Miért morog a macska?

miért-morog-a-macska

Gazdiként fontos felismerned, hogy vajon miért morog a macska az adott szituációban. Olvasd el a cikket, hogy megtudd a lehetséges okokat!Miért morog a macska? – Mert fenyegetni akarja a másikat.

A cicák nagyon sokszor abban az esetben kezdenek morogni, ha figyelmeztetni akarnak másokat arra, hogy nem tetszik nekik az, ami éppen történik… A morgás azt is jelezheti, hogy hamarosan támadás következik. Például fenyegetést jelenthet a morgás abban a helyzetben, ha az egyik cica túl közel jön a másikhoz vagy ha bemerészkedik a territóriumára. (Az én cicám például már akkor is morog, ha valaki becsönget az ajtón…)

Miért morog a macska? – Mert fél valamitől.  

A cica nem csak azért moroghat, mert éppen támadni készül, hanem azért is, mert pont, hogy meg szeretné védeni magát valamitől vagy valakitől. Úgyhogy a cica akár a benne lévő félelem miatt is morogni kezdhet.
Miért morog a macska? – A „zsákmány” miatt.

Gyakran fordul elő az is, hogy egy cica meg akarja védeni a másiktól az eledelét, és morgással figyelmezteti őt arra, hogy tartsa tiszteletben a határait. Emellett egy macska akkor is moroghat, ha éppen arra készül, hogy elkapja a következő zsákmányát. Meg az elejtett egérrel, madárral vagy bogárral való játék során is tanúja lehetsz egy kis morgásnak…

Miért morog a macska? – Mert azt hallja, hogy más macskák veszekednek.

Egy cica akkor is elkezdhet morogni, ha azt hallja, hogy valahol a környéken harc tört ki a többi macska között. Emellett egy cica akkor is hajlamos lehet felmorogni, ha valamilyen más csetepatét vesz észre nem messze attól a helytől, ahol éppen tartózkodik.

Miért morog a macska? – Mert fáj neki valami.

Az is morgást eredményezhet egy cicánál, ha mondjuk épp rossz helyen érnek hozzá – például akkor, amikor pont egy olyan ponton simogatod, ami éppen fáj neki. A cica abban az esetben is moroghat, ha mondjuk rossz passzban van, és nem akarja, hogy hozzányúlj. (Vigyázz, harapás jöhet, ha mégsem hagyod békén…)
Miért morog a macska? – Játékból.

A cicák játékból is egymásra moroghatnak olyankor, amikor birkóznak, kergetőznek. Főleg a kiscicák szoktak ilyesmit csinálni, de néha a felnőttek is játszanak egymással. Csak akkor avatkozz közbe, ha az egyik cicának láthatóan fáj az, amit a másik csinál!

Miért morog a macska? – Az álmai miatt.

Vicces, de a cicák bizony álmukban is szoktak morogni és kapálózni! Ilyenkor ne ébreszd fel őket, mert ez teljesen normális! 🙂

Anyamacska morog a kölykeire

Olyan is elő szokott fordulni, hogy az anyacica egyszer-egyszer rámorog a kölykeire abban az esetben, ha a szoptatás szempontjából szeretné már őket elválasztani. Illetve az is megeshet, hogy az anyamacskának néha már egy kicsit elege van a rendetlenkedő kölykeiből, ezért szétcsap közöttük (de ez persze nem egyenlő azzal, hogy rendszeresen bántja őket).
Összefoglalva…

Nagyon sok oka lehet annak, hogy morog a macska. Persze lehet, hogy kezdetben nem tudod majd olyan könnyen eldönteni, hogy mi a baja a cicádnak, de egy idő után meg fogod tanulni, hogy a testbeszédében mi mit jelent.

(De annyit azért megsúgok, hogy a cicák a legtöbb esetben azért morognak, mert el akarnak ijeszteni valamit vagy valakit…)

 


Miért morog a macska? Ebben a videóban egyrészt azért morog a cica, mert nagyon megijedt (korábban beszorult a feje a mellette lévő zacskóba), illetve azt is jelezni szeretné a gazdáinak a morgással, hogy most inkább hagyják békén. (Forrás: youtube. com – megrosemoon)