Milyen macskabútort vegyek? – Ötletek és tippek

milyen-macskabútort-vegyek

Sok múlik azon, hogy milyen macskabútort vásárolsz. Mivel én már korábban beszereztem egyet a cicáimnak, ezért szeretném Veled megosztani a tapasztalataimat. Olvasd el a cikket!
Milyen macskabútort vegyek? – Méretben

Ha a cicádnak eddig nem volt még macskabútora, akkor kezdetben bőven elég, ha egy kis vagy közepes méretű terméket választasz neki. Felesleges egy hatalmas macskaházat venned abban az esetben, ha még abban sem vagy biztos, hogy a cicád egyáltalán szereti-e az ilyen típusú „játszóteret”.

A vásárlás előtt tervezd meg, hogy a lakásban pontosan hová fogod rakni a terméket! (Érdemes az ablak közelébe helyezned, hogy a cica időnként tudjon nézelődni.) Kérlek, hogy ne feledd el megnézni a macskabútor PONTOS méreteit, mert a webshopokban látható fotók elég csalókák lehetnek… És az sem mindegy, hogy mekkora a termék magassága, hiszen a közelben lévő polcok vagy esetleg tetőtéri fal miatt ez problémás lehet. Tartsd észben azt is, hogy minél magasabb a macskabútor, annál instabilabb a szerkezet.

Arra is figyelj oda, hogy pontosan mekkorák a bútoron található ülőkék, házacskák és függőágyak. (Általában ezeknek a méretét is közölni szokták a termékleírásban.) Nekem az a tapasztalatom, hogy sok gyártó szereti a kelleténél kisebbre szabni a szórakoztató elemeket. Ha lehet, akkor a vásárlás előtt nézd meg azokat a képeket, amiket a korábbi vevők küldtek be – így jobban képbe kerülhetsz azzal kapcsolatban, hogy pontosan mekkorák például a fekhelyek.
Milyen macskabútort vegyek? – A tömeg szempontjából

Annál jobb, minél nehezebb a termék, mert így nem olyan nagy a valószínűsége annak, hogy egy óvatlan pillanatban felborul. (Viszont ha mégis felborul a nehéz macskabútor, akkor az akár végzetes is lehet…)

Pont ezért előnyös, ha eleve olyan szerkezetet veszel, amit szükség esetén hozzá lehet rögzíteni a falhoz. (Lehetőleg valamilyen stabil elemmel, hogy egyáltalán ne inogjon a macskabútor).

Ha esetleg nem tartod elég nehéznek a megvásárolt terméket, akkor rakhatsz az aljára néhány nehezéket (pl. súlyzót) is. Bár ez nyilván nem mutat olyan jól rajta. 🙂
Milyen macskabútort vegyek? – A kaparófa tekintetében

A macskabútorok azért is jelentenek jó választást, mert kaparófa is található rajtuk és a cicák képesek rajtuk élesíteni a körmüket.

Ezzel kapcsolatban azt tudom tanácsolni, hogy olyan cicabútort válassz, amin a macsekok (viszonylag) felegyenesedve is tudják hegyezni a körmüket, tehát ahol egy hosszabb oszlop áll a rendelkezésükre. Ezt valószínűleg szívesebben fogják használni, mint a kisebb felületeket.

Viszont a tapasztalataim szerint a gyártók szeretik egyre inkább „kispórolni” a kaparófát a termékekről. Így fordulhat elé, hogy sok helyen csak félig-meddig van szizálkötél az oszlopokon, aminek pedig az a következménye, hogy a macska „nem fér el”, és a szizál felett lévő textilborítást is leszedi a karomélesítő mozdulatok közepette.
Mindazonáltal arra is fel kell készülnöd, hogy a szizálból biztosan ki fog jönni néhány szál a használat során, úgyhogy időnként nem árt majd felsöpörnöd vagy félporszívóznod a macskabútor környékén.

Az sem titok, hogy a termék nem az örökkévalóságnak készült. Bár a szétkapart szizálszálat elméletileg ki lehet cserélni, de a szétfeslett házikókat vagy fekhelyeket már nem igazán lehet pótolni. Tehát az anyagiak tekintetében úgy számolj, hogy a használat intenzitásától függően kb. néhány évre lesz elég egy átlagos minősége macskabútor.

Milyen cicáknak ajánlott a cicabútor?

Szerintem elsősorban azok a cicák tudják kihasználni ezt a „játszóteret”, akik aktívabbak és akik szeretnek kalandozni. A kölykök valószínűleg imádni fogják, hogy fel-alá ugrándozhatnak rajta és napestig játszadozhatnak. (Ebben az esetben jó, ha olyan modellt veszel, ami nem túl magas, és amin játékok is találhatók.)
Ha a macskád inkább nyugisabb típus, akkor olyan macskabútort válassz, amin inkább házikók és ágyikók vannak.

A tapasztalataim alapján inkább akkor érdemes a cicabútor mellett döntened, ha kisebb vagy átlagos méretű cicád van. A nagyobb, testesebb példányok már nem biztos, hogy beférnek a picire szabott házikókba. Gyakran a fekvőhelyeket is csak ülőkeként tudják használni.

Összefoglalás – Macskabútor ötletek

Nem rossz dolog egy cicabútor, de legyél nagyon körültekintő a kiválasztásánál, mert elég sok gyenge minőségű termék van a kínálatban. Szerintem fő a biztonság, tehát lehetőleg olyan terméket vegyél, aminek van súlya. Ezenkívül a megfelelő rögzítésről se feledkezz meg!

És persze az is fontos, hogy a cicádhoz passzoljon a kiválasztott macskabútor, úgyhogy gondold át azt is, hogy Neki valószínűleg milyen termék tetszene.

 

Sok sikert kívánok a vásárláshoz! (És ne feledd, hogy a macskáknak úgyis a termék doboza fog tetszeni a legjobban.) 😀

 


Milyen macskabútort vegyek? – Forrás: youtube.com (Curtis Lee Vest)