Miért támad a macska a gazdájára?

Miért támad a macska a gazdájára

Ez a cikk arra a kérdésre akar választ adni, hogy miért támad a macska a gazdájára. Olvass tovább, ha tudni akarod, hogy mi az oka a cicád viselkedésének!
1 – Játékból támad a macska a gazdájára

Elképzelhető, hogy az állat csak játszani szeretne, amikor nekimegy a gazdájának. Persze ez a Te szemszögedből nézve biztos nem olyan vicces, mint ahogyan a macskád gondolja… Ilyenkor a tudtára kell adnod, hogy Te nem vagy annyira elvarázsolva a viselkedésétől.
2 – A cica fél valamitől

Az agresszió egyik legfőbb oka a félelem. Lehet, hogy a macskád azért támad a gazdájára, vagyis Rád, mert fél attól, hogy valami olyat teszel vele, amit ő nem szeretne. Ez a forgatókönyv különösen gyakori abban az esetben, ha korábban részese volt egy olyan élménynek, ami negatív nyomokat hagyott benne.

(Például lehet, hogy azért fúj rád, mert attól fél, hogy megint elviszed az állatorvoshoz, mint ahogyan a múltkor. Vagy elképzelhető, hogy azért ideges, mert attól tart, hogy megint ott simogatod meg, ahol fáj neki.)

Miért támad a macska a gazdájára 2

3 – A macskát felidegesítette valami

Lehet, hogy a valójában a cica nem is Rád dühös, hanem valami vagy valaki másra, csak felé nem tudja kimutatni az agresszióját. Például a bántalmazott cicák sokszor nem azzal az emberrel szemben vadak, aki eredetileg bántotta őket.

Az is elképzelhető persze, hogy a cicát mondjuk felidegesítette az egyik fajtársa. A kismacskák állandó aktivitása is képes egy állatot nyugtalanná tenni. Az idegesség oka lehet még a változás is (pl. költözés, pakolás, utazás stb.), hiszen a cicák inkább a nyugalmat preferálják. Az állatokat feszélyezi az is, ha valami miatt (pl. kutya) nem érzik magukat biztonságban.
Miért támad a macska a gazdájára?

A harciasság szerencsére a legtöbb esetben csupán átmeneti, és egy idő után helyreáll a cica viselkedése. Az idegességet okozó körülmények megszűnése után a macskának szépen lassan helyre kell jönnie.

Ha azonban úgy látod, hogy a cicád látszólag ok nélkül ideges, akkor érdemes sort kerítened egy állatorvosi látogatásra, mert lehet, hogy a macskádat esetleg titokban valamilyen betegség kínozza.
 


Miért támad a macska a gazdájára? – (Forrás: youtube.com – Alpha Male)