Miért esik a macska a talpára?

miért-esik-a-macska-a-talpára

Fontos megértened, hogy miért esik a macska a talpára, hiszen ez a képesség akár a cicád életét is megmentheti. Olvasd el a cikkünket!Miért esik a macska a talpára?

Kezdjük azzal, hogy a cicák azért nem MINDIG esnek a talpukra, ezért semmiképpen sem szabad őket lelökni a magasból! Azt sem szabad engedni, hogy leessenek valahonnan! Számukra is ártalmas (vagy akár végzetes) lehet egy nagyobb esés!

Viszont az vitathatatlan, hogy a macskák esés közben sokszor valóban képesek a kiegyenlítő reflexüknek köszönhetően megfordulni a levegőben. A macskák füle az egyensúlyozásért és a tájékozódásért felelős az esés közben – így az állatok egyszerűbben meg tudják állapítani, hogy merre van felfelé, a fejüket pedig abba az irányba fordítják.

Ráadásul a cicáknak nincsen kulcscsontja, a 30 csigolyás gerincük pedig igazán rugalmas, ezért nem jelent számukra problémát, ha hirtelen meg kell fordulniuk a levegőben.

A macskákat az is segíti, hogy a lábaik a testük alá hajlanak, illetve hogy viszonylag alacsony a tömegük, ami lelassítja az zuhanásukat. Ráadásul az esés közben a testük olyan pozícióba fordul, mint egy „ejtőernyő”, ami szintén csökkenti a zuhanásuk sebességét.
Mi a helyzet a földet éréssel?

A cicák izomzata nagyon erős, ami gondoskodik arról, hogy ne jelentsen számukra akkora stresszt a földet érés. A testük alá hajló lábaik és a tappancsaik szintén jó szolgálatot tesznek az ütődés csillapításánál.

Mikor tanulják meg a macskák, hogy hogyan kell esniük..?

A cicák számára az esés közbeni megfordulás ösztönös cselekedet. A 3 hetes kiscicák esetében már kezd észrevehetővé válni ez a jelenség, 7 hetes korukra pedig teljesen kifejlődik ez a képességük.

Mi befolyásolja még, hogy egy cica a talpára esik-e?

A nagyon fiatal, az öregebb, a betegesebb és a túlsúlyos cicák kisebb eséllyel érkeznek a talpukra, ha leesnek valahonnan. Minél kevesebb idejük van a macskáknak a manőverezésre, annál alacsonyabb a valószínűsége annak, hogy végül a talpukra érkeznek.
Összefoglalva – Miért esik a macska a talpára?

A cicák az ösztönös kiegyenlítő reflexüknek, a fülükben lévő, egyensúlyozásért felelős szervüknek, a rugalmas gerincüknek, illetve a 30 csigolyájuknak köszönhetően nagy eséllyel képesek a talpukra esni. Az izomzatuk, a testük alá hajló lábaik, illetve a mancsaik pedig gondoskodnak arról, hogy ne legyen számukra annyira stresszes a földet érés.

Bár a macskák nagy eséllyel képesek a talpukra érkezni, de ez nem azt jelenti, hogy ne jelentene kockázatot számukra, ha leesnek valahonnan. Épp ezért nem szabad őket sehonnan sem lelökni és azt sem szabad hagyni, hogy egy veszélyes helyről leessenek.