Milyen messzire megy el a macska?

milyen-messzire-megy-el-a-macska

Érthető, ha gazdiként tudni szeretnéd, hogy milyen messzire megy el a macska otthonról. Mindazonáltal ezt a kérdést nem olyan könnyű megválaszolni.Milyen messzire megy el a macska?

Kezdjük a lényeggel: John Bradshaw kutatásai alapján átlagosan 40-200 méteres körben távolodnak el a cicák az otthonuktól. (Na és persze a közvetlen szomszédokhoz is szívesen mennek át.) Azonban rengeteg dologtól függ, hogy valójában milyen messzire kóborolnak el.

Például a kandúrok hajlamosak messzebbre menni, mint a nőstények. Az ivaros cicák is általában többet csatangolnak, mint az ivartalanított társaik.

Az, hogy milyen messzire megy el a macska, attól is függ, hogy a táplálkozás, a fajtársaival való érintkezés és a szaporodás mennyire hozzáférhető számára az adott környéken. Az sem mindegy, hogy milyen mértékben nehezített számára a mozgás (pl. hogy az útját állja-e egy forgalmas út vagy egy területét intenzíven védő macska).
A tapasztalatok szerint a „háziasabb” és / vagy az alapból bent tartott cicák kevésbé hajlamosak olyan messzire menni, mint a kinti vagy félig kinti társaik. A farmokon vagy tanyákon élő cicák pedig már a 200 méteres körnél is messzebb mehetnek.

Az sem titok, hogy vannak olyan cicák, amelyek a távolban egy másik gazdát is választanak maguknak és időnként őt is felkeresik – meg persze elfogyasztják a nála talált finom falatokat. 🙂

Összefoglalva – Milyen messzire megy el a macska?

A kutatások alapján egy cica átlagosan 40-200 méternyi körben térképezi fel a területét (plusz a közvetlen szomszédokhoz is átlátogat), de az eltávolodás mértéke több dolgon is múlik.

Viszont ettől függetlenül érdemes nagyon odafigyelned a cicádra, mert sajnos több negatív következménye is lehet annak, ha rendszeresen eljárkál otthonról. 🙁 Úgyhogy ha a macskád nem jött haza a szokásos időn belül, akkor érdemes minél hamarabb a keresésére indulnod.

 


Milyen messzire megy el a macska? – Ez itt például egy szomszédból átjött vendégcica, aki már hallgat a nevére is. 🙂 (Forrás: youtube.com – Sandra Vilka)