Mikor váltja a macska a fogát?

mikor-váltja-a-macska-a-fogát

Fontos tudnod, hogy mikor váltja a macska a fogát, ha igazán jó gazdi szeretnél lenni. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mikor esik át a cica a fogváltáson…
Mikor váltja a macska a fogát? – Kismacskaként

A kiscicák fogatlanul születnek, és a 26 darab tejfoguk 2-6 hetes koruk között bújik ki. Ezek kihullása után pedig a végleges fogak 3,5-4 hónapos korban jelennek meg. A fogváltás legkésőbb 6 hónapos korig befejeződik, bár néha megesik, hogy egyes fogak csak fiatal felnőttkorukban nőnek ki. Ezt követően pedig a cicák már nem cserélnek többé fogat.

Mikor „váltja” a macska a fogát? – Felnőttként

A felnőtt cicák már nem váltják a fogukat, hanem sajnos csak elveszítik… 🙁 A hosszú évek során minden macskának kihullik néhány foga a 30-ból, és sajnos előfordulhat, hogy az öregebb éveikre már igen kevés marad meg belőlük. Pont ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a kedvenced fogainak állapotát.
A foghullás elkerülése érdekében rendszeresen adj fogtisztító hatású (Oral) tápokat a cicádnak. Ne szolgálj fel Neki túl kemény, nehezen rágható, vagy cukorral teli dolgokat. Ha a kedvencednek fáj a foga, piros az ínye vagy sárgák a fogai, akkor mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!

Összefoglalása – Mikor váltja a macska a fogát?

A cicák alapjában véve 3,5-4 hónapos korukban váltják a fogaikat, amiknek a nagy része 6 hónapos korukig előbújik. (Bár megesik, hogy néhány foguk csak a felnőttkoruk elején jelenik meg.) Innentől kezdve nem esnek át több fogváltáson, ezért nagyon vigyázz a macskák maradandó fogainak egészségére!

Mikor váltja a macska a fogát? Mondjuk a cica számára nem lehetett túl élvezetes ennek a videónak az elkészítése, de jól látható a felvételen a kis fogacskák kibújásának folyamata. (Forrás: youtube.com – Funny cat Efe)