Mikor lehet megfogni a kiscicákat?

mikor-lehet-megfogni-a-kiscicákat

Fontos annak a tisztázása, hogy mikor lehet megfogni a kiscicákat. Olvass tovább, ha tudni szeretnéd a választ!
Ha nagyon egyszerű feleletet akarnék adni a „mikor lehet megfogni a kiscicákat” kérdésre, akkor azt mondanám, hogy akkor, amikor az anyamacska ezt már biztonsággal megengedi. A cikkben három esetet fogok nagyító alá venni attól függően, hogy milyen a közted és az anyuka között lévő kapcsolat.

Mikor lehet megfogni a kiscicákat – Ha az anyamacska szelídebb és szocializáltabb

Amennyiben a macskád szelíd, emberekhez szoktatott és nem félős, akkor előfordulhat, hogy már nem sokkal a szülés után is megengedi, hogy a kezedbe vedd a kiscicákat. Persze ennek ellenére csak óvatosan és fokozatosan nyúlj hozzájuk, illetve folyamatosan figyeld az anyuka reakcióit! Ha mégis bizonytalanságot látsz rajta, akkor várj még egy kicsit a kölykök megfogásával. (Vagy ha muszáj őket valami miatt megfognod, akkor használj egy tiszta rongyot, újságpapírt, gumikesztyűt vagy nejlonzacskót.)

A jó gazda-állat kapcsolat ellenére néha megesik, hogy az anyamacska kezdetben félőssé vagy agresszívvá válik, ha a kölykeihez közelítesz. Ilyenkor hagyd őket békén, és csak akkor fogd meg a kismacskákat, ha az anyamacska ezt már megengedi. Ha a cicamama Hozzád van szoktatva, akkor valószínűleg néhány napon belül közelebb fog engedni a kicsikhez. (Viszont olyan embereknek ne engedd meg, hogy a kiscicákhoz érjenek, akiket az anyuka nem nagyon ismer.)

A kölykök megfogása előtt és után is érdemes kezet mosni. Gondoskodni kell arról, hogy a kiscicák nehogy megfázzanak a hideg vagy a huzat miatt. Az első néhány hétben még nem szükséges túl sokszor kézbe venni a kölyköket. Néhányszor hozzájuk lehet érni, de az első időszakban inkább az anyamacskára kell bízni a gondozásukat. (Vagy ha az anyuka mégsem gondozza a kicsiket, akkor olvasd el ezt a cikket!)
Mikor lehet megfogni a kiscicákat – Ha az anyamacska félig vad

Ha az anyacica csak félig-meddig van szocializálva, akkor jobb, ha először inkább megpróbálod jobban elnyerni a bizalmát, és csak utána fogod meg a kölykeit. A mama bizalma úgy növelhető, ha mondjuk ételt és italt viszel neki, kényelmes helyet készítesz, kedvesen és halkan beszélsz hozzá, valamint csak óvatosan és lassan mozogsz a közelében. Ha az anyuka már megengedi, hogy rendesen megsimogasd és hogy az érintéseddel rajta hagyd az illatod, akkor szépen lassan kipróbálhatod, hogy azt is megengedi-e, hogy a kiscicáihoz érj. De itt se erőltess semmit. (Vagy ha valami miatt mégis muszáj hamarabb megfognod a kölyköket, akkor használj egy tiszta rongyot, újságpapírt, gumikesztyűt vagy nejlonzacskót.)

Mikor lehet megfogni a kiscicákat – Ha az anyamacska vadon él

Ha az anyamacska egyáltalán nincs szocializálva, akkor egyelőre még ne érintsd meg a kölykeit! Kövesd azokat a lépéseket, amiket az előző pontban leírtam. Valószínűleg ebben az esetben hosszabb folyamatot fog felölelni az anyamacska megszelídítése. A kiscicákat csak akkor lehet megfogni, ha a mama már hozzászokott az emberi jelenléthez és érintéshez. Csak akkor szabad a kiscicákra „vinni” az emberi szagot, ha az anyuka már hozzászokott ehhez saját magán. Ha valami miatt mégis muszáj hamarabb megfogni a kicsiket, akkor ehhez mondjuk tiszta rongyot, újságpapírt, gumikesztyűt vagy nejlonzacskót kell használni.
Összefoglalva – Mikor lehet megfogni a kiscicákat?

A szelíd házicicák általában azonnal, vagy legalábbis rövid időn belül megengedik, hogy a gazdájuk hozzáérjen a kismacskáikhoz, ám néha előfordulhat, hogy egy időre agresszívvá vagy félőssé válnak az anyukák.

Ha a mamacica nem annyira szelíd, hanem félig-meddig vagy teljesen vadon élő, akkor nem szabad ajtóstul rontani a házba, hanem el kell nyerni az anyuka bizalmát, illetve hozzá kell szoktatni az emberek jelenlétéhez és illatához.

Ha valami miatt mégis hamarabb meg kell fogni a kismacskákat, akkor ehhez valamilyen tiszta és szagtalan anyagot kell segítségül hívni.

Akkor sincs olyan nagy probléma, ha az anyamacska továbbra sem igazán enged közel másokat a gyermekeihez, hiszen a kiscicák néhány héten belül úgyis elkezdenek járni, és a kíváncsiságuktól vezérelve biztosan odamennek majd az emberekhez. Ilyenkor is persze csak lassan szabad őket kézhez szoktatni, és csak fokozatosan szabad őket „beszagosítani”, nehogy az anyamacska ellökje őket amiatt, hogy emberi szaguk (is) van.

Egy viszont biztos: szerencsére nem kell aggódni, mert előbb-utóbb úgyis meg lehet fogni a kiscicákat. 🙂

 


Mikor lehet megfogni a kiscicákat? – (Forrás: youtube.com – emmysue13)