Mikortól jelöl a macska?

mikortól-jelöl-a-macska

Jó tudnod, hogy mikortól jelöl a macska, ha nem szeretnéd, hogy a cicád vizeletspricceléssel jelölgessen a lakásodban. Részletek a cikkben!Mikortól jelöl a macska?

A kandúr cicák körülbelül 6-9 hónapos korukban, a nőstények pedig körülbelül 5-6 hónapos korukban válnak ivaréretté. Ez azt jelenti, hogy a cicák ennek az időszaknak a kezdetén, vagyis körülbelül 5-6-7 hónapos koruk környékén kezdenek el jelölgetni.

A jelölgetés elkerülése (illetve megszüntetése) érdekében tanácsos a cicákat fél éves koruk körül ivartalaníttatni. Ezzel csökkenteni lehet a vizelet bűzösségét is. Habár azt is hozzá kell tenni, hogy a kandúrok kb. 10%-a és a nőstények kb. 5%-a az ivartalanítás után sem áll le teljesen a jelölgetéssel.

Inkább a kandúrokra jellemző az a viselkedés, hogy erős szagú vizelettel (vagy néha széklettel) jelölnek meg bizonyos függőleges felületeket. Kevesen tudják, hogy a nőstény macskák is meg tudják jelölni a területüket, de ez az ő esetükben sokkal ritkább. A jelölgetés arra szolgál, hogy a cica megmutassa másoknak, hogy az adott terület és / vagy tárgy hozzá tartozik, illetve hogy a többi macska tudomására hozzá azt, hogy párzásra kész.
Ha a cica bizonytalan, stresszes vagy fél, akkor előfordulhat, hogy az átlagosnál is többet jelölget. Különös veszélyben vannak az újonnan vásárolt tárgyak és az új helyek, mert itt nagy az esélye annak, hogy a cica jelölgetni fog. Emellett a bejáratok és kijáratok közelében is gyakoribb lehet a jelölgetés.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a gyakori jelölgetés esetleg annak a jele is lehet, hogy a cica valamilyen húgyúti betegségben szenved. (Illetve székletes jelölgetés esetén fennáll az emésztési problémák veszélye is.) Érdemes erre rákérdezni az állatorvosnál, ha a macska sokat jelölget, illetve ha az ivartalanítás után sem áll le ezzel a szokással.
Összefoglalva…

Gyakran teszik fel a gazdik azt a kérdést, hogy mikortól jelöl a macska, hiszen az emberek számára zavaró lehet ez a szokás. A cicák általában 5-6 hónapos koruk körül kezdenek el jelölgetni a vizeletükkel vagy a székletükkel.

Mivel az ivartalanítás mérsékli a vizelet bűzösségét, illetve a jelölési vágyat, ezért érdemes a cicákat még ebben az időszakban ivartalaníttatni. Ezután a macskák a legtöbb esetben leállnak a jelölgetéssel.

 


Mikortól jelöl a macska? Így jelöli meg a cica területét. (Forrás: youtube.com – Buckellew)