Miért hagyja el a macska a kölykeit?

miért-hagyja-el-a-macska-a-kölyekeit

Ha a kiscicák árván maradnak, akkor minden gazdi elgondolkodik azon, hogy vajon miért hagyja el a macska a kölykeit. A kiscicák kedvező esetben akkor is megmenthetők az anyuka „motiválásával”, egy ismerősön vagy állatsegély-szervezeten keresztül szerzett dajkamamával, illetve a tejporos etetés segítségével, ha jelenleg nem állnak túl jól a dolgok…Az anyamacska nem érzi magát elég erősnek a felneveléshez

Az állatvilágban is működnek a túlélés törvényei. Ha egy állat nem elég egészséges ahhoz, hogy egy egész alomnyi kiscicáról gondoskodjon, akkor lehet, hogy végül magára hagyja a kicsinyeit és inkább a saját magát igyekszik életben tartani. Gondot jelenthet az is, ha az anyuka túl fiatal vagy már túl idős.

A kismacskák nem elég erősek

Ha az anyamacska úgy találja, hogy a kicsik valamilyen ok folytán nem eléggé életképesek, akkor elképzelhető, hogy végül lemond a gondozásukról. Ez talán magyarázatot ad arra, hogy miért hagyja el a macska a kölykeit. Olyat is láttam már, hogy az anyuka csupán néhány kiválasztott kölykéről gondoskodott, a többit pedig nem nevelte tovább.

miért-hagyja-el-a-macska-a-kölykeit-

A körülmények nem megfelelőek

Megeshet, hogy a kicsik túl hamar vagy éppen túl későn jönnek a világra. A fialási időszak kora tavasztól egészen ősz közepéig tart, ezért elképzelhető, hogy a kölykök akkor érkeznek, amikor még / már túl hideg és csapadékos az idő. Az anyamacska megijedhet akkor is, ha a fialóhelye környékén valami megzavarja őt, vagy ha veszélybe kerül a saját élete.

Kötődési problémák

Ha az a kérdés, hogy miért hagyja el a macska a kölykét, akkor a kötődési problémák felsorolását sem szabad elfelejtenünk. Egy gondatlan szülővel rendelkező macska nagyobb valószínűséggel lesz „rossz” anyuka. Problémát jelenthet az is, ha a cica nem kötődik igazából senkihez, és kóboran él. Így nem biztos, hogy a kölykeivel ki tudja alakítani a megfelelő köteléket.
Akarathiány

Bár sokak szerint a macskák ösztönösen szaporodnak, én ennek ellenére találkoztam már olyannal, hogy egy nőstény macska egyáltalán nem engedte magához a kandúrokat éveken keresztül. Ennek alapján szerintem létezhet olyan is, hogy egy cica egyszerűen nem akar gyereket – még akkor sem, ha alapból az ösztönei a szaporodást diktálnák neki.

Miért hagyja el a macska a kölykeit?

A fent felsoroltakon túl persze még rengeteg oka lehet annak, hogy egy anyamacska nem gondoskodik a kölykeiről. Viszont még ebben az esetben sem reménytelen a helyzet, hiszen az anyukát rá lehet bírni arra, hogy foglalkozzon a kölykeivel. Legrosszabb esetben pedig a kiscicák egy dajkamacska, vagy emberi, tejporos táplálás útján is felnevelhetők.

Az anyamacska elhagyja a kölykeit… De a gazdik segítenek Neki. 🙂 (Forrás: youtube.com – Country Living Experience: A Homesteading Journey)