőiből táplálkoztak.

2 – Miért dagasztanak a macskák? – A biztonság érzése

Ha az a kérdés, hogy miért dagasztanak a macskák, akkor a biztonság vágyát mindenképpen meg kell említenünk. A nyomdosó mozgás segítségével ugyanis kiderül, hogy megfelelő-e az a hely, ahová a cica éppen leülni vagy lefeküdni készül. (A dagasztásra ugyanis általában azt megelőzően kerül sor, hogy a cica leheveredne valahová.) A nyomdosásnak köszönhetően egyszerűbben eldöntheti a macska, hogy például az adott felület elbírja-e a testtömegét.

Miért dagaszt a macska?

3 – Miért dagasztanak a macskák?- Birtoklási vágy

A cica ujjbegyeinél szagmirigyek találhatóak, ezért a nyomdosás segítségével képes megjelölni azokat a tárgyakat (vagy embereket), amiket vagy akiket a sajátjának tekint. A szagnak köszönhetően a többi állat számára egyértelmű lesz a birtoklás ténye. A karomnyomoknak hála pedig az emberek is látni fogják, hogy bizonyára egy macska járt a helyszínen… 🙂

4 – Miért dagasztanak a macskák? – Hely készítése

Ha igazán választ szeretnénk adni arra, hogy miért dagasztanak a macskák, akkor a fekhely készítését is meg kell említenünk. A cicák természetesen szeretnék kényelmesebbé tenni azt a területet, amelyre éppen le akarnak feküdni. Erre nagyszerű eszközként szolgál a dagasztás, hiszen a mancsok és a karmok segítségével remekül kialakíthatják a fekhelyüket.
Összefoglalás

És ki tudja, lehet, hogy még ezer oka van annak, hogy miért dagasztanak a macskák…

Annyi mindenesetre biztos, hogy a cicák rejtélyes lények, és rengeteg olyan dolog van, amit még nem tudunk róluk. 😊

Miért dagasztanak a macskák? – (Forrás: youtube.com – Alison DeFerbrache Warner)