Miért hullik a macska szőre?

miért hullik a macska szőre

Miért hullik a macska szőre? Nos, számtalan oka lehet ennek a jelenségnek. Ezek közül most hármat fogok megemlíteni…Miért hullik a macska szőre #1: A természetes vedlés miatt.

A cicák évente több alkalommal is vedlenek. Emberi szemmel ijesztőnek tűnhet az a szőrmennyiség, ami ilyenkor kijön belőlük, de nem kell tőle megijedni.

A macskák egyébként nem csupán tavasszal és nyáron vedlenek. A szőrük folyamatosan cserélődik, ám ez a folyamat a melegebb évszakban intenzívebbé válik.
Ha a cicának jó a közérzete és nincsenek kopasz foltok a testén, akkor valószínűleg nincsen baj.

Viszont ha már szóba került, hogy miért hullik a macska szőre, akkor megemlíteném azt is, hogy érdemes a macskának szőroldó pasztát vagy szőroldó tápot vásárolni. Így egy kicsit fellazulhat az emésztőrendszerébe bejutott szőr és a belőle képződött csomó nem okoz problémákat.

miért hullik a macska szőre

Miért hullik a macska szőre #2: A vitaminhiány miatt.

Ha azt gyanítod, hogy a kedvenced a kelleténél több szőrt veszít, akkor érdemes neki minőségibb tápokat, illetve vitaminokat venned.

Például sokan speciális, ízesített vitaminpasztát vesznek a kedvencüknek, de a tapasztalataim szerint sajnos a macskák ezt önszántukból nem nagyon eszik meg…
Jó választás lehet még a cicáknak való Béres-csepp, amelyből néhány cseppet kell a nedves ételre csepegtetni, ha a macska szőre hullik. Bár sajnos ebben az esetben is előfordul, hogy a cicák körüleszik azokat a helyeket, ahová a készítmény cseppjei lehullattak.

Kipróbálhatod még a házi praktikákat is… például állítólag a tojássárgája sokkal szebbé teszi a cicák szőrét. (Bár sajnos fertőzésveszélyes a tojás nyersen való fogyasztása. Erről itt olvashatsz bővebben.)

A vitaminhiányból eredő szőrhullás viszonylag rövid időn belül megállítható vagy csillapítható, tehát nem kell megijedned.Miért hullik a macska szőre #3: Valamilyen betegség miatt.

Sajnos az is előfordulhat, hogy a cicád valóban beteg és orvosi segítségre van szüksége.

Például a bolhaallergia, illetve a túl erőteljes vakarózás miatt kopasz foltok keletkezhetnek a bőrén. Így már meg is lehet a válasz arra a kérdésre, hogy miért hullik a macska szőre…

Az is megeshet, hogy a cica rühes lett, bár szerencsére ez egy nem túl gyakori dolog a „normális” körülmények között tartott állatok esetében. Ilyenkor egy bőrre csepegtethető készítménnyel tudod meggyógyítani a cicát.
A sérülések és a harapások miatt is kihullhat foltokban a szőr, de ezeknek a sebeknek általában látható nyomuk van.

A hosszabb szőrű macskák esetében az összecsomósodott szőr is kihullhat (vagy olyan is előfordul, hogy a cica önként szedi ki magából a beleakadt terméseket, leveleket, bogarakat stb.) Emiatt kiopasz foltok keletkezhetnek az állaton.

Rosszabb esetben a szőrtépegetés akár a stressz jele is lehet. Ebben az esetben igyekezni kell minél nyugodtabb körülményeket biztosítani a cicának.

miért hullik a macska szőre

Miért hullik a macska szőre #4: Összegzés

Alapjában véve nem kell megijedned, ha hullik a macskád szőre, mert ez egy természetes jelenség. De mégis ha úgy véled, hogy baj van, akkor először vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek segítségével próbáld meg rendbehozni a cicád szőrét. Ha ezzel sem érsz el eredményt, akkor pedig irány az állatorvos! Ne várd meg, amíg a macskád állapota súlyosabbra fordul, mert akkor már valószínűleg nehezebb lesz meggyógyítani. 


Macska szőre hullik – Így szedheted össze a lakásból a szőrt. (Forrás: youtube.com – Cat Lessons | Music: Over Time by Vibe Tracks)