Mikor nyílik ki a kiscica szeme?

mikor-nyílik-ki-a-kiscica-szeme

Lényeges tisztában lenned azzal, hogy mikor nyílik ki a kiscica szeme. Olvasd el a cikket, ha tudni szeretnéd a választ a kérdésre!Mikor nyílik ki a kiscica szeme?

Az újszülött cicák szemének kinyílása általában 7-8 napos korukban kezdődik el és 12-14 napos koruk körül fejeződik be. Ez mindig fokozatosan történik, és NEM SZABAD SIETTETNI a folyamatot. (Tilos a kismacska szemeit piszkálni vagy szétfeszíteni!)

Sokszor először csak egy apró, két szemhéj között létrejövő, lassan növekvő lyukacska mutatja, hogy elkezdődött a szemek kinyílása. Nem jelent problémát, ha a két szem asszimetrikusan vagy nem egyforma gyorsasággal nyílik ki.

Kezdetben a kiscica szeme homályosnak látszik, majd lassan tisztul a tekintete. A szemek egy darabig kék színben pompáznak, de később elnyerik a valós árnyalatukat.
A szemek kinyílását késleltetheti és nehezítheti, ha a kiscica szeme váladékos. Amennyiben a kíméletes, nagyon-nagyon langyos kamillafőzetes vattával való törölgetés nem segít, akkor sajnos fel kell keresni az állatorvost. (Ilyen pici macskáknak még nem tudsz vitamint adni. Maximum az anyuka immunrendszerét tudod ezen a módon erősíteni.) Ugyanez igaz arra az esetre is, ha a kismacska szemének kinyílása nem kezdődött el vagy nem fejeződött be időben.

Mikor nyílik ki a kiscica szeme? – Összefoglalva

Egy újszülött cica szeme 7-14 napos kora között nyílik ki. Ha nem kezdődik meg vagy nem zajlik le időben a folyamat, akkor a kicsit az anyjával és a tesóival együtt el kell vinni az állatorvoshoz. Orvosi segítségre van szükség akkor is, ha a kismacska szeme váladékos és a nagyon langyos(!) kamillázás ellenére sem múlik el a problémája.


Mikor nyílik ki a kiscica szeme? Ebben a videóban 9 naposak a kicsik, és látható, hogy egy kicsit már elkezdett kinyílni a szemük. (Forrás: youtube.com – Taryn Jackson)