Miért piszkít a macska az ágyba?

miért-piszkít-a-macska-az-ágyba

Érdemes tudnod, hogy miért piszkít a macska az ágyba, mert ennek a segítségével elkerülheted, hogy a legközelebb ismét baleset történjen. Olvass tovább!Miért piszkít a macska az ágyba? – Mert nem felel meg az elvárásainak az alom.

Nálunk akkor fordult elő ilyen ágyba piszkítós sztori, amikor a zárt alom miatt nem vettük észre, hogy a hasmenésben szenvedő cica már többször is használta a toalettet, ami emiatt tele lett. Az alom tekintetében tehát gondot okozhat az elégtelen takarítás, illetve a nyugodt hely hiánya, az almok túl alacsony száma vagy elégtelen feltöltése, a nem megfelelő alom(tálca) típus, illetve az alommal kapcsolatos bármilyen változtatás (pl. egyik helyről a másikra való áthelyezés).

Miért piszkít a macska az ágyba? – Mert nem tud (vagy nem akar) kimenni a szabadba elvégezni a dolgát.

Ha a macska nem szokott almozni, hanem kijár a szabadba, akkor elképzelhető, hogy valami miatt nem tudott kijutni a házból és emiatt végezte el a dolgát az ágyban. Vagy esetleg az is előfordulhat, hogy a rossz idő miatt nem szeretett volna kimenni, és kényelmesebb volt neki bent a házban pisilni vagy kakilni.

Lehet az is, hogy a cica megijedt valamitől kint (pl. hangos zajoktól, kutyaugatástól, építkezéstől stb.) és inkább emiatt bent maradt. Vagy attól tartott, hogy ha kimegy a szabadba a WC-zés miatt, akkor nem tud majd egyhamar visszajönni.
Miért piszkít a macska az ágyba? – Mert valamilyen egészségügyi problémája támadt.

Mint már fentebb említettem, a hasmenés, a szorulás, a hasi görcsölés vagy az egyéb problémák hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a cica zavartan viselkedjen és atipikus helyen végezze el a dolgát. Gondot okozhat még például a bélférgesség vagy a bűzmirigygyulladás is.

Ha a macskának valamiért fáj az ürítés, akkor elképzelhető, hogy az alomtálcája vagy a kinti vécéző helye látványáról a fájdalomra asszociál, ezért inkább keres magának egy új toalettet. Ha egy többmacskás háztartásról van szó, akkor elképzelhető, hogy a cicák megérzik, ha az egyikük beteg, emiatt pedig inkább elkerülik az általa használt alomtálcát.

Miért piszkít a macska az ágyba? – Mert valamilyen stressz érte.

A cicák elég érzékenyek a változásokra, az őket ért stressznek pedig az lehet a következménye, hogy számukra tiltott helyen végzik el a dolgukat. Egy macska szemében idegességre adhat okot mondjuk egy vendég érkezése, egy új állat örökbefogadása, a szoba átrendezése, a költözés, a nagy zajjal járó tevékenységek végzése, a gazdi elutazása, az étrend megváltoztatása vagy bármi más is. Fontos tudni, hogy ami egy ember szemében látszólag semmiség, az egy macska szemében igenis nagy dolog lehet.
Miért piszkít a macska az ágyba? – Bosszúból.

A megfigyeléseim szerint a cicák bizony képesek bosszút állni amiatt, ha valami olyat tesz velük a gazdájuk, ami nem tetszik nekik. Szóval előfordulhat, hogy mondjuk a kéretlen állatorvosi látogatást a macska az ágyba való bepisiléssel „hálálja” meg.

Miért piszkít a macska az ágyba? – Mert figyelemre vágyik.

A cicák gyakran kevésbé konstruktív eszközökkel próbálják meg elérni, hogy a gazdájuk odafigyeljen rájuk és foglalkozzon velük. Bár az ágyba piszkítás után a macska valószínűleg letolást fog kapni a gazdájától, de ez még mindig jobb számára, mint a semmi. Pont azért kell tehát a cicákra pozitív értelemben időt szánni, hogy ne történhessenek ilyen balesetek.

Miért piszkít a macska az ágyba? – Mert meg szeretné jelölni a területét.

A cicák többféle módszert is használnak a territóriumuk megjelölésére. Például az ágyra pisilés vagy kakilás szolgálhat arra is, hogy megjelöljék vele a birtokuk határait, különösen akkor, ha valami vagy valaki által fenyegetve érzik a területüket. A szagminták gondoskodhatnak arról, hogy az állatok nyugodtabbnak érezzék magukat.

Sőt, a cicák akár képletesen szólva a gazdájukat is „megjelölhetik” a tevékenységükkel, hiszen az ágy egészen biztosan magán hordozza a tulajdonosuk illatát – és ez az a hely, ahol az ember otthon az ideje nagy részét tölti. Az ágyra pisilés vagy kakilás annak a jele is lehet, hogy a macskának hiányzik a gazdája.
Miért piszkít a macska az ágyba? – Mert érzi a vizelet vagy az ürülék szagát.

A cicáknak nagyon jó az orruk, és ennek köszönhetően sok olyan dolgot képesek kiszagolni, amit az emberek már nem is vesznek észre. Így fordulhat elő, hogy ha egyszer vizelet vagy ürülék került az ágyra, akkor onnantól kezdve a macska még akkor is megérzi a szagát, ha a gazdi már régen feltakarított mindent.

Éppen ezért érdemes többször is kitisztítani az ágyneműhuzatot, a lepedőt, a paplant és a matracot is, ha a macska egyszer oda végezte el a dolgát. Arra is érdemes odafigyelni, hogy egyes cicákat a fehérítő szaga arra ösztönözheti, hogy az ágyba pisiljenek vagy kakiljanak.

Összefoglalva…

Nagyon sok oka lehet annak, hogy a cicák időnként az ágyra végzik el a dolgukat. Ha rendszeresen előfordul a dolog, akkor érdemes először is rendezni az alommal vagy a kijárással kapcsolatos dolgokat. Tanácsos felkeresni az állatorvost is, hogy kiderüljön, hogy a macskáknak nincs-e valamilyen egészségügyi problémájuk.

A cicákkal rendszeresen foglalkozni kell és ügyelni kell arra, hogy ne érje őket negatív stressz. A bepiszkított ágyat pedig érdemes nagyon-nagyon alaposan kitisztítani, hogy a macska ne érezze rajta a korábbi vizelet vagy ürülék szagát.